Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ημέρα σκέψεως για τους προσκόπους όλου του κόσμου

Τον Φεβρουάριο οι πρόσκοποι όλου του κόσμου έρχονται πιο κοντά με την Ημέρα Σκέψεως, μια γιορτή αφιερωμένη στο όραμα ενός καλύτερου κόσμου, στην ειρήνη, την φιλία, στην κοινή προσπάθεια μικρών και μεγάλων όλων των μικρών και μεγάλων όλης της γης, να  χτίσουν έναν  κόσμο αδελφωμένο.
Η 22α Φεβρουαρίου έχει καθιερωθεί ως ημέρα σκέψεως με αφορμή την κοινή ημερομηνία γέννησης του Αρχιπρόσκοπου Robert και της Αρχιοδηγού Olave Baden Powell.
O Baden Powell υπήρξε ο ιδρυτής του προσκοπισμού το 1910. Ήταν γενναίος στρατιώτης, μέγας παιδαγωγός, άριστος συγγραφέας, επιτυχημένος ζωγράφος, αριστοτέχνης σκιτσογράφος, γλαφυρός χρονογράφος και διαπρεπής ρήτορας.
Ιδρυτής του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων το 1910 ήταν ο Αθανάσιος Λευκαδίτης. Καθηγητής γυμναστικής σε μόλις λίγο χρονικό διάστημα της αποφοίτησης του αρχίζει να διακρίνεται στον Πανελλήνιο Γυμναστικό Σύλλογο καθώς να αναγνωρίζεται ως μέλος της επιτροπής μετρήσεων των πρώτων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παναθηναϊκό Στάδιο.
Το 1908 τελούνται στο Λονδίνο οι 4οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μέλος της ελληνικής αντιπροσωπείας και ο Αθανάσιος Λευκαδίτης. Παράλληλα, την ίδια χρονιά ο Άγγλος στρατηγός Baden Powell εκδίδει σε φυλλάδια ένα βιβλίο που κάνει πάταγο.
Την τελευταία ημέρα λοιπόν, των Ολυμπιακών, οι Άγγλοι πρόσκοποι έκαναν επίδειξη του προγράμματός τους στο στάδιο για να τους γνωρίσει ο κόσμος. Την παράσταση παρακολούθησε κι ο Λευκαδίτης με αποτέλεσμα να του γίνει αμέσως πιστεύω ότι ο Αγγλικός Προσκοπισμός θα μπορούσε να εφαρμοστεί κάλλιστα και στην Ελλάδα. Η ιδέα αυτή διατρανώθηκε ακόμα περισσότερο από ένα άλλο περιστατικό.
Πρόκειται για την γνωστή συνάντηση του σε κεντρικό κατάστημα του Λονδίνου με έναν πρόσκοπο με στολή. Εκεί ο Λευκαδίτης ρωτώντας τον μικρό προσκοπάκο με το κοντό πανταλονάκι τι είναι του δόθηκε ένα μεγαλύτερο κίνητρο δημιουργίας και στην Ελλάδα.
Ο θαυμασμός του για την μάνα φύση, τα ψηλά του πατριωτικά αισθήματα και η πεποίθηση του ότι ο προσκοπισμός είναι απάγαυσμα της Ελληνικής Σκέψης, τον έπεισαν ότι το παιδαγωγικό αυτό σύστημα έπρεπε να έρθει στην Ελλάδα.
Το 1910 το όνειρό του έγινε πραγματικότητα. Σε ηλικία 38 ετών εισάγει πλέον επίσημα τον Προσκοπισμό στην Ελλάδα με την ίδρυση της πρώτης προσκοπικής ομάδας.
Αργότερα το 1912 ο Ελληνικός Προσκοπικός λαμβάνει πιο επίσημη χροιά αναγνωρίζοντας το καταστατικό του με Βασιλικό Διάταγμα. Αν και δεν συμπεριλαμβάνεται στα ιδρυτικά μέλη του εν λόγω σωματείου, ο Λευκαδίτης αναλαμβάνει τη θέση του Γενικού Εφόρου.
Πλέον το 1917 με τον Νόμο 1066 το Σ.Ε.Π. θα λάβει την μορφή οργανισμού δημοσίου δικαίου και θα υπάγεται στη δικαιοδοσία του Υπουργείου Παιδείας.
Στη 19η παγκόσμια συνέλευση στη Ρόδο το 1963 κατόπιν πρότασης της ελληνικής αντιπροσωπείας αποφασίστηκε να εορτάζεται παγκόσμια αυτή η επέτειος.
Είναι ένας συμβολικός εορτασμός που η ελεύθερη σκέψη ξεπερνά φραγμούς και σύνορα, αναλογίζεται την έκταση της προσκοπικής κίνησης και χαιρετά με ανθρωπιά τον αδελφό πρόσκοπο μιας άλλης χώρας, μιας άλλης θρησκείας, μιας άλλης φυλής...
Μπεκατώρος Θεόδωρος- Ιδομενέας
(Ιππόκαμπος)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια