Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σέρρες Serres

Οι Σέρρες διακρίνονται χάρη στις μοναδικές φυσικές ομορφιές της περιοχής, τους αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, τις ιαματικές πηγές στη Νιγρίτα και το Σιδηρόκαστρο.

Η πόλη των Σερρών είναι μία σύγχρονη πόλη με σημαντικά αξιοθέατα, όπως την κοιλάδα των Αγίων Αναργύρων, τα ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και το βυζαντινό φρούριο.
Οι Σέρρες κατοικούνται από τους προϊστορικούς χρόνους και σημαντικό αρχαιολογικό ενδιαφέρον παρουσιάζει η Αμφίπολη, κέντρο της αρχαιότητας, η οποία ήταν αποικία των Αθηναίων στη Μακεδονία.
Επίσης, ο επισκέπτης μπορεί να θαυμάσει τον υγροβιότοπο της Λίμνης Kερκίνης,τα πανέμορφα δάση του Λαϊλιά, αξιόλογα μνημεία βυζαντινής τέχνης καθώς και τα Tουρκικά μνημεία όπως το Mπεζεστένι στο κένρο της πόλης, το Tζιντζιρλί Tζαμί και το Tζαμί Aχμέτ Πασά.
Τί να δείτε
  • Πόλη Σερρών. Η πόλη των Σερρών έχει μακραίωνη ιστορία. Σήμερα είναι μια σύγχρονη πόλη γεμάτη, με πολλές επιλογές για νυχτερινή διασκέδαση, παραδοσιακά και νεοκλασικά κτίρια αλλά και ερείπια της αρχαίας ακρόπολης και του βυζαντινού κάστρου. Στην πόλη θ συναντήσετε αρκετές εκκλησίες με υπέροχες τοιχογραφίες και ψηφιδωτά. Αξίζει να επισκεφθείτε τον παλιό μητροπολιτικό ναό των Αγίων Θεοδώρων, την εκκλησία του Αγίου Νικολάου και το γραφικό εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου του Κρυονερίτη. Θα δείτε, επίσης, αρκετά τουρκικά μνημεία, όπως το Μπεζεστένι, που κτίστηκε το 15ο αιώνα και σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης, καθώς και το Τέμενος του Αχμέτ Πασά. 
  • Κοιλάδα Αγίων Αναργύρων. Το καταπράσινο πάρκο των Αγίων Αναργύρων βρίσκεται μέσα στην πόλη με τεχνητή λίμνη, χείμαρρους, ρυάκια, και πλατάνια.
  • Βυζαντινή Ακρόπολη. Στον πευκόφυτο λόφο Κουλά θα θαυμάσετε την πανοραμική θέα της πόλης και τον Πύργο του Ορέστη, το μοναδικό σωζόμενο τμήμα της Βυζαντινής Ακρόπολης.
  • Μπεζεστένι. Επιβλητικό τούρκικο οικοδόμημα που κατά το δεύτερο μισό του 15ου αιώνα λειτούργησε ως σκεπαστή αγορά, και σήμερα στεγάζει το Αρχαιολογικό Μουσείο της πόλης. 
  • Λίμνη Κερκίνης. Η τεχνητή λίμνη έχει δημιουργήσει έναν πανέμορφο υδροβιότοπο με σπάνια είδη πουλιών. Αν είστε τυχεροί ίσως συναντήσετε και νεροβούβαλους. Αξίζει να θαυμάσετε από κοντά το πανέμορφο τοπίο της λίμνης, το οποί αποτελεί ένα από τα καλύτερα σημεία στην Ευρώπη για παρατήρηση πουλιών.
  • Δάσος του Λαϊλιά. Μαγευτική τοποθεσία, την οποία δεν πρέπει να παραλείψετε κατά την επίσκεψή σας στις Σέρρες.
  • Άνω Πορόια. Πανέμορφο χωριό που αποτελεί πόλο έλξης επισκεπτών λόγω της ομορφιάς του φυσικού περιβάλλοντος. Αξίζει να κάνετε ιππασία ανάμεσα σε οξιές, τα πλατάνια και τα ρυάκια της περιοχής.
  • Αλιστράτη. Η Αλιστράτη βρίσκεται ανάμεσα στο όρος Μενοίκιο και το όρος Παγγαίο, περιστοιχισμένη από πευκόφυτα τοπία. Είναι γνωστή για το σπήλαιο Αλιστράτης και το φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. 
  • Σπήλαιο Αλιστράτης. Αποτελεί ένα από τα ωραιότερα σπήλαια της Ελλάδας. Οι σταλακτίτες και σταλαγμίτες του σπηλαίου είναι βέβαιο ότι θα σας εντυπωσιάσουν.
  • Φαράγγι του ποταμού Αγγίτη. Πρόκειται για μια στενή ποτάμια λωρίδα με κατακόρυφους βράχους, που προσφέρεται για αθλητικές δραστηριότητες όπως το rafting. Αξίζει να δείτε τις σπηλιές, στο εσωτερικό των οποίων υπάρχουν βραχογραφίες που χρονολογούνται από τον 5ο-6ο μ. Χ. αιώνα.
  • Ιαματικές πηγές. Θα τις βρείτε στα Θερμά Νιγρίτας, στο Άγκιστρο και στο Σιδηρόκαστρο. Φημίζονται για τα ευεργετικά ύδατά τους, που ανακουφίζουν από σωματικά και πνευματικά άλγη. 
  • Σιδηρόκαστρο. Αξίζει να το επισκεφθείτε και να απολαύσετε την πλούσια βλάστηση, τους καταρράκτες, τα γραφικά γεφύρια, τις εκκλησίες και τα μοναστήρια. Αξίζει τον κόπο να επισκεφθείτε τις γέφυρες του ποταμού, το αιολικό πάρκο, τους φυσικούς καταρράκτες στην κοιλάδα των «Ζεστών Νερών», την εκκλησία του Αγίου Δημητρίου που είναι σκαλισμένη σε ένα βράχο, και το μοναστήρι της Παναγίας της Γουμερά. 
  • Οχυρό Ρούπελ. Τουριστικό αξιοθέατο, κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Αξίζει να το δείτε καθώς αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα και πιο γνωστάα οχυρά κατά των Γερμανών το 1941, με υπόγειους διαδρόμους.
  • Χιονοδρομικό κέντρο Λαϊλιά. Βρίσκεται στο βουνό Βροντού σε υψόμετρο 1600 μέτρων, μέσα σ’ ένα δάσος από έλατα και οξιές. Παρά το μικρό του μέγεθος, αποτελεί πόλο έλξης για τους κατοίκους αλλά και για τους επισκέπτες της περιοχής, καθώς συνδυάζει τη φυσική ομορφιά με τα ιστορικά αξιοθέατα της ευρύτερης περιοχής.Κάθε χρόνο διοργανώνονται πανελλήνιοι αγώνες καταβάσεων και δρόμου αντοχής, περιφερειακά πρωταθλήματα, τοπικοί και άλλοι χιονοδρομικοί αγώνες. 
  • Άγιος Ιωάννης. Κατάφυτος προορισμός, πλούσιος σε τρεχούμενα νερά και καταρράκτες, προσελκύει τουρισμό κυρίως τους καλοκαιρινούς μήνες. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε φρέσκια πέστροφα στα κάρβουνα σε μια από τις ταβέρνες του χωριού.
  • Extreme sports στον Στρυμόνα. Ο ποταμός Στρυμόνας προσφέρεται για rafting, canoe ή kayak.
  • Δημοτικό Ενυδρείο Βυρώνειας. Βρίσκεται στο χωριό Βυρώνεια. Θα δείτε συνολικά 27 είδη ψαριών που ζουν στην Κερκίνη και τον Στρυμόνα. 
  • Αυτοκινητοδρόμιο. Πρόκειται για τη μοναδική αγωνιστική πίστα στη χώρα που πληροί τις κατασκευαστικές προδιαγραφές της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου και καταλαμβάνει μία έκταση 1.000 στρεμμάτων.
  • Γαζώρο. Αξίζει να επισκεφθείτε την πευκόφυτη περιοχή του Αγίου Αθανασίου, τα ερείπια προϊστορικού οικισμού και ακρόπολης, και το γυναικείο μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής.
Ήθη, έθιμα και παραδόσεις
21 Μαΐου- «Αναστενάρια»- Έθιμο της πυροβασίας
8 Ιανουαρίου- Έθιμο της γυναικοκρατίας
Τι να δοκιμάσετε
Τουλούμπα και τουλουμπάκι (παραδοσιακό γλυκό των Σερρών)
Βουβάλι
Ελάφι
Αγριογούρουνο
Μπουγάτσα
Ακανές (είδος χαλβά)
Ούζο






ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια