Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Neκροταφείο πλοίων μετατράπηκε σε πλωτή γκαλερί

Το βάψιμο το οποίο χρειαζόταν απεγνωσμένα απέκτησε εγκαταλειμμένο πρώην κρουαζιερόπλοιο στη Βρετανία, χάρη σε μια ομάδα ταλαντούχων καλλιτεχνών γκράφιτι.
  Το "Duke of Lancaster" αποτέλεσε λευκό καμβά για την ομάδα "Dudug", η οποία έδωσε πνοή ζωής στο ξεχασμένο σκαρί του, μετατρέποντάς το στη.... 

μεγαλύτερη υπαίθρια πλωτή γκαλερί γκράφιτι στον κόσμο.
Το πλοίο, η ιστορία του οποίου είναι άκρως ενδιαφέρουσα, καθώς ναυπηγήθηκε από την ομάδα που κατασκεύασε και τον "Τιτανικό", βρίσκεται παραιτημένο από το 1979 σε ναυπηγείο  της βόρειας Ουαλίας, μέχρι που έπεσε στα χέρια της "Dudug", μιας κολεκτίβας τέχνης με καλλιτέχνες από τη Βρετανία, τη Ρωσία, τη Λετονία και την Ουγγαρία.
Χάρη στα μοναδικά σχέδιά τους, το πλοίο κατάφερε να προσελκύσει το ενδιαφέρον των media, καθώς επίσης και ανεξάρτητων καλλιτεχνών, οι οποίοι ζητούν τώρα να συμβάλουν και αυτοί στην αναμόρφωσή του. Στόχος της ομάδας είναι να καλύψει όλη την εξωτερική επιφάνεια του πλοίου με γκράφιτι, ελπίζοντας να αποτελέσει μελλοντική τουριστική ατραξιόν που θα αναβαθμίσει ολόκληρη την περιοχή.
"Δεν σου δίνεται καθημερινά η ευκαιρία να ζωγραφίσεις ένα πλοίο. Ο κόσμος το λατρεύει. Όλοι λένε ότι το επαναφέραμε στη ζωή" αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος των καλλιτεχνών, τα σχέδια των οποίων έχουν καλύψει ένα αρκετά μεγάλο τμήμα του.
 Ήδη το γέρικο σκαρί του πρώην κρουαζιερόπλοιου κοσμούν οκτώ έργα ύψους 18 μέτρων και πλάτους 14 μέτρων και οι ιδιοκτήτες του έχουν δώσει τη συγκατάθεσή τους για να προχωρήσουν περαιτέρω οι "Dudug".
Ακόμη όμως κι εκείνοι που είχαν τις αντιρρήσεις τους παραδέχονται ότι οι καλλιτέχνες κατάφεραν να μετατρέψουν το εγκαταλειμμένο πλοίο σε αντικείμενο ιδιαίτερης ομορφιάς.
 "Δεν είμαι μεγάλος φαν των γκράφιτι, όμως μ αρέσει αυτό που έκαναν αυτοί οι τύποι" δηλώνει ο 17ζρονος Ιαν Κάμερον, ένας από τους πολλούς κατοίκους της περιοχής, που περνούν συχνά από τον παράκτιο δρόμο με θέα το "Duke of Lancaster", αναφερόμενος στα σκίτσα του γιγάντιου βατραχανθρώπου, της γκέισας με τη βεντάλια και των τεράτων που απαθανατίζονται στα τοιχώματά του.
 Από την πλευρά του, ο Πολ Γουίλιαμς, από τον πολυπληθή σύλλογο φίλων του "Duke of Lancaster", λέει ότι το εσωτερικό του πλοίου αναδύει μια απόκοσμη ατμόσφαιρα, καθώς παραμένουν άθικτα τα περισσότερα από τα αντικείμενα της εποχής που το πλοίο βρισκόταν στην ενεργό δράση.
Πετρίνα Καλαμβοκίδη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια