Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Απλό και φθηνό τεστ για λέπρα

Απλή, ταχύτατη και φθηνή είναι η νέα διαγνωστική εξέταση για τη λέπρα, γεγονός που γεμίζει αισιοδοξία τους επιστήμονες ότι ακόμα και στις φτωχότερες αναπτυσσόμενες χώρες οι ασθενείς θα εντοπίζονται και θα θεραπεύονται προτού υποστούν μη αναστρέψιμες βλάβες.
Το νέο τεστ αναπτύχθηκε από Αμερικανούς ερευνητές και εγκρίθηκε από τον ρυθμιστικό φορέα της Βραζιλίας, ενώ θα αρχίσει να....

παρασκευάζεται από τη βραζιλιάνικη εταιρεία OrangeLife. Το κόστος του δεν θα ξεπερνά το ένα ευρώ.
Παρά την επικρατούσα άποψη ότι η λέπρα ανήκει πλέον στο παρελθόν, η αλήθεια είναι πολύ διαφορετική.

Χώρες με ασθενείς
Τουλάχιστον 250 χιλιάδες άνθρωποι νοσούν κάθε χρόνο από την ασθένεια, ενώ περισσότερα κρούσματα καταγράφονται στη Βραζιλία, την Ινδία, τις Φιλιππίνες, την Ινδονησία και τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό. Στις ΗΠΑ καταγράφονται ετησίως 150 έως 250 κρούσματα.
Σήμερα, η ασθένεια είναι πλήρως ιάσιμη και η έγκαιρη διάγνωσή της σημαίνει ότι πολύ γρήγορα θα εξαλειφθεί, όπως η πολιομυελίτιδα.
«Λειτουργεί περίπου σαν τεστ εγκυμοσύνης και απαιτεί μόλις μία σταγόνα αίμα», λέει ο δρ Μάλκομ Ντάθι που συντόνισε την έρευνα στο Ερευνητικό Ινστιτούτο Λοιμωδών Νόσων του Σιάτλ.
Το πιο σημαντικό από όλα, ωστόσο, είναι ότι επιτρέπει τη διάγνωση της ασθένειας ακόμα και έναν χρόνο πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων, γεγονός που καθιστά πολύ πιο ευνοϊκή την εξέλιξη της υγείας του αρρώστου.
Η λέπρα προκαλείται από μυκοβακτηρίδιο το οποίο έχει ομοιότητες με αυτό που προκαλεί τη φυματίωση. Ο παθολογικός αυτός παράγοντας, όμως, αναπαράγεται με βραδύτητα και τα συμπτώματα μπορούν να εκδηλωθούν ακόμα και επτά χρόνια μετά την προσβολή του οργανισμού.
Το βακτήριο μεταδίδεται δύσκολα, μόνο έπειτα από μακρά και στενή επαφή, ενώ τα βακτηρίδια πολλαπλασιάζονται κάτω από το δέρμα και στα πιο «δροσερά» σημεία του ανθρώπινου οργανισμού όπως τα χέρια, τα πόδια, τα μάγουλα και τους λοβούς των αυτιών.

Συμπτώματα
Τα πρώτα συμπτώματα είναι κάποιες αλλοιώσεις του δέρματος, κυρίως αποχρωματισμός, που παλαιότερα εθεωρείτο ως σύμπτωμα μυκητίασης, ψωρίασης ή λύκου
. Οταν τα πράγματα φτάσουν στο απροχώρητο, πηγαίνουν στον γιατρό και πληροφορούνται ότι πάσχουν από λέπρα και «τι κρίμα που δεν ήρθατε προ εξαμήνου». Έξι μήνες μετά την προσβολή, οι βλάβες στα νεύρα γίνονται μόνιμες.
Ακόμα και όταν ο ασθενής θεραπευτεί, κάτι που απαιτεί αγωγή με αντιβιοτικά επί ένα χρόνο, παραμένει ο κίνδυνος εμφάνισης ελκών που μπορεί να μολυνθούν.
Το νέο τεστ δεν απαιτεί την ύπαρξη ειδικευμένου μικροβιολόγου, γεγονός σωτήριο για τους ασθενείς σε απομονωμένες περιοχές των φτωχότερων κρατών.
ΝΥΤ/Καθημερινή

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια