Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΚΟΚΤΕΙΛ / COCKTAIL 🍸🍸🍸🍸

Η λέξη cocktail πρωτοεμφανίστηκε σε αμερικάνικο λεξικό το 1803 και υπάρχουν διάφορες ερμηνείες για την προέλευσή της.
Κάποιοι λένε ότι την περίοδο της χαρτοπαιξίας στα ποταμόπλοια του Μισισίπι, οι μεγάλοι νικητές φορούσαν ένα κόκκινο φτερό πετεινού (cock) και καλούνταν να φτιάξουν ένα ποτό-μείγμα όλων των αλκοολούχων ποτών που υπήρχαν πίσω από το μπαρ, που σερβίρονταν σε ένα ποτήρι που έμοιαζε με κοκοράκι και ανακατευόταν με ένα κουτάλι που έμοιαζε με την ουρά (tail).
Άλλοι ισχυρίζονται ότι την περίοδο μετά την Αμερικανική επανάσταση, μια ζωηρή πανδοχέας μαγείρεψε κοτόπουλα και μετά το δείπνο κερνούσε ποτά στολισμένα με τα φτερά από τις ουρές τους, ενώ οι Γάλλοι φώναζαν "Vive la cock tail".
Οι πιθανότερες όμως εκδοχές είναι λιγότερο εντυπωσιακές.
Ο Γάλλος Antoine Peychaud, ο οποίος άνοιξε το φαρμακείο του στη Νέα Ορλεάνη το 1790, χρησιμοποιούσε για μεζούρα των φαρμάκων μια αυγουλιέρα, coquetier (στα γαλλικά).
Η πιθανότερη όμως προέλευση της λέξης cocktail είναι από τη γαλλική λέξη coquetel, που ήταν το όνομα ενός μίγματος κρασιών.
Εικάζεται ότι ο στρατηγός Lafayette που συμμετείχε και στον αγώνα κατά των Εγγλέζων στην Αμερικανική Επανάσταση έφερε τη λέξη στην Αμερική όταν έφτασε στη Φιλαδέλφεια το 1777.
Στις αρχές του 1900 στα μπαρ των καλών ξενοδοχείων άρχισαν οι πρώτοι πειραματισμοί.
Η καινούργια τρέλα εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη.
Οινοχόος