Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Πράσινα Χριστούγεννα

Ουσιαστικό βήμα για "πράσινα Χριστούγεννα" αποτελεί η αποφυγή αποστολής ευχετήριων καρτών με το παραδοσιακό ταχυδρομείο, τις οποίες μπορούμε να αντικαταστήσουμε με τις ηλεκτρονικές κάρτες, τις οποίες θα αποστείλουμε μέσω του Διαδικτύου.
Επίσης, τα φωτάκια με τα οποία θα διακοσμήσουμε το σπίτι καλό είναι να είναι εξοικονόμησης ενέργειας τύπου Led και βεβαίως να μην κάνουμε υπερβολές. Στα εορταστικά τραπέζια, και όχι μόνο, μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τον φωτισμό των κεριών, που είναι πιο ατμοσφαιρικός και οικονομικός.

Εάν λείπουν στολίδια από τα χριστουγεννιάτικα δέντρα, μπορούμε να μην τα συμπληρώσουμε με αγορασμένα πλαστικά, αλλά να φτιάξουμε δικά μας. Από παλιές κάρτες, από πηλό, από υλικά της φύσης, από ανακυκλωμένο χαρτί ή χαρτόνι, μπορούν να γίνουν ωραία στολίδια, προσφέροντας και μια δημιουργική απασχόληση στα παιδιά.

Οι μετακινήσεις στις γιορτές επιβαρύνουν επίσης πολύ το περιβάλλον
. Καθώς γίνονται συνήθως με το Ι.Χ. αυτοκίνητο, οι εκπομπές ρύπων ανεβαίνουν πολύ. Δεν είναι τυχαίο ότι ορισμένες ημέρες και νύχτες των γιορτών (όπως το βράδυ της Πρωτοχρονιάς) οι μετρήσεις ρύπων που προκαλούνται από τις εξατμίσεις των Ι.Χ. αυτοκινήτων πιάνουν κόκκινο. Η χρήση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς όσο το δυνατόν περισσότερο (καθώς τα δρομολόγια τους αραιώνουν περισσότερο τις γιορτές), η αποφυγή χρήσης του Ι.Χ. και η "οικολογική οδήγηση" χαμηλών εκπομπών καυσαερίων είναι απαραίτητες όλο τον χρόνο και τις γιορτές.

Το δώρο είναι το "αντικείμενο του πόθου", ειδικά για τα παιδιά. Δυστυχώς, μεγάλο μέρος των παιχνιδιών και των άλλων παιδικών δώρων συνοδεύεται από
τεράστιες συσκευασίες (συχνά μόνο για εντυπωσιασμό), ενώ κυριαρχεί το πλαστικό κακής ποιότητας.
 Η αναζήτηση πιο απλών  δώρων, από ξύλο για μικρότερα παιδιά, χρήσιμων αντικειμένων και ανθεκτικών παιχνιδιών, με όσο το δυνατόν μικρότερη συσκευασία, είναι διαδικασία που θέλει χρόνο, αλλά αξίζει.

 Εάν το δώρο χρειάζεται μπαταρίες, προτιμήστε τις επαναφορτιζόμενες. Για μεγαλύτερες ηλικίες, μη διστάσετε να δώσετε πιο χειροποίητα (εάν πιάνουν τα χέρια σας) ή με υψηλή συναισθηματική αξία, όπως, για παράδειγμα, ένα φωτογραφικό κολάζ από όμορφες στιγμές.
 Βεβαίως, ένα καλό βιβλίο είναι το πιο ακριβό φτηνό δώρο, για όλες τις ηλικίες.
Κατ εξοχής "οικολογικά δώρα" προσφέρουν επίσης πολλές περιβαλλοντικές οργανώσεις και άλλες πρωτοβουλίες: αντικείμενα από ανακυκλωμένα υλικά, συμβολικές υιοθεσίες άγριων ζώων που απειλούνται με εξαφάνιση, προϊόντα βιώσιμης παραγωγής και "δίκαιου εμπορίου" ("fair trade"). Υπάρχουν επίσης και τα άυλα δώρα, όπως η προσφορά εισιτηρίων για μια παράσταση, για ένα μουσείο κλπ.

Το περιτύλιγμα του δώρου εντυπωσιάζει, αλλά είναι τελικά το περιεχόμενο που μετράει, όπως και η προστασία του περιβάλλοντος. Γι αυτό καλό είναι να αποφύγουμε το πολύχρωμο χαρτί, και εάν θέλουμε οπωσδήποτε περιτύλιγμα, να χρησιμοποιήσουμε παλιότερα υλικά και για δέσιμο σπάγκο και υφασμάτινες κορδέλες που μπορούν να αξιοποιηθούν ξανά.

Ποσότητα και ποιότητα στο φαγητό.

Τις γιορτές ανεβαίνει πολύ η κατανάλωση φαγητού και γλυκών. Το πρώτο που πρέπει να προσέξουμε είναι η ίδια η ποσότητα, τόσο για λόγους υγείας όσο και για λόγους οικονομίας.Ένας καλύτερος υπολογισμός των πραγματικών αναγκών μειώνει το φαγητό που πετιέται (πόσο κρίμα, ειδικά σήμερα).

 Η αγορά προϊόντων από τον τόπο μας διευκολύνει στο να έχουμε καλύτερη εικόνα για την ποιότητά τους
. Ταυτόχρονα, μειώνεται η επιβάρυνση του περιβάλλοντος. Μια γαλοπούλα, για παράδειγμα, που ταξίδεψε από την Ολλανδία, για να φτάσει στο πιάτο μας, άφησε (έστω... άθελά της) επιπλέον αέρια του θερμοκηπίου. Ποιοτικά, απαλλαγμένα από φυτοφάρμακα και άλλα χημικά, και σε λογικές τιμές είδη για τη σαλάτα μας και για το τραπέζι μας μπορούμε να βρούμε κατ αρχήν στις βιολογικές λαϊκές αγορές ή σε άλλα σημεία.

Ξεδιαλέγουμε  ό τι απομένει στο τέλος. Δεν τα πετάμε όλα στους κοινούς κάδους
. Κρατάμε όσα μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν, βάζουμε για κομποστοποίηση τα οργανικά (εφόσον υπάρχει υποδομή) και πάμε στους  κατάλληλους κάδους τα ανακυκλώσιμα υλικά.
Για να κάνει και ο πλανήτης...Χριστούγεννα.
Γιάννης Ελαφρός

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια