Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι επικρατέστεροι για τη θέση του Πάπα

- Τέσσερις Ιταλοί ανάμεσα στους υποψήφιους διαδόχους του Πάπα Βενέδικτου
- Φαβορί ο Γκανέζος Πίτερ Τουρκσον σύμφωνα με τα γραφεία στοιχημάτων
- 28 Φεβρουαρίου παραιτείται επίσημα ο Βενέδικτος
- Μέχρι τις 31 Μαρτίου (Πάσχα Καθολικών) θα έχει εκλεγεί ο νέος Ποντίφηκας
- Αναβρασμός στο Βατικανό
Δεν πρόλαβε να στεγνώσει το μελάνι στην επιστολή παραίτησης του....

Πάπα Βενέδικτου και όλοι άρχισαν να ψάχνουν τους επικρατέστερους διαδόχους του.
Ο Βενέδικτος θα παραιτηθεί στις 28 Φεβρουαρίου και σε διάστημα 10-15 ημερών μετά, θα συγκληθεί το κονκλάβιο για να εκλέξει τον νέο προκαθήμενο της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας. Μέχρι τις 31 Μαρτίου, όταν και είναι το Πάσχα των Καθολικών θα έχει ακουστεί η περίφημη φράση Habemus Papam.
Για την ώρα, οι επικρατέστεροι είναι οκτώ. Σύμφωνα με το SkyNews προβάδισμα έχουν οι καρδινάλιοι Άντζελο Σκολα, Πίτερ Τούρκσον, Μαρκ Ουελέ και Φράνσις Αρίνζε. Κατά το NBC News «παίζουν» κι άλλα ονόματα.

Από αριστερά οι καρδινάλιοι: Ζοάο Μπραζ ντε Αβιζ, Οντίλο Σέρερ, Λεονάρντο Σάντρι
Άντζελο Σκόλα: Ο 71χρονος αρχιεπίσκοπος του Μιλάνου, έχει καλές σχέσεις με τους συντηρητικούς, είναι υπέρμαχος των δικαιωμάτων των μεταναστών και έχει δραστηριοποιηθεί στη βελτίωση των σχέσεων με τους Μουσουλμάνους

Καρδινάλιος Άντζελο Σκόλα
Μαρκ Ουελέ: Πρώην αρχιεπίσκοπος του Κεμπέκ. Ο 68χρονος καρδινάλιος μιλά έξι γλώσσες και πέρασε 10 χρόνια στην ιεραποστολή της Κολομβίας, γι’ αυτό και έχει στενούς δεσμούς με τη Λατινική Αμερική. Θεωρείται συντηρητικός. Το 2010 προκάλεσε σάλο με τη δήλωση πως η έκτρωση είναι «ηθικό έγκλημα» ακόμη και σε περιπτώσεις βιασμού. Σε συνέντευξή του το 2011 είχε γελάσει στο ενδεχόμενο να γίνει Ποντίφηκας. «Θα ήταν εφιάλτης» η δουλειά και η ευθύνη, είχε πει.

Καρδινάλιος Μαρκ Ουελέ
Λεονάρντο Σάντρι: Γεννημένος στην Αργεντινή από Ιταλούς γονείς. Ήταν το Νο2 στο Βατικανό, γραμματέας του κράτους, επί Πάπα Ιωάννη Παύλου ΙΙ. Τώρα, υπηρετεί ως έπαρχος της Συνόδου των Εκκλησιών της Ανατολής. Ο 69χρονος διπλωμάτης έχει το σεβασμό όλων. Κάποιοι όμως τον θεωρούν περισσότερο διεκπεραιωτή παρά θρησκευτικό ηγέτη.

Τζιανφράνκο Ραβάζι: 70χρονος Ιταλός καρδινάλιος είναι πρόεδρος του Συμβουλίου πολιτισμού. Είναι ιδιαίτερα δημοφιλής μέσα από την τηλεόραση και το ραδιόφωνο για τα μαθήματα Αγίας Γραφής που παραδίδει. Διατηρεί blog, γράφει για την Εϊμι Γουάινχάουζ στο twitter και κριτικάρει τους ιερείς για τα βαρετά κηρύγματά τους. Έχει σπουδάσει αρχαιολόγος.

Καρδινάλιος Τζιανφράνκο Ραβάζι
Άντζελο Μπανιάσκο: Ο αρχιεπίσκοπος της Τζένοα έχει καλές... διασυνδέσεις αφού ήταν δυο φορές πρόεδρος του Συμβουλίου των Ιταλών επισκόπων. Γιος φούρναρη, έχει δηλώσει πως ήξερε ότι ήθελε να γίνει κληρικός από το δημοτικό. Ο 70χροος Μπανιάσκο θεωρείται συντηρητική δύναμη. Δέχτηκε απειλές για τη ζωή του το 2007 όταν τάχθηκε κατά τον ομοφυλοφιλικών σχέσεων, ενώ το 2011 χαρακτήρισε τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι κι άλλους πολιτικούς που εμπλέκονται σε σκάνδαλα «θλιβερούς» και «κούφιους».

Καρδινάλιος Άντζελο Μπανιάσκο
Πίτερ Τούρκσον: Ο 64χρονος καρδινάλιος από τη Γκάνα θεωρείται το μεγάλο φαβορί από τα γραφεία στοιχημάτων και όσους πιστεύουν ότι έφτασε το πλήρωμα του χρόνου για τον πρώτο μαύρο Πάπα. Θεωρείται άνθρωπος κλειδί για τον καθολικισμό στην Αφρική. Ο 64χρονος καρδινάλιος θεωρείται περισσότερο μετριοπαθής παρά ριζοσπαστικός. Του προσάπτουν ότι δεν πάλεψε για τη χρήση προφυλακτικών στην Αφρική. Όταν μάλιστα είχε ρωτηθεί για την εξάπλωση του AIDS στην Ήπειρό του, είχε πει πως η αποχή θα ήταν καλύτερη λύση από τα προφυλακτικά. Στο παρελθόν είχε πει πως ένας μαύρος Πάπας θα είχε «δύσκολες ώρες» και δεν... θέλει τη «δουλειά».

Καρδινάλιος Πίτερ Τουρκσον
Οντίλο Σέρερ: Γεννημένος στη Βραζιλία από Γερμανούς γονείς. Το μεγαλύτερο πλεονέκτημά του είναι η χώρα γέννησής του, εκεί απ’ όπου προέρχονται οι μισοί καθολικοί του κόσμου! Ο 63χρονος αρχιεπίσκοπος του Σάο Πάολο θεωρείται μετριοπαθής και κατέχει δυο θέσεις «κλειδιά» στο Βατικανό: μια στο Συμβούλιο των Κληρικών και μια στο Συμβούλιο για την προώθηση του νέου ευαγγελίου.

Καρδινάλιος Οντίλο Σέρερ
Τιμοθι Ντόλαν: Επικεφαλής της αρχιεπισκοπής της Νέας Υόρκης. Είναι μια από τις πιο δημοφιλείς φιγούρες του Βατικανού. Χαρισματικός, επικοινωνιακός και συντηρητικός. Ως επικεφαλής της Διάσκεψης των Καθολικών Επισκόπων των ΗΠΑ, δεν έχει αποφύγει τις πολιτικές μάχες. Ακόμη και με την κυβέρνηση Ομπάμα τα έβαλε με αφορμή την αντισύλληψη! Ο 63χρονος Ντολαν είναι καρδινάλιος μόλις ένα χρόνο.

Καρδινάλιος Τίμοθι Ντόλαν
Αυτοί είναι οι οκτώ επικρατέστεροι. Υποψήφιοι είναι πολλοί. Ανάμεσά τους ο 55χρονος Λουίς Αντόνιο Ταγκλε από τις Φιλιππίνες, που φόρεσε τα άμφια του καρδιναλίου μόλις τον περασμένο Νοέμβριο. Υπάρχει επίσης ο Βραζιλιάνος καρδινάλιος Ζοάο Μπραζ.

Καρδινάλιος Λουίς Αντόνιο Ταγκλε
Καρδινάλιος Φρανσίσκο Αρίνζε



ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια