Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πάρτε Χριστουγεννιάτικες Ευρωπαϊκές γεύσεις

Σε κάθε σημείο της Ευρώπης τα Χριστούγεννα και η Πρωτοχρονιά γιορτάζονται διαφορετικά.

Ανάλογα με τα ήθη και έθιμα του κάθε λαού αλλάζουν και οι γαστρονομικές παραδόσεις.
Τι πιο συναρπαστικό από το να τις δοκιμάσετε, ευχόμενοι σε διάφορες γλώσσες......στην υγεία μας:
*     A votre sante Γαλλία.
Παραδοσιακά το δείπνο - ή αλλιώς Le Reveillon - σερβίρεται μετά τη Θεία Λειτουργία τα μεσάνυχτα της Παραμονής των Χριστουγέννων και συνοδεύεται με σαμπάνια.
Φουά γκρά, στρείδια, καπνιστός σολομός και στη Βρετάνη κρέπες από φαγόπυρο, σερβίρονται ως ορεκτικά και ως κυρίως πιάτο απολαμβάνουν ψητή χήνα γεμιστή κάστανα.
 Οι γιορτές, όμως, δεν έχουν γλύκα χωρίς La Buche de Noel - ο γνωστός σε όλους μας χριστουγεννιάτικος κορμός - και καραμέλες από γνήσια καραμέλα μέσα σε χρωματιστά περιτυλίγματα!
Αλλά και την πρώτη μέρα του χρόνου έθισται στο πρωινό να πρωταγωνιστεί ένα τεράστιο pancake!
 *    Salud Ισπανία.
Τα μεσάνυχτα, για κάθε χτύπημα της καμπάνας οι Ισπανοί βάζουν στο στόμα τους μία ρόγα σταφύλι. Οι 12 ρόγες συμβολίζουν καλή τύχη για κάθε έναν από τους μήνες του Νέου Έτους.
Για το τραπέζι της παραμονής των Χριστουγέννων έχουν αποξηραμένα φρούτα σε όλα τα πιάτα!
 Το δείπνο που σερβίρεται αργά, ξεκινά με tapas.
Η σούπα θαλασσινών είναι διαδεδομένη στις παραθαλάσσιες περιοχές.
 Για γλυκό, επιλέγουν ανάμεσα σε μπισκότα μάρτζιπαν, churros (σαν ντόνατ) και  turron (είδος μαντολάτου).
*    Prost Γερμανία.
Το περίφημο Stollen ή Chiststollen (ψωμί από φρούτα και ξηρούς καρπούς, με πυκνή υφή, καλυμμένο από ζάχαρη άχνη και ιδιαίτερα αρωματικά) συμβολίζει τα Χριστούγεννα στη Γερμανία και απορρέει από μία παράδοση 500 και πλέον ετών. Την ημέρα των Χριστουγέννων, το κυρίως γεύμα περιλαμβάνει ψητή χήνα και κυπρίνο. Πατάτες, βραστά λαχανικά, Sauerkraut (ξυνολάχανο) και Platzchen (μπισκότα με μπαχαρικά και ξηρούς καρπούς) συμπληρώνουν τη γιορτινή ατμόσφαιρα.
Υπέροχο είναι και το Gluehwein,(ζεστό κόκκινο κρασί με γαρίφαλο, μπαστουνάκια κανέλας, φλούδα λεμονιού ή πορτοκαλιού και ζάχαρη) και το Weinachtspunsch, (ζεστό μαύρο τσάι με γαρίφαλο, χυμό λεμονιού, χυμό πορτοκαλιού, ζάχαρη και κόκκινο κρασί).
*    Na zdrowie Πολωνία.
Το γιορτινό τραπέζι των Πολωνών έχει μία κενή θέση για όποιον μοναχικό ταξιδιώτη μπορεί να χτυπήσει την πόρτα εκείνη τη βραδιά ή για το Άγιο Πνεύμα. Τα καλά του τραπεζιού πολλά και νόστιμα: πιάτα θαλασσινών όπως ρέγκα σε ξινή κρέμα, κυπρίνος ογκρατέν, λούτσος με βραστές πατάτες και βραστά αβγά πολύ σφιχτά. Ακόμη, βασικά στο μενού είναι η παντζαρόσουπα σερβιρισμένη με uszka (dumplings γεμιστά με άγρια μανιτάρια Borowiki), pierofi (άζυμα dumplings) γεμιστά με ξυνολάχανο, μανιτάρια ή αρακά,  paszteciki (πιτάκια) γεμιστά με μανιτάρια, σπανάκι ή τυρί και ζυμαρικά με παπαρουνόσπορο.
 Το ποτό της ημέρας ονομάζεται compote, ένα είδος ζεστού φρουτοχυμού, ενώ για γλυκό σερβίρουν μπισκότα με μέλι και παπαρουνόσποσρο και babka (είδος γλυκού ψωμιού).
*    A la Salute Ιταλία.
Στην Ιταλία, θα απολαύσετε το πιο μεγάλο σε διάρκεια χριστουγεννιάτικο γεύμα, αφού είναι συνηθισμένο να κρατά μέχρι και 5 ώρες! Οκτώ πιάτα, συμπεριλαμβανομένων των antipasti (ορεκτικά), λίγα ζυμαρικά, ψητό κρέας, δύο σαλάτες και δύο γλυκές πουτίγκες, πλατό με τυριά και φρούτα.
Ακολουθούν βέβαια το μπράντι με τα σοκολατάκια. Τα παραδοσιακά πανφόρτε και πανετόνε με κρέμα ζαμπαγιόνε ή από μασκαρπόνε και αποξηραμένα φρούτα, κλέβουν την παράσταση. Την ημέρα της Πρωτοχρονιάς, οι Ιταλοί προσφέρουν σε συγγενείς, φίλους και γείτονες πορτοκάλια.
*    Νa zdravi Τσεχία.
Όταν το πρώτο αστέρι φανεί στον ουρανό - και μόνο τότε - σερβίρετε το χριστουγεννιάτικο δείπνο κατά την παράδοση, το οποίο περιλαμβάνει vanocka (ψωμί σαν μπριός, ψημένο σε πλεξίδα με σταφίδες, αμύγδαλα, μοσχοκάρυδο και λεμόνι), κυπρίνο και πατατοσαλάτα, ενίοτε προηγείται σούπα από μανιτάρια ή ξινολάχανο.
Το γλυκό της ημέρας είναι στρούντελ μήλου, ενώ εξέχουσα θέση κατέχουν τα μπισκότα σε διάφορα σχέδια, χρώματα και γεύσεις: medvedi tlapky (σοκολάτας),  linecka korecka (μαρμελάδας),  vanikove rohlicky (μισοφέγγαρα βανίλιας) και λευκά Μοραβίας.
*   Skal Δανία.
Το θεαματικό Kransekake, που σημαίνει κέικ-στεφάνι και φτιάχνεται βασικά από αβγά, ζάχαρη και αμύγδαλα και τα aebleskiver (σφαιρικές τηγανίτες πασπαλισμένες με άχνη ζάχαρη) είναι τα επίσημα γλυκά των Χριστουγέννων στη σκανδιναβική χώρα.
 Την παραμονή, στο παραδοσιακό δείπνο πρωταγωνιστεί η πάπια ή χήνα γεμιστή με αποξηραμένα φρούτα και σερβιρισμένη με μαύρη σάλτσα, συνοδευομένη από κόκκινο λάχανο βρασμένο με μήλο, καραμελωμένες πατάτες, glogg (ζεστό κρασί με μπαχαρικά) και πουτίγκα ρυζιού!
*   Cheers Αγγλία.
Χριστούγεννα στη Γηραιά Αλβιώνα σημαίνουν γεμιστή χήνα - τα τελευταία χρόνια γαλοπούλα - και πουτίγκα. Το γεύμα σερβίρεται νωρίς, ώστε να έχει τελειώσει στις 3 το μεσημέρι, την ώρα που η Βασίλισσα απευθύνει το χριστουγεννιάτικο διάγγελμα
 Η σάλτσα ψωμιού (σάλτσα κρέμας δεμένη με μπαγιάτικο ψωμί), η σάλτσα βατόμουρου, το Yorkshire pudding (μικρά πιτάκια από κουρκούτι), οι ψητές πατάτες, τα λαχανάκια Βρυξελλών, και τα chipolatas (λουκάνικα τυλιγμένα με μπέικον) είναι απαραίτητα στο μενού.
Για γλυκό, η χριστουγεννιάτικη πουτίγκα φτιάχνεται με αποξηραμένα φρούτα και ξηρούς καρπούς, μαγειρεμένη στον ατμό και μετά παλαιώνεται για εβδομάδες, ώστε να ενισχυθεί το άρωμά της. Σχεδόν μαύρη στο χρώμα, γίνεται φλαμπέ με μπράντι λίγο πριν σερβιριστεί. Οι Βρετανοί πιστεύουν ότι κρατά τα κακά πνεύματα μακριά κατά τη Νέα Χρονιά.
Δήμητρα Παπαχρήστου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια