Επίσημο στρώσιμο τραπεζιού

1.Ξεκινήστε βάζοντας το μεγάλο πιάτο (που θα μπει το κυρίως φαγητό) ακριβώς μπροστά στο κάθισμα.
Εάν χρησιμοποιήσετε κάποιο σουπλά τοποθετήστε το σωστά μπροστά στη θέση και πάνω του και ακριβώς στο κέντρο, το πιάτο.
2.Αποφασίστε τι θα κάνετε με την πετσέτα:
Μπορείτε είτε να την έχετε διπλωμένη απλά, είτε να της βάλετε ένα διακοσμητικό δαχτυλίδι, είτε να τη διπλώσετε σε κάποιο σχήμα και να τη βάλετε πάνω από το κεντρικό πιάτο.
Στην πρώτη περίπτωση (που θα ακολουθήσουμε εδώ), διπλώστε την πετσέτα απλά σε ένα ορθογώνιο και βάλτε την από την αριστερή πλευρά του πιάτου (η διπλωμένη της πλευρά να είναι προς τα αριστερά επίσης).
Στη δεύτερη περίπτωση, θα την τοποθετήσετε στα αριστερά, μετά τα πιρούνια (ακόμα πιο έξω δηλαδή).
Στην τρίτη περίπτωση θα την τοποθετήσετε στο τέλος του στρωσίματος, πάνω από τα κεντρικά πιάτα.
3.Βάλτε το μικρό πιατάκι που θα είναι για το ψωμί πάνω και αριστερά από το πιάτο
(αν ήταν ρολόι, θα λέγαμε εκεί που είναι το 11).
4.Μετά τοποθετούμε τα μαχαιροπίρουνα.
Βάλτε το μεγάλο πιρούνι (του γεύματος) πάνω στην πετσέτα και δεξιά, ενώ το μικρότερο (αυτό της σαλάτας) στα αριστερά.
Στα δεξιά του πιάτου θα βάλετε πρώτα το μαχαίρι (η κοφτερή του πλευρά προς τα μέσα) και μετά το κουτάλι.
Δηλαδή βάζουμε τα μαχαιροπίρουνα που θα χρειαστούν πρώτα (της σαλάτας και της σούπας) προς τα έξω και μέσα αυτά του κυρίως πιάτου.
Τέλος βάλτε το μαχαιράκι για το βούτυρο πάνω στο πιάτο του ψωμιού, σε μια γωνία 45°, με την μύτη προς τα κάτω.
5.Τώρα πάμε στα ποτήρια. Βάλτε το ποτήρι του κρασιού ακριβώς πάνω από το μαχαίρι. Μετά βάλτε το ποτήρι του νερού πάνω και αριστερά από αυτό.
6.Τέλος βάλτε το πιάτο της σαλάτας και μετά το μπολ της σούπας πάνω από το κεντρικό πιάτο.
Μας έχουν μείνει μόνο το πιρουνάκι για το γλυκό και το κουταλάκι του καφέ.
Αυτά πάνω πάνω ακριβώς από το κεντρικό πιάτο, οριζοντίως.
Το πιρούνι κάτω να κοιτάει δεξιά και το κουτάλι πάνω να κοιτάει αριστερά.
Έτσι έχετε ένα τέλεια στρωμένο τραπέζι.
Φαίη

Related Posts