Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τσικνίστε με παρέα, οικονομικά και χωρίς βαρυστομαχιά

Τσικνοπέμπτη Μπάρμπεκιου Barbeque Τσικνίστε με παρέα, οικονομικά και χωρίς βαρυστομαχιά
Η Τσικνοπέμπτη - η μέρα που στο μυαλό των Ελλήνων δίνει το "σύνθημα" για την έναρξη των Αποκριών - είναι ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του βαθιά μέσα στους αιώνες.
Παλαιότερα η νηστεία της Τετάρτης και της Παρασκευής ήταν πολύ σημαντική και οι περισσότερες οικογένειες φρόντιζαν ώστε εκείνες τις μέρες της εβδομάδας να μην υπάρχει τίποτα μη - νηστίσιμο στο τραπέζι τους.
Για αυτό το λόγο, η κρεατοφαγία καθιερώθηκε για την Πέμπτη, η οποία θεωρήθηκε η καταλληλότερη μέρα για ένα τέτοιο γαστρονομικό "παραστράτημα"!
Ο λόγος που ονομάστηκε έτσι προδίδεται από την ίδια τη λέξη: Τσικνοπέμπτη, γιατί τη μέρα αυτή το κρέας είναι ψημένο κατά βάση στα κάρβουνα, ένας τρόπος μαγειρέματος ου αναδίδει έντονη τσίκνα.
*  Σχάρα ή τζάκι:
Τα μόνα απαραίτητα συστατικά για να περάσετε καλά είναι οι καλοί φίλοι και μερικά κοψίδια για να τα ψήσετε στη σχάρα, στο τζάκι ή το μπάρμπεκιου (το τελευταίο υπερτερεί των άλλων, καθώς είναι υπαίθριο και έτσι δεν μυρίζει το σπίτι).
Για το μενού διαλέξτε μπριζόλες και μπιφτέκια που ψήνονται εύκολα και πίτες τις οποίες θα λαδώσετε ελάχιστα για να γίνουν ξεροψημένες. Συνοδέψτε το φαγητό με κρητικό ντάκο σαν ορεκτικό που τρώγεται και "στο πόδι", παγωμένη μπίρα και χαλαρή κουβεντούλα.
*  Συμβουλές επιβίωσης για το φαγοπότι σε ταβέρνα.
Φροντίστε να παραγγείλετε αρκετές σαλάτες και ξεκινήστε με αυτές ώστε να χορτάσετε και να φάτε λιγότερα κρεατικά, που είναι πιο βαριά για το στομάχι.
-  Βγάλτε το ορατό λίπος (ξύγκι και πέτσα) από το φαγητό σας.
-  Επειδή το μενού της Τσικνοπέμπτης είναι ήδη πλούσιο σε θερμίδες και κορεσμένα λίπη, μην το επιβαρύνετε περισσότερο τσιμπολογώντας ψωμί μέχρι να έρθει το φαγητό στο τραπέζι ή βουτώντας το ψωμί στο λάδι που έχει περισσέψει από τις σαλάτες και τα ψητά.
-  Πιείτε με μέτρο. Η υπερβολική κρασοκατάνυξη και η αχαλίνωτη κατανάλωση μπίρας φουσκώνουν και προσθέτουν περιττές θερμίδες στην ενεργειακή πρόσληψη.
-  Μοιραστείτε το γλυκό ή ακόμα καλύτερα μια ποικιλία με φρούτα που δεν παχαίνουν, αλλά σας βοηθούν να αλλάξετε γεύση μετά από τόσα ψητά.
Επειδή σε πολλές ταβέρνες ο ιδιοκτήτης κερνά το επιδόρπιο, πάρτε την πρωτοβουλία να ζητήσετε φρούτα, περιχυμένα με λίγο μέλι και κανέλα, ώστε να ισοδυναμούν με γλυκό.
-  Μην παρασυρθείτε και παραγγείλετε όλο τον κατάλογο. Αν πρόκειται να μοιραστείτε τα πιάτα, όπως είθισται την Τσικνοπέμπτη, τα πιάτα που θα έρθουν πρέπει να είναι όσα και οι συνδαιτυμόνες, όχι διπλάσια ή τριπλάσια.
Άλλωστε, η εποχή δεν ενδείκνυται για σπατάλες.
-  Μετά το δείπνο περπατήστε και αποφύγετε να πάτε απευθείας στο αυτοκίνητο και από εκεί στο κρεβάτι. Τα κοψίδια ως τρόφιμα πλούσια σε λίπος είναι δύσπεπτα και ο οργανισμός χρειάζεται χρόνο για να τα χωνέψει, ενώ η ήπια άσκηση διευκολύνει την πέψη.
Α.Σβώλου, Ε.Βέργου.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια