Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αποφράδα μέρα για τον Ολυμπιακό 1981

Κυριακή, 8/2/81. Ώρα 15:15.
Αποφράδα μέρα για τον Ολυμπιακό και το ελληνικό ποδόσφαιρο και γενικότερα για τον ελληνικό αθλητισμό.
Στο στάδιο Καραϊσκάκη επικρατεί πανικός, 35.450 φίλαθλοι του Ολυμπιακού έχουν καταφέρει να εξασφαλίσουν ένα εισιτήριο για το ντέρμπι με την ΑΕΚ.
Το παιχνίδι αρχίζει όμως κανένας δεν μπορεί να φανταστεί την εξέλιξη του καθώς...
θα μετατρεπόταν σε πάρτι με κόκκινο χρώμα. Τα πάντα φαντάζουν ιδανικά για την ομάδα του μεγάλου λιμανιού.
Οι ερυθρόλευκοι ανοίγουν το σκορ με τον Γαλάκο και το γήπεδο παίρνει φωτιά.
Στην επανάληψη από το 53΄ η Ένωση μένει με ένα παίκτη λιγότερο καθώς ο Στέλιος Μανωλάς αποβάλλεται με δεύτερη κίτρινη κάρτα. Γαλάκος, Κουσουλάκης, Ορφανός, Βαμβακούλας, Γαλάκος, πετυχαίνουν γκολ για την ομάδα του Ολυμπιακού. Τελικό αποτέλεσμα 6-0. Μία από τις μεγαλύτερες νίκες του Ολυμπιακού επί της ΑΕΚ έχει γραφτεί στην ιστορία. Με μαύρα γράμματα όμως, αφού στη συνέχεια θα ακολουθήσει η τραγωδία.
Οι φίλοι του Ολυμπιακού παραληρούν στις εξέδρες του Καραϊσκάκη και φωνάζουν συνθήματα υπέρ της ομάδας τους. Όμως αυτό δεν τους φτάνει. Θέλουν να δουν από κοντά τους πρωταγωνιστές της ομάδας τους και να πανηγυρίσουν το θρίαμβο μαζί τους.
Οι πυρήνας των φανατικών φίλων του Ολυμπιακού βρισκόταν στην θύρα 7. Οι περισσότεροι από αυτούς μετά την λήξη τρέχουν με προορισμό την θύρα 1 έτσι ώστε να δουν από κοντά τους ποδοσφαιριστές του Ολυμπιακού και να τους αποθεώσουν
Ένας από τους κόκκινους οπαδούς τρέχοντας τα σκαλιά γλιστράει σε ένα αφρολέξ, κατρακυλάει και φτάνει μπροστά στην πόρτα, η οποία είναι ... κλειστή. Από εκείνη τη στιγμή αρχίζει να γράφεται μία μία οι σελίδες της πιο μαύρης στιγμής του ελληνικού αθλητισμού. Κατεβαίνοντας οι φίλαθλοι, ο ένας πέφτει πάνω στον άλλο, αφού δεν μπορούσαν να δουν τι συμβαίνει μπροστά τους.
Οι αστυνομικοί ξεριζώνουν την πόρτα για να βγουν όσοι μπορούν. Δεκαεννιά άτομα δεν τα κατάφεραν και άφησαν την τελευταία τους πνοή εκεί μπροστά στην θύρα 7. Οι τραυματίες ακόμα περισσότεροι. Τα νοσοκομειακά έσπευσαν στο χώρο και μετέφεραν νεκρούς και τραυματίες στο Τζάνειο Νοσοκομείο Πειραιά. Στους διαδρόμους το αδιαχώρητο. Όπως και απ' έξω. Η είδηση της τραγωδίας είναι άμεση. Η κρατική τηλεόραση και τα ραδιόφωνα είχαν ενημερώσει για την τραγωδία και μετέδιδαν συνεχώς τις τελευταίες εξελίξεις, καθώς και εκκλήσεις για αίμα.
Το Κρατικό Πειραιώς κινητοποιείται με τη σειρά του, όπως και το ΚΑΤ. Συγγενείς, φίλοι αλλά και εθελοντές συγκεντρώνονται στο νοσοκομείο για να μάθουν τις ακριβώς συμβαίνει και κυρίως για να μάθουνε τα ονόματα των ανθρώπων που βρίσκονταν μέσα.. Δύο βαριά τραυματίες τελικά δεν τα κατάφεραν και ξεψύχησαν στο νοσοκομείο. Αναγνωρίστηκαν και οι άλλοι 19. Σύνολο 21 νεκροί. Εξαγριωμένοι και αγανακτισμένοι πολίτες έξω από το γήπεδο Καραϊσκάκη ζητούσαν ευθύνες. Καμία απάντηση για το ποιος φταίει από κανέναν. Το ρολόι έλεγε 16:58 και η μεγαλύτερη τραγωδία των ελληνικών γηπέδων είχε ήδη γραφτεί.
Ακόμα και σήμερα δεν έχουν βρεθεί οι ένοχοι. Όλοι αποποιούνται των ευθηνών τους. Ότι και να γίνει ένα είναι σίγουρο. Κανείς δε θα φέρει τα αδικοχαμένα παιδία πίσω στους γονείς τους.
Μία από τις μεγαλύτερες νίκες του Ολυμπιακού συνδυάζεται με την πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία της ομάδας. Το 6-0 ίσως και να μην το θυμάται κανείς. Τα 21 θύματα όμως έχουν μείνει για πάντα χαραγμένα στις μνήμες των φίλων του Ολυμπιακού. Από τότε το σύνθημα "Αδέλφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε" δονεί το Καραϊσκάκη και μας θυμίζει πως και τα 21 αδικοχαμένα παιδιά της Θύρας 7 θα είναι και θα ζουν για πάντα μέσα στις καρδιές όλων μας. Η Θύρα 7 δεν ξεχνά..... 8/2/81.
Η "μαύρη" λίστα
Παναγιώτης Τουμανίδης (14 ετών)
Κώστας Σκλαβούνης (16 ετών)
Ηλίας Παναγούλης (17 ετών)
Γεράσιμος Αμίτσης (18 ετών)
Γιάννης Κανελλόπουλος (18 ετών)
Σπύρος Λεωνιδάκης (18 ετών)
Γιάννης Σπηλιόπουλος (19 ετών)
Νίκος Φίλος (19 ετών)
Γιάννης Διαλυνάς (20 ετών)
Βασίλης Μαχας (20 ετών)
Ευστράτιος Πούπος (20 ετών)
Μιχάλης Κωστόπουλος (21 ετών)
Ζωγραφούλα Χαϊρατίδου (23 ετών)
Σπύρος Ανδριώτης (24 ετών)
Κώστας Καρανικόλας (26 ετών)
Μιχάλης Μάρκου (27 ετών)
Κώστας Μπίλας (28 ετών)
Αναστάσιος Πιτσόλης (30 ετών)
Αντώνης Κουρουπάκης (34 ετών)
Χρήστος Χατζηγεωργίου (34 ετών)
Δημήτριος Αδαμόπουλος (40 ετών)
Η μνήμη των αδικοχαμένων φιλάθλων τιμάται κάθε χρόνο από παράγοντες του Ολυμπιακού, απλούς φιλάθλους, παίκτες, τεχνική ηγεσία και από απλούς πολίτες. Κατά το γκρέμισμα του παλαιού "Καραϊσκάκη" για την ανέγερση του καινούργιου, η Θύρα 7 γκρεμίστηκε τελευταία εις μνήμην των θυμάτωn.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια