Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τσουάνγκ Τσε Τουνγκ: έχασε τη μάχη με τον καρκίνο

庄则栋 :Ο "Μάγος του πινγκ πονγκ", και όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων και της κινεζίκης διπλωματίας Zhuang Zedong, έχασε τη μάχη με τον καρκίνο σε ηλικία 73 ετών.
Κανείς δεν μπορεί να ξέρει πόσο θα καθυστερούσε η αποκατάσταση των σχέσεων ΗΠΑ - Κίνας αν το 1971 ο Κινέζος πρωταθλητής δεν είχε προσκαλέσει τον....

Αμερικανό συναθλητή του Γκλέν Κάουαν για ένα παιχνίδι στο Πεκίνο.
Σε μια περίοδο όπου η Κίνα ήταν απομονωμένη και εκτός ΟΗΕ, το παγκόσμιο πρωτάθλημα πινγκ πονγκ στη Ναγκόγια της Ιαπωνίας έγινε η αφορμή να έρθουν κοντά Νίξον και Μάο.
Ο Τσετούνγκ, παρά το γεγονός ότι είχε προειδοποιηθεί από τους προπονητές του να μην πλησιάσει τους Αμερικανούς, παράκουσε την εντολή και συναντήθηκε με τον Κάουαν.
Στη συνάντηση του χάρισε έναν πίνακα λέγοντας ότι "αν η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι εχθρική προς τη δικής μας, ο αμερικανικός λαός τρέφει φιλικά αισθήματα. Το ίδιο και ο κινεζικός λαός προς τον αμερικανικό".
Κατά τη διάρκεια των αγώνων, κάποια στιγμή ο Κάουν έχασε το λεωφορείο της ομάδας του και επιβιβάστηκε στο κινεζικό. Τότε ο Τσετούνγκ βρήκε την ευκαιρία να τον προσκαλέσει στις ΗΠΑ για έναν αγώνα.
Το γεγονός δεν μπορούσε να περάσει απαρατήρητο. 
Ο Τσετούνγκ ήταν κάτι σαν εθνικός ήρωας για τους Κινέζους. 
Τρεις φορές παγκόσμιος πρωταθλητής και ο παίκτης που καθιέρωσε το στιλ με το ανάποδο κράτημα της ρακέτας.
Οι φωτογραφίες των δύο αθλητών έγιναν πρωτοσέλιδο σε όλο τον κόσμο και σχεδόν αμέσως ο Μάο έδωσε εντολή να προσκληθεί ολόκληρη η αμερικανική ομάδα στο Πεκίνο.
"Η διπλωματία του πινγκ πονγκ" οδήγησε ένα χρόνο μετά στην επίσκεψη Νίξον στην Κίνα και τελικά στην πλήρη αποκατάσταση των σχέσεων των χωρών το 1979.
Κώστας Πλιάκος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια