Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

H σμύρνα των 3 Μάγων, μειώνει τη χοληστερόλη

Κάτι ήξεραν οι Τρεις Μάγοι όταν διάλεγαν τα δώρα τους, αναφέρουν επιστήμονες που ανακάλυψαν ότι ένα εξ αυτών, η σμύρνα, ενδέχεται να προστατεύει την υγεία της καρδιάς, μειώνοντας τα επίπεδα χοληστερόλης.

Η σμύρνα (ή μύρο) είναι μία ρητίνη (ρετσίνι) στο χρώμα της σκουριάς, που εξάγεται από δέντρα του είδους Commiphora ή Balsamodendron, που φύονται στη Μέση Ανατολή και την Αιθιοπία.
Η αρωματική αυτή ρητίνη είναι γνωστή ως ένα από τα τρία δώρα που προσέφεραν οι Τρεις Μάγοι στο βρέφος Ιησού -μαζί με το χρυσό και το λίβανο (λιβάνι)- και χρησιμοποιείτο για πολλά χρόνια ως φάρμακο για τον πονόλαιμο, τη συμφόρηση, τα κοψίματα και τα εγκαύματα.
Ωστόσο, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη ερευνητών από τη Σαουδική Αραβία, που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Food Safety, Nutrition and Public Health, φαίνεται ότι η σμύρνα έχει και άλλες φαρμακευτικές ιδιότητες, καθώς η χορήγησή της ως τροφή σε αλμπίνους αρουραίους οδήγησε σε μείωση των επιπέδων «κακής» χοληστερόλης και σε αύξηση των επιπέδων «καλής» χοληστερόλης.
Η ανακάλυψη αυτή, αναφέρουν οι ερευνητές, ανοίγει νέους δρόμους στην έρευνα για την αντιμετώπιση της υπερχοληστερολαιμίας, νόσου που συνδέεται στενά με την αύξηση της παχυσαρκίας.
Οι ωφέλιμες ιδιότητες, ωστόσο, της σμύρνας ίσως είναι ακόμη περισσότερες, καθώς μια άλλη μελέτη του Πανεπιστημίου Rutgers στο Νιου Τζέρσεϊ έδειξε ότι η ρητίνη ενδέχεται να είναι χρήσιμη και στην καταπολέμηση των καρκίνων του προστάτη και του μαστού.
Σμύρνα
Η σμύρνα (μύρο) ήταν ένα ακόμη από τα δώρα των μάγων.
Ο θρύλος λέει ότι ο Γκάσπαρ έφερε το δώρο της σμύρνας από την Ευρώπη ή την Ταρσό της Κιλικίας και το απόθεσε μπροστά στο Θείο βρέφος.
Εξ αιτίας των διαφόρων χρήσεων που είχε η σμύρνα σαν φάρμακο, το δώρο παριστάνει την ανθρώπινη υπόσταση του Χριστού, τον Υποφέροντα Λυτρωτή, τον Μεγάλο Θεραπευτή, και τα Πάθη.
Η σμύρνα είναι ένα  αρωματικό ρετσίνι που παράγεται από τις χαρακιές της φλούδας ενός μικρού δέντρου της ερήμου που λέγεται επιστημονικά Commiphora Myrrha ή Balsamodendron Myrrha, κοινώς dindin.
(Οι χαρακιές  θυμίζουν τις πληγές του Χριστού από τους Ρωμαίους στρατιώτες κατά την διάρκεια της σταύρωσης.)
Η σμύρνα ήταν ιδιαίτερα πολύτιμη κατά τους βιβλικούς χρόνους και εισαγόταν από την Ινδία και την Αραβία.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια