Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Εγκύκλιος ΟΑΕΕ για συνταξιοδότηση γονέων & αδελφών ΑμεΑ

Διευκρινιστική εγκύκλιο που προσδιορίζει τους νέους όρους και τις προϋποθέσεις για τη συνταξιοδότηση γονέων και αδελφών αναπήρων των ασφαλισμένων του ΟΑΕΕ, εξέδωσε το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Συγκεκριμένα, για τη συνταξιοδότηση γονέων αναπήρων τέκνων, μια εκ των προϋποθέσεων που τίθεται είναι.....
ο έτερος γονέας κατά την ημερομηνία υποβολής της αίτησης για συνταξιοδότηση να μη λαμβάνει και να μη δικαιούται να λάβει σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή το Δημόσιο.
Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει να συνυποβάλλεται βεβαίωση του ασφαλιστικού φορέα του έτερου γονέα περί μη θεμελίωσης συνταξιοδοτικού δικαιώματος. Στις περιπτώσεις που είναι πασιφανές και αυταπόδεικτο ότι ο γονέας αυτός δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα με βάση την ισχύουσα νομοθεσία επειδή, για παράδειγμα, έχει λίγα έτη ασφάλισης ή λόγω του νεαρού της ηλικίας του, δεν θα απαιτείται η υποβολή σχετικής βεβαίωσης δεδομένου ότι ο φορέας μπορεί να θεωρήσει ότι καλύπτεται από την κείμενη νομοθεσία.

Όσον αφορά στην προϋπόθεση σύμφωνα με την οποία ο έτερος γονέας πρέπει να έχει συμπληρώσει 2.400 ημέρες εργασίας ή 8 έτη ασφάλισης εκ των οποίων 600 ημέρες ή 2 έτη την τελευταία 4ετία σε φορείς κύριας ασφάλισης ή στο Δημόσιο, στην εγκύκλιο διευκρινίζεται ότι στο χρόνο αυτό συνυπολογίζεται και ο χρόνος που έχει πραγματοποιηθεί στην ασφάλιση κάθε άλλου κράτους - μέλους της Ε.Ε., καθώς ο χρόνος που έχει διανυθεί σε χώρα με την οποία η Ελλάδα έχει συνάψει διμερή Συμφωνία Κοινωνικής Ασφάλειας.

Όσον αφορά στη συνταξιοδότηση αδελφών αναπήρων, στην περίπτωση που και οι δύο γονείς των αδελφών είναι εν ζωή, δύναται να χορηγηθεί σύνταξη στον αιτούντα αδελφό, εφόσον και οι δύο είναι:
* ανάπηροι με ποσοστό αναπηρίας 67% και άνω ή
* έχουν συμπληρώσει το 75ο έτος της ηλικίας τους.

Ενώ, ως προς τη δυνατότητα ανάκλησης της συνταξιοδοτικής απόφασης σε περίπτωση αναστολής της σύνταξης λόγω εργασίας του ατόμου με αναπηρία, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με τις αρχές του διοικητικού δικαίου οι νόμιμες συνταξιοδοτικές αποφάσεις, δεν ανακαλούνται.

Δυνατότητα παρέκκλισης παρέχεται μόνο εφόσον το επιτρέπουν η σχετική νομοθεσία και η νομολογία των ανωτάτων δικαστηρίων.
Στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΕΕ υπογραμμίζει ότι η διάταξη αυτή είναι ιδιαιτέρως ευνοϊκή για το γονέα, το σύζυγο ή τον αδελφό, καθώς του παρέχει δυνατότητα επαναχορήγησης της σύνταξης σε περίπτωση διακοπής της εργασίας του ατόμου με αναπηρία, διασφαλίζοντα΄ς τον έτσι εφ όρου ζωής.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια