Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας​

Το δάσος είναι ένα φυσικό αγαθό με πολύπλευρη σημασία και ανυπολόγιστη αξία για τη ζωή και τον άνθρωπο. Το σημαντικότερο απ όλα είναι ότι αποτελεί ανανεώσιμο φυσικό πόρο., με τεράστιες και ανεξάντλητες δυνατότητες, που προσφέρει ανεκτίμητες υπηρεσίες στη ζωή του πλανήτη χωρίς ιδιαίτερες απαιτήσεις παρά μόνο τη διατήρηση και προστασία του.
Αυτό ακριβώς που αποτελεί σκοπό της Δασοπονίας.
Ο ΟΗΕ αντιλαμβανόμενος τη σημασία των δασών, τους κινδύνους που τα απειλούν, τις συνέπειες από την καταστροφή τους και την ανάγκη συμμετοχής όλων στην προστασία τους, έχει καθιερώσει από το 1973 την 21η Μαρτίου ως Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, ημέρα που συμπίπτει με την εαρινή ισημερία.
Η χώρα μας διατηρούσε στο παρελθόν απέραντα και πλούσια δάση. Οι πολλές και συχνές όμως καταστροφές που υπέστησαν στο πέρασμα του χρόνου - ληστρικές υλοτομίες, εκτεταμένες εκχερσώσεις, αλόγιστη υπερβόσκηση, καταπάτηση και οικοπεδοποίηση και, κυρίως πυρκαγιές - είχαν ως αποτέλεσμα τη συνεχή υποβάθμιση και περιορισμό της έκτασης τους..
Η διατήρηση και βελτίωση του δάσους και του δασικού εν γένει περιβάλλοντος, η διαχείριση του με σκοπό την παραγωγή δασικών προϊόντων ως αποτέλεσμα της απόληψης του ώριμου ξυλώδη όγκου για την ανανέωση του ως οικοσυστήματος και η ανάπτυξη επιχειρηματικών δραστηριοτήτων που σχετίζονται είτε με την εκμετάλλευση των φυσικών του πόρων είτε με διάφορες επιτρεπτές από την νομοθεσία επεμβάσεις σε δασικής μορφής εκτάσεις είναι άρρηκτα συνδεδεμένες με την ανάπτυξη δράσεων και μελετών που σκοπό έχουν να εξυπηρετήσουν αυτούς τους σκοπούς με όρους που δεν θα θίγεται η βιωσιμότητα και διατήρηση τους στο διηνεκές.
Προϋπόθεση ωστόσο για να γίνουν εφικτά και να αξιοποιηθούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα παραπάνω αποτελεί η επιστημονική και επαγγελματική δράση που αναπτύσσουν οι αρμόδιοι για την επίτευξη αυτών των σκοπών επιστήμονες Δασολόγοι, είτε αυτοί υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον ως υπάλληλοι της Δημόσιας Διοίκησης, είτε δραστηριοποιούνται ως ελεύθεροι επαγγελματίες με τις υπηρεσίες που προσφέρουν σε εργοδότες που έλκουν ή αξιούν ανάλογα δικαιώματα και συμφέροντα που σχετίζονται γενικά με τα δασικά οικοσυστήματα.
Ειδικά δε στα διαφόρου ιδιοκτησιακού καθεστώτος δάση - δασικές εκτάσεις (Δημοτικά - Κοινοτικά, Ιδιωτικά, Διακατεχόμενα,  Μοναστηριακά κλπ) όσο εξαντλείται η αξιοποίηση του ρόλου του Δασολόγου ως μόνιμου ή έκτακτου συνεργάτη και ειδικού επιστήμονα και συμβούλου τόσο αυξάνεται η δυνατότητα του δασοκτήμονα να αντλεί στο μέγιστο δυνατό βαθμό τους επιδιωκόμενους από το δασικό οικοσύστημα σκοπούς που επιδιώκει.
Παν.Πουλιανίδης
Πρόεδρος Δασολογικού Συλλόγου Ν.Τρικάλων

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια