Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Dorothy Parker 1893-1967 Αμερικανίδα ποιήτρια

Η Ντόροθι Πάρκερ (Dorothy Parker, 22 Αυγούστου 1893 - 7 Ιουνίου 1967) ήταν Αμερικανίδα ποιήτρια, διηγηματογράφος, κριτικός και σατιρικός, περισσότερο γνωστή για τα πνευματώδη ευφυολογήματά της σχετικά με τις αστικές ιδιορρυθμίες του 20ού αιώνα.
Βιογραφία
Γεννήθηκε στις 22 Αυγούστου του 1893 στο Νιου Τζέρσεϊ των Ηνωμένων Πολιτειών, με το όνομα Ντόροθι Ρότσιλντ – από οικογένεια μεσοαστική, παρά το όνομα.
Υπήρξε μία από τις πιο πνευματώδεις γυναίκες του 20ού αιώνα. Έγινε διάσημη από το σαρκαστικό της χιούμορ, τις φιλελεύθερες απόψεις της και τα τρομερά μεθύσια της.
Η Ντόροθι Πάρκερ ήταν ανάμεσα στους διανοούμενους και συγγραφείς που υποστήριξαν την αθωότητα του Νικόλα Σάκο και του Μπαρτολομέο Βαντσέτι το 1921.
Όταν η Κάθριν Χέπμπορν πρωταγωνίστησε στο αποτυχημένο θεατρικό έργο Λίμνη (1933), η ερμηνεία της προκάλεσε τη Ντόροθι Πάρκερ να πει τη διάσημη ρήση της πως η ηθοποιός "διέτρεξε το φάσμα των συναισθημάτων από το Α μέχρι το Β". 
Τον Μάιο του 1939 η Ντόροθι Πάρκερ ίδρυσε μαζί με άλλους (Ντάσιελ Χάμετ, Λίλιαν Χέλμαν, Άλμπερτ Μαλτς κ.ά.) το περιοδικό Ισότητα («για την υπεράσπιση των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ενάντια στον αντιση­μιτισμό και το ρατσισμό»). Επίσης, είχε κάνει τατουάζ ένα μικρό μπλε αστέρι κοντά στο αγκώνα της, ως ενθύμιο μιας μεθυσμένης νύχτας στη δεκαετία του 1930. 
Το 1942, συνεργάστηκε ως σεναριογράφος με τον Άλφρεντ Χίτσκοκ στην ταινία Σαμποτέρ. 
Στη ζωή της η Ντόροθι Πάρκερ έκανε πολλές απόπειρες αυτοκτονίας. Σε μία από αυτές, αποπειράθηκε να αυτοκτονήσει μετά από μία έκτρωση κόβοντας τις φλέβες της.
Πέθανε το 1967 χωρίς να αποκτήσει παιδιά. Στον τάφο της αναγράφεται η φράση "Συγχωρήστε τη σκόνη μου".
Αποφθέγματα
Τα χείλια που έχουν γεύση από δάκρυα είναι -όπως λένε- τα καλύτερα για φίλημα.
Δεν με νοιάζει τι λένε για μένα, εφόσον εγώ ξέρω ότι δεν είναι αλήθεια.
Αν θέλετε να μάθετε τι πιστεύει ο Θεός για το χρήμα, απλώς ρίξτε μια ματιά στους ανθρώπους που το έδωσε.
Ακόμα ένα ποτάκι και θα με βρίσκατε στο κρεβάτι του οικοδεσπότη.
Όταν το τηλέφωνο δεν χτύπησε, ήξερα πως ήσουνα εσύ!
Αναφορές
Στο βιβλίο Αμερικανικά διηγήματα, εκδόσεις Γράμματα (1983)
Στην ταινία του Άλαν Ρούντολφ Ο φαύλος κύκλος της κυρίας Πάρκερ (Mrs Parker, 1994). Πινακοθήκη χαρακτήρων μέσα από τον περιβόητο λογοτεχνικό κύκλο της Ντόροθι Πάρκερ στο Μανχάταν της δεκαετίας του 1920. Στον πρώτο ρόλο η Τζένιφερ Τζέισον Λι.
Στο βιβλίο του Σεν Περν ντε Ντομινίκ Ντόροθι Πάρκερ , εκδόσεις Λιβάνης-Νέα Σύνορα (1995).
Στο βιβλίο Ξένοι Λυρικοί, εκδ. Ποταμός (2003).
Στο βιλίο του Μισέλ Σνεντέρ Φανταστικοί θάνατοι, εκδ. Καστανιώτη (2005), μετάφραση: Γιάννης Στρίγκος[14].
Στην ανθολογία Κωμικές ιστορίες, εκδ. Εξάντας (2008),
Στο θεατρικό δρώμενο της ομάδας Equus Morning Crisis. Performance σε κείμενο Φιορέλας Μαστρόκαλου με εμβόλιμα αποσπάσματα των Ντόροθι Πάρκερ και Σάρα Κέην και video art (2011).
Στο βιβλίο του Φίλιπ Γκούρεβιτς Η τέχνη της γραφής ΙΙ, εκδ. Τόπος (2011). Επτά κορυφαίοι συγγραφείς αποκαλύπτουν τα μυστικά της τέχνης τους στο Paris Review.
Στην τηλεοπτική σειρά Πάρανταϊς (Bunheads, 2012).
Στο βιβλίο του Κ. Τζ. Ντόχερτι Νυχτερινό σχολείο, εκδ. Μεταίχμιο (2013).
Στην ανθολογία Μεγάλοι συγγραφείς γράφουν τις πιο μικρές ιστορίες του κόσμου, εκδ. Γνώση (2014), μετάφραση Αντώνης Μπίκας.
Συμπεριλήφθηκε στην έκθεση "American Cool" (2014) της National Portrait Gallery.
Στη θεατρική παράσταση της Σμαράγδας Χατζηδάκη Σε ένα ταξί στη Νέα Υόρκη... συναναντώντας την Ντόροθι Πάρκερ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια