Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι δείχνουν οι αποκριάτικες στολές για το χαρακτήρα μας;

CARNIVAL
ΔΙΑΛΕΞΤΕΕΕΕΕΕ
Σύμφωνα με ειδικούς στην ψυχολογία, όταν διαλέγουμε τι θα ντυθούμε στις απόκριες, συνήθως αποκαλύπτουμε περισσότερα απ’ όσα κρύβουμε.
Η στολή που θα διαλέξουμε μπορεί να φανερώσει πολλά για εμάς.
Ένας κλινικός ψυχολόγος στο Σαν Ντιέγκο, ο Μαικλ Μάντελ εξηγεί: «Οι μάσκες, όπως όλα τα μέσα ανωνυμίας, παρέχουν ένα αίσθημα απελευθέρωσης – από τις φυσικές αναστολές, από την ρουτίνα της καθημερινότητας, από το συμβατικό και το πρέπον.
Ταυτοχρόνως, μας δίνουν την ευκαιρία να “μπούμε” στο πετσί ενός ρόλου και να υποδυθούμε ένα φαντασιακό πρόσωπο, που ενδεχομένως θα θέλαμε και να είμαστε.
Σε κάθε περίπτωση, η επιλογή ενός κουστουμιού δεν είναι τυχαία και μπορεί να δείχνει περισσότερα απ’ όσα θα ήθελε κανείς».
Σίγουρα την επιλογή μας επηρεάζουν και άλλοι παράγοντες, η τιμή, η μόδα κλπ, αλλά πάντα, όπως λέει ο ψυχολόγος, βάζει το χεράκι του και το υποσυνείδητό μας.
Μία ακόμη επιστήμονας που έχει αυτήν την άποψη, η ψυχολόγος Λόρι Πόλικ-Κίνλεν, από το Έντμοντον του Καναδά λέει: «Αν και τα κουστούμια επιλέγονται με κύριο, συνειδητό γνώμονα να προκαλέσουν το γέλιο, συνήθως φανερώνουν στοιχεία της προσωπικότητας ενός ατόμου, αποκαλύπτουν τον αληθινό του εαυτό και δείχνουν τι του δίνει ψυχική ώθηση».
«Μερικές φορές αποκαλύπτουν και κρυφές επιθυμίες, πολλές από τις οποίες ανάγονται στην παιδική ηλικία.
Ουσιαστικά το κοστούμι αντανακλά την ταυτότητα που μπορεί κανείς να εκφράσει όταν υποσυνείδητα αισθάνεται ότι είναι ασφαλές να λειτουργεί δίχως αναστολές».
CARNIVAL
Η σημασία:
* Σέξι (π.χ.σέξι νοσκόμα). Τα σέξι κουστούμια υποδηλώνουν ότι είτε είστε σεξουαλικά καταπιεσμένοι και επιθυμείτε να εξωτερικεύσετε την επιθυμία σας, είτε είστε πολύ απελευθερωμένοι και θέλετε να το δείξετε.Και στις δύο περιπτώσεις, σημαίνει ότι απολαμβάνετε να βρίσκεστε στο επίκεντρο της προσοχής.
* Διάσημος (π.χ. σταρ του Χόλιγουντ ή πολιτικός). Θέλετε να δείξετε ότι ξέρετε τι συμβαίνει στον κόσμο, (τι είναι επίκαιρο) και θέλετε, ακόμη, να συσχετίσουν με εσας κάποια χαρακτηριστικά του διασήμου που έχετε επιλέξει. Για παράδειγμα το χιούμορ τους ή τη δύναμή τους, πνευματική ή σωματική.
* Τρομακτικός (π.χ. βαμπίρ, τέρας). Με τέτοιου είδους κοστούμια αποκτάτε ένα αίσθημα ελέγχου επί των φόβων που, όπως όλοι οι άνθρωποι, έχετε
* Δυνατός (π.χ. σούπερ ήρωες, ήρωες ταινιών δράσης, όργανα της τάξης). Η τάση επιλογής κουστουμιών ηρώων ή υπερηρώων, δείχνει ότι έχετε την επιθυμία να σώσετε τον κόσμο και να πολεμήσετε το κακό, όπως και να το ορίζετε, όπως κάνουν τα παιδιά. Μία ακόμη εξήγηση έιναι ότι σας αρέσει οι άλλοι σας θαυμάζουν για την δύναμή σας και την αξία σας. Ή, αντίθετα να αποκαλύπτετε υποκείμενα αισθήματα ανασφάλειας και μη-βοήθειας στην καθημερινή σας ζωή.
* Αθώος/Αγαθός (π.χ. πριγκίπισες, νεράιδες, μωρά). Η αθωότητα τέτοιων κουστουμιών μπορεί να υποδηλώνει την επιθυμία σας να ξαναγίνετε νέοι ή να ανακτήσετε την αθωώτητα και την αφέλεια της παιδικής ηλικίας. Ή από την άλλη, να εύχεστε να είχατε την μαγική ικανότητα να διώξετε το κακό από τον κόσμο, όπως και στην προηγούμενη κατηγορία.
* Διαβολικός (π.χ. δολοφόνος, φημισμένοι «κακοί» της Ιστορίας κλπ). Σε αυτήν την περίπτωση είτε επιθυμείτε να αποξενώσετε τους γύρω σας, γεγονός που υποδηλώνει ότι μάλλον δεν νιώθει και τόσο καλά όταν οι άλλοι τον πλησιάζουν πάρα πολύ, είτε σας συναρπάζει η σκοτεινή σας πλευρά και θα θέλατε να τη γνωρίσετε καλύτερα.
* Ζωάκι. Τα κουστούμια ζώων αντιπροσωπεύουν τα ένστικτα και τα χαρακτηριστικά του πλάσματος που διαλέγει κανείς. Αν παραδείγματος χάριν επιλέξετε να ντυθείτε γάτα, θέλετε να δείξετε ανεξαρτησία, που έχετε ή θα θέλατε να έχετε. Η αρκούδα δε'ιχνει δύναμη και κυριευτικό όγκο, οι καμηλοπαρδάλες σημαίνουν γαλήνη και ηρεμία, τα κουνέλια ζεστασιά και φροντίδα, οι σκύλοι υποδηλώνουν πίστη, και τα λιοντάρια εκπέμπουν κυριαρχία και αυτοπεποίθηση.
CARNIVAL
"Δίδυμα" κουστούμια: ( για ζευγάρια)
* Ταιριαστό ζευγάρι (π.χ. γιατρός-νοσοκόμα, Ρωμαίος-Ιουλιέτα, Αντώνιος-Κλεοπάτρα, παππους γιαγιά). Μεταμφιέσεις που αποτελούν την προσωποποίηση του ρομαντισμού. Δείχνετε ότι είστε δεμένοι.
* Δύο υπερήρωες (π.χ. Μπάτμαν-Κάτγουμαν). Δύο ισχυρές προσωπικότητες που, ενδεχομένως να βρίσκονται σε συνεχή «πόλεμο εξουσίας».
* Δυνατός άντρας/αδύναμη γυναίκα (π.χ. Ταρζάν-Τζέιν). Παίζετε τους παραδοσιακούς ρόλους που διδασκόμαστε από τις παλιότερες γενιές.
* Κυριαρχική γυναίκα/δούλος άντρας. Το αντίθετο ακριβώς από την προηγούμενη κατηγορία. Θέλετε να αλλάξετε τους παραδοσιακούς ρόλους των φύλων.
* Αστείοι χαρακτήρες από καρτούν. Δείχνουν ότι έχετε πολύ χιούμορ και μια εξίσου καλά ανεπτυγμένη αίσθηση της ταυτότητάς σας, ο καθένας ξεχωριστά αλλά και οι δύο μαζί.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια