Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Το κρύο θέλει...καλό φαγητό

Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν τις τελευταίες εβδομάδες την Ευρώπη φαίνεται πως θα κάνουν σταδιακά την εμφάνισή τους και στη χώρα μας.
Μαζί τους προβλέπεται να αυξηθούν και τα κρούσματα της νέας γρίπης, όπως και τα κοινά κρυολογήματα.
Τι μπορούμε να κάνουμε από την πλευρά μας για να ενισχύσουμε τις άμυνές μας:

Πρέπει να τρώμε για να δυναμώσουμε;
Αρκετές επιστημονικές έρευνες έδειξαν, ότι όντως η διατροφή μπορεί να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού, καθώς επίσης διάφορες βιταμίνες, ανόργανα συστατικά, βότανα και αμινοξέα φαίνεται πως μπορούν να ενισχύσουν την υγιή λειτουργία του αναπνευστικού και ανοσοποιητικού συστήματος.
Ένας διατροφικός πλήρης οργανισμός μπορεί να αναστείλει την ίδια την ικανότητα του ιού να αναπαράγεται ελεύθερα και να ευημερεί.

Ο κος Γιώρος Μιλέσης, κλινικός διατροφολόγος, διαιτολόγος MSc Εφαρμοσμένης Κλινικής Διατροφής Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, παραθέτει μία λίστα με θρεπτικά συστατικά και ουσίες που φαίνεται πως μπορούν να βοηθήσουν τις φυσικές μας άμυνες
.

*  Σκόρδο.

Οι ενώσεις του σκόρδου εκδηλώνουν αποδεδειγμένα σημαντικές αντιικές δράσης. Μεταξύ των ιών που επηρεάζονται συμπεριλαμβάνεται ο ανθρώπινος κυτταρομεγαλοιός, ο ιός της γρίπης τύπου Β, ο ιός του έρπη τύπου 1 και 2, ο ιός της ευλογιάς, ο ιός της φυσαλώδους Στοματίτιδας και ο ανθρώπινος ρινοιός τύπου 2.
* Προβιοτικά.
Το ανθρώπινο έντερο επενδύεται σε όλο το μήκος του με λεμφικό ιστό, που υποστηρίζεται από βακτήρια τα οποία συνιστούν την εντερική μιρκοβιακή χλωρίδα και ονομάζονται προβιοτικά
. Εκδηλώνουν πληθώρα ευεργετικών δράσεων, όπως διατήρηση της ακεραιότητας του πεπτικού σωλήνα, σωστή κινητικότητα αυτού, παροχή ενεργειακών υποστρωμάτων για το έντερο και συμμετοχή τους στην ανοσοποίηση του οργανισμού.


* Βιταμίνη Ε.
Η βιταμίνη Ε απαντάται στις ελιές και στο ελαιόλαδο, στους ηλιόσπορους, στους ξηρούς καρπούς, στο σπανάκι και σε άλλα πράσινα φυλλώδη, στη φύτρα σιταριού και στα προϊόντα ολικής αλέσεως.

* Βιταμίνη D.
Απαντάται στο συκώτι, τα αβγά, τα γαλακτοκομικά, το σολομό, τη σαρδέλα και τον τόνο. Σημαντική επίσης ποσότητα παράγει το ίδιο το σώμα μας παρουσία ηλιακού φωτός.
Δεν είναι τυχαίο ότι η γρίπη είναι συχνή τους χειμερινούς μήνες όταν το ηλιακό φως δεν είναι αρκετό.


* Ρεσβερστρόλη.
Απαντάται φυσικά στο φλοιό του σταφυλιού, στο κόκκινο κρασί, στα μούρα και άλλα σκούρα φρούτα και στα φιστίκια. Φαίνεται πως βελτιώνει την ανοσολογική δράση και μειώνεται την έκταση και την ένταση της φλεγμονής.

* Βιταμίνη C.
Απαντάται σε εσπεριδοειδή, φρούτα, πράσινες πιπεριές, φράουλες κλπ.

* Σελήνιο.
Απαντάται σε ξηρούς καρπούς, δημητριακά, κεράς και κυρίως μοσχαρίσιο συκώτι, ψάρια, αβγά, τόνο, καβούρια και αστακό.
Η χορήγηση μικρών δόσεων σεληνίου (και ψευδαργύρου) αυξάνει την ανοσολογική δράση του εμβολίου, μειώνοντας την θνησιμότητα από αναπνευστικές λοιμώξεις.


*  Με τη βοήθεια της φύσης.
Εκτός από τα συστατικά των τροφίμων, πλήθος φυτικών ουσιών φέρονται να βοηθούν το σώμα να καταπολεμήσει τα μικρόβια - εισβολείς.
Το εκχύλισμα από μανιτάρι βοηθά σημαντικά την ανοσολογική απόκριση, ο μαύρος καρπός σαμπούκου παρέχει προστασία από το οξειδωτικό στρες, οι πολυσακχαρίτες βοηθούν την διατήρηση υγιούς εντερικής χλωρίδας και ενισχύουν τις δράσεις του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

* Όχι στα...Πειράματα.
Οι πληροφορίες αυτές προορίζονται για επιστημονική αναφορά και σε καμία περίπτωση για πειραματισμό η θεραπεία κάποιας ασθένειας.
 Καλό είναι να συμβουλευόμαστε κάποιο γιατρό ή κλινικό διαιτολόγιο πριν πάρουμε οποιοδήποτε συμπλήρωμα διατροφής.
 Σε κάθε περίπτωση καλό είναι να θυμόμαστε ότι οι καλύτερες πηγές βιταμινών και ιχνοστοιχείων είναι οι ίδιες οι τροφές και όχι τα συμπληρώματα διατροφής
.
ΟΙΚΟ ΝΕΑ

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια