Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελλάδα ήθη και έθιμα/ παραδόσεις

https://4.bp.blogspot.com/_RdLAd89tRNA/Sc0hRSu7s3I/AAAAAAAAAO0/Uw4eIFi2yHw/s400/005.JPG
Οι παραδόσεις έχουν άμεση σχέση με τη χριστιανική θρησκεία, αλλά ορισμένες από αυτές έχουν καθαρά παγανιστικές καταβολές.
Η πλειοψηφία των Ελλήνων είναι προληπτικοί και πιστεύουν στη μαγγανεία.
Οι παραδόσεις και οι δεισιδαιμονίες διαφέρουν από νησί σε νησί, χωριό σε χωριό και από περιοχή σε περιοχή.
Ορισμένες από τις παραδόσεις που διαιωνίζονται ως τις μέρες μας, τόσο από τους πρεσβύτερους, όσο και από τους νεώτερους, είναι οι:

ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΕΣ ΕΟΡΤΕΣ:

Ονομαστική Εορτή
Οι περισσότεροι Έλληνες φέρουν το όνομα ενός αγίου της Ορθοδοξίας και εορτάζουν μαζί του κάθε χρόνο. Ανήμερα της ονομαστικής εορτής ενός ατόμου, η οικογένεια του και όλοι οι φίλοι τον επισκέπτονται για να του "ευχηθούν" και να του προσφέρουν συμβολικά δώρα. Ο εορταζόμενος τους υποδέχεται με γλυκά, μεζεδάκια και καλό κρασί.
Στην Ελλάδα η ονομαστική εορτή είναι πιο σπουδαία από ότι τα γενέθλια.
Αρραβώνες
Στην Ελλάδα τα ζευγάρια πριν παντρευτούν αρραβωνιάζονται. Ο άντρας ζητάει από τον πατέρα της νύφης το χέρι της και όταν όλοι αποδεχθούν τη πρόταση του γάμου καλείται στην οικία ένας παπάς για να ευλογήσει τις βέρες πριν τις τοποθετήσει στο αριστερό χέρι του άντρα και της γυναίκας. Οι προσκεκλημένοι εύχονται στους μελλόνυμφους "Καλά στέφανα" και "Η ώρα η καλή".
Η τελετή των αρραβώνων τελείται πλέον κυρίως στα νησιά και τα χωριά. Στη πρωτεύουσα συχνά παραλείπεται.
Γάμος
Αν και τα προικοσύμφωνα έχουν πλέον καταργηθεί, σε πολλές περιοχές της Ελλάδας κυρίως στην επαρχία η μητέρα, οι γιαγιάδες και οι θείες "προικίζουν" τη νύφη με σεντόνια, πετσέτες, τραπεζομάντιλα και άλλα εργόχειρα ο δε πατέρας της νύφης χαρίζει στους μελλόνυμφους ένα επιπλωμένο σπίτι.
Την ημέρα του γάμου γυναίκες από την οικογένεια και φίλες βοηθούν τη νύφη να ντυθεί και να ετοιμασθεί. Όλα αυτά γίνονται άνευ τη παρουσία του γαμπρού διότι θεωρείται γρουσουζιά εάν ο υποψήφιος σύζυγος δει τη νύφη πριν τη τελετή.
Κατά τη διάρκεια της τελετής ο κουμπάρος και η κουμπάρα δίνουν τις βέρες στον παπά και σταυρώνουν τα στέφανα πάνω από τα κεφάλια του ζευγαριού. Όταν ξεκινήσει ο Χορός του Ησαΐα οι προσκεκλημένοι πετάνε ρύζι και κουφέτα στους νεόνυμφους.
Μετά τη λήξη της τελετής το ζευγάρι παραμένει στην εκκλησία μέχρι να αποχαιρετήσει όλους τους προσκεκλημένους που στήνονται στην ουρά για να τους ευχηθούν "να ζήσετε" και "καλούς απογόνους". Εν συνεχεία, πριν την αναχώρηση του γαμπρού και της νύφης για τον μήνα του μέλιτος, συνήθως όλοι συγκεντρώνονται για να γλεντήσουν, να φάνε και να πιουν σε ένα εστιατόριο ή σε κάποιο άλλο προεπιλεγμένο χώρο.
Βαπτίσια
Η ημέρα της βάπτισης είναι ένα από τα πιο σημαντικά συμβάντα στη ζωή ενός Ορθόδοξου. Λαμβάνει συνήθως χώρα ένα χρόνο μετά τη γέννηση. Πριν τη βάπτιση το βρέφος δεν έχει όνομα.
Η τελετή έχει ως εξής: ο νονός (ή η νονά) ξεντύνει το μωρό και το τοποθετεί σε μια άσπρη πετσέτα. Ο παπάς ευλογεί το νερό της κολυμπήθρας και προσθέτει το λάδι. Έπειτα "βουτάει" τρεις φορές το μωρό σε αυτή, επαναλαμβάνοντας το όνομα που έχει επιλεγεί για αυτό (συνήθως επιλέγεται το όνομα της γιαγιάς ή του παππού). Ο παπάς επίσης σταυρώνει το μωρό και τα ρουχαλάκια του με μύρο.
Στο τέλος της τελετής οι γονείς φυλάνε τα χέρια των νονών και δέχονται τις ευχές των προσκεκλημένων.
Αποκριές
Το Καρναβάλι (ή Αποκριές) κρατάει τρεις εβδομάδας και τελειώνει τη Καθαρά Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια των Αποκριών όλοι μασκαρεύονται και διασκεδάζουν στους δρόμους και στα μπαρ πετώντας σερπαντίνες. Το πιο λαμπρό "Καρναβάλι" της Ελλάδας διεξάγεται στη Πάτρα.
Οι Αποκριές στην ουσία είναι ένα παγανιστικό έθιμο άμεσα συνδεδεμένο με τις διονυσιακές εορτές της αρχαιότητας.
Καθαρά Δευτέρα
Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη ημέρα της Σαρακοστής. Οι οικογένειες την ημέρα αυτή κάνουν πικνίκ και πετάνε χαρταετούς.
Πάσχα
Το Πάσχα είναι η σημαντικότερη εορτή της Ορθοδοξίας.
Οι γυναίκες βάφουν τα αυγά κόκκινα, οι παππούδες αγοράζουν νέα ρούχα για τα παιδιά και οι νονοί παπούτσια και λαμπάδες. Στην επαρχία τα σπίτια και οι δρόμοι ασβεστώνονται.
Τη Μεγάλη Παρασκευή οι πιστοί ακολουθούν τη περιφορά του ανθοστολισμένου Επιταφίου στους δρόμους των χωριών και στις γειτονιές των πόλεων.
Το Μεγάλο Σάββατο εορτάζεται η Ανάσταση και όλοι βάζουν τα καλά τους για να πάνε στην εκκλησία. Εκεί, λίγο πριν τα μεσάνυχτα, σβήνουν τα φώτα για να σημάνουν με αυτό τον τρόπο το έρεβος που τυλίγει τον Χριστό καθώς αναχωρεί προς τον άλλο κόσμο. Τα μεσάνυχτα όμως εμφανίζεται ένας ιερέας που φέρει το Άγιο Φως και το μοιράζει στους πιστούς ψάλλοντας συγχρόνως το «Χριστός Ανέστη».
Έξω χτυπάνε οι καμπάνες και οι νέοι πετάνε ρουκέτες.
Οι πιστοί σιγά σιγά αναχωρούν για να φάνε με την οικογένεια τους τη πατροπαράδοτη Μαγειρίτσα, το πασχαλινό τσουρέκι και να τσουγκρίσουν τα βαμμένα κόκκινα αυγά.
Την επομένη όλοι σουβλίζουν αρνιά, μαγειρεύουν κοκορέτσι, πίνουν ούζο, τραγουδούν και χορεύουν.
Εθνική Εορτή
Επέτειος της απελευθέρωσης από τον Οθωμανικό ζυγό (25 Μαρτίου 1821).
28η Οκτωβρίου
Την ημέρα αυτή εορτάζεται το ΟΧΙ του Μεταξά κατά τη διάρκεια του Β� Παγκοσμίου Πολέμου. Οι περισσότεροι Έλληνες στολίζουν τα μπαλκόνια τους με την ελληνική σημαία και το κράτος διοργανώνει παρελάσεις.
φ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια