Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

ΚΕΡΚΥΡΑ CORFU

Οι ομορφιές του νησιού είναι πολλές και «χιλιοτραγουδισμένες» από ημεδαπούς και αλλοδαπούς.
Αφθονη βλάστηση και νερά, μια πανέμορφη Παλιά Πόλη, γραφικότατα χωριά, πολλές όμορφες παραλίες, καλό φαγητό σε αρκετά μέρη, «γενέτειρα» των πορτοκαλιών Μέρλιν, κάποια εξαίρετα τοπικά προϊόντα και αυτές οι υπέροχες πράσινες και μπλε ανταύγειες της θάλασσας του Ιονίου.
Το καταπράσινο νησί είναι πρόκληση για να το εξερευνήσετε.
Ενα Σαββατοκύριακο είναι πολύ λίγο.
Νομίζω ότι θα χρειαστείτε τουλάχιστον μία βδομάδα για να κάνετε μια πρώτη γνωριμία με τις ομορφιές του.
 ΤΑ ΑΞΙΟΘΕΑΤΑ
Στην πόλη
Η πόλη της Κέρκυρας είναι ένα από τα κυριότερα ατού του νησιού.
«Πηγή» της γοητείας της είναι τα όμορφα γραφικά καντούνια και οι διάφοροι αρχιτεκτονικοί ρυθμοί.
Βέβαια, κυριαρχεί η βενετσιάνικη αρχιτεκτονική.
Τα σπίτια της αστικής και της λαϊκής τάξης χτίζονταν σε τρεις έως πέντε ορόφους και με κεραμοσκεπές, κολλημένα το ένα με το άλλο.
Oι πόρτες και τα παράθυρα έχουν ορθογώνιο σχήμα και τα μπαλκόνια είναι σπάνια.
Τα χρώματα που κυριαρχούν είναι το κεραμιδί, η ώχρα και το πράσινο, κάτι που μαζί με τις χαρακτηριστικές στοές των ισογείων προσδίδει την ιδιαιτερότητα.
 Το Αρχαιολογικό Μουσείο βρίσκεται στην παραλιακή λεωφόρο της Γαρίτσας.
Εκεί θα δείτε όλα τα ευρήματα που έχουν έρθει στο φως έπειτα από ανασκαφές στο νησί, από την Παλαιολιθική έως και τη Ρωμαϊκή εποχή.
Tο Mουσείο Aσιατικής Tέχνης ιδρύθηκε το 1927 και στεγάζεται στο κτίριο που χρησιμοποιούσε ο Αγγλος αρμοστής για προσωπική του κατοικία, το Aνάκτορο των Aγίων Mιχαήλ και Γεωργίου. Βρίσκεται στη βόρεια άκρη της Σπιανάδας και περιλαμβάνει πάνω από 11.000 ασιατικά έργα τέχνης, που προέρχονται από συλλογές ιδιωτών και δημόσιων φορέων.
Τέλος, αξίζει να δείτε το Παλιό Φρούριο της Κέρκυρας, το οποίο αποτελεί υπόδειγμα οχυρωματικού συνόλου και επί 411 χρόνια ήταν σύμβολο της ισχύος της Βενετίας στα Επτάνησα. Χτίστηκε από τους Βυζαντινούς στις αρχές του 8ου αιώνα.
Στη συνέχεια, οι οχυρώσεις τελειοποιήθηκαν από τους Ενετούς ηγεμόνες, μεταξύ του 1576 και του 1645, λίγο μετά τη δεύτερη πολιορκία από τους Τούρκους.
Οι Eνετοί το αποκαλούσαν Castel de Mar ή Castel Vecchio. Φρόντισαν ακόμη να διαχωρίσουν τη μικρή χερσόνησο του Παλαιού Φρουρίου από το υπόλοιπο νησί, κατασκευάζοντας θαλάσσια τάφρο, την Contrafossa - βέβαια, η τάφρος, που άλλοτε υπογράμμιζε τον απόρθητο χαρακτήρα του φρουρίου, σήμερα αποτελεί χώρο αγκυροβολίας για σκάφη αναψυχής.
Ακόμη, επεξέτειναν και τον ελεύθερο χώρο μπροστά στο οχυρό, τη Spianata (σημερινή Σπιανάδα), ως ένα επιπλέον προστατευτικό μέτρο.
Τα έργα ολοκληρώθηκαν το 1558, δίνοντας στο Φρούριο το εντυπωσιακό τελικό του σχήμα και εξοπλισμό που το έκανε απόρθητο.
Στο υπόλοιπο νησί
Το Αχίλλειον είναι ίσως το σημαντικότερο αξιοθέατο από άποψη αρχιτεκτονικής του νησιού. Βρίσκεται στο Γαστούρι (10 χλμ. από την πόλη) και πρόκειται για την εντυπωσιακή έπαυλη που χτίστηκε το 1890, με δαπάνη της αυτοκράτειρας Ελισάβετ της Αυστρίας (Σίσι).
Η Λιμνοθάλασσα Κορισσίων βρίσκεται στη ΝΔ Κέρκυρα, κοντά στο χωριό Αργυράδες. Απέχει 27 χλμ. από την πόλη. Είναι ο κυριότερος υγρότοπος του νησιού και καλύπτει έκταση περίπου 6.000 στρεμμάτων με αμμώδη εδάφη και διαδοχικές αμμοθίνες.
 Εχει χαρακτηριστεί Ζώνη Ειδικής Προστασίας της ορνιθοπανίδας, αφού έχουν παρατηρηθεί 126 είδη πουλιών.
Εκεί θα βρείτε επίσης κι ένα μικρό κεδρόδασος και, την κατάλληλη εποχή, 14 είδη ορχιδέας που φυτρώνουν στην άμμο!
Ο Χλωμός είναι ένα πανέμορφο χωριό, που έχει χαρακτηριστεί ένα από τα ωραιότερα παραδοσιακά χωριά της Μεσογείου.
Βρίσκεται στην ανατολική πλευρά του βουνού «Μεροβίγλι» της νότιας Κέρκυρας, σε ύψος 270 - 320 μ. και χτίστηκε τον 13ο αιώνα. Είναι από τα πρώτα χωριά της Κέρκυρας και απέχει από την πόλη 31 χλμ. Τα διάσπαρτα ερείπια στις πλαγιές του βουνού και η ύπαρξη βωμού του Απόλλωνα στη θέση του σημερινού ναού των Ταξιαρχών μαρτυρούν την παρουσία κατοίκων (μάλλον κτηνοτρόφων) στην περιοχή από την προχριστιανική ακόμα εποχή.
Το Kτήμα Merlin, κοντά στη Δασιά, είναι το κτήμα του Αγγλου γεωπόνου Σίντνεϊ Μέρλιν, που πειραματίστηκε δημιουργώντας την ομώνυμη ποικιλία των ομφαλοφόρων πορτοκαλιών. Το γιατί αυτά τα πορτοκάλια δεν τα κάναμε ΠΟΠ μού διαφεύγει. Ο ίδιος έφερε στην Κέρκυρα από την Iαπωνία το κουμκουάτ, το φρούτο που έγινε το σήμα κατατεθέν του νησιού.
Το Καστέλλο, ή αλλιώς Πύργος των Πολυλάδων ή και Βίλλα Μιμπέλι, βρίσκεται 8 χλμ. από την πόλη στην Κάτω Κορακιάνα. Στην αρχιτεκτονική του θα διακρίνετε μεσαιωνικές επιρροές, τη φινέτσα του φλωρεντινού ρυθμού αλλά και την αυστηρότητα του γοτθικού. Κατασκευαζόταν επί δέκα ολόκληρα χρόνια από τον Ιταλό αρχιτέκτονα Μιμπέλι, στον οποίο οφείλεται και η τρίτη ονομασία του.
Οι Eβροπούλοι είναι ένα παραδοσιακό χωριό, 5 χλμ. από την πόλη, που ονομάστηκε έτσι το 1978 μάλλον λόγω της εγκατάστασης Eβραίων εκεί κατά τον 13ο αιώνα. Λίγο έξω από το χωριό, στην περιοχή Κουκουρίτσα, βρίσκεται το αρχοντικό του Kαποδίστρια (17ος αι.), που λειτουργεί ως μουσείο, με πίνακες και προσωπικά είδη του πρώτου Ελληνα κυβερνήτη (Μουσείο Καποδίστρια, Τ/26610-39.528).
Την Παλαιοκαστρίτσα και τους οικισμούς Δουκάδες και Λάκωνες θα τους επισκεφτείτε για να απολαύσετε τη γραφικότητα και την ηρεμία του τοπίου. Ανεβαίνοντας προς τους Λάκωνες, θα συναντήσετε την τοποθεσία Μπέλα Βίστα (όμορφη θέα, δηλαδή), απ' όπου θα θαυμάσετε το εξαιρετικό τοπίο με τους αλλεπάλληλους κόλπους, που μοιάζουν να σχηματίζουν μια φυσική δαντέλα μέσα στη θάλασσα. Ακόμη, να δείτε το Μοναστήρι της Παναγιάς της Παλαιοκαστρίτισας, χτισμένο γύρω στον 18ο με 19ο αιώνα, για τις θαυμάσιες αγιογραφίες του.
Ο Αρίλλας είναι ένας μικρός οικισμός πάνω σε μια υπέροχη αμμώδη παραλία, με κατοίκους που πραγματικά αγαπούν τους επισκέπτες.
Η Λευκίμμη είναι από τα μεγαλύτερα χωριά του νησιού, με 5.000 κατοίκους. Εδώ θα δείτε μια άλλη Κέρκυρα. Δεν αναπτύχθηκε καθόλου τουριστικά, και έτσι κρατάει ατόφια την παραδοσιακή της δόμηση. Βέβαια, πολλά κτίρια δεν έχουν διατηρηθεί όπως θα έπρεπε, όμως ο τόπος κρατάει ακόμη τα ήθη και τα έθιμα του παρελθόντος. Ενα μικρό κανάλι, που περνάει από το κέντρο του χωριού, όπου οι ψαράδες αράζουν τις βάρκες τους.
Στο νοτιότερο κομμάτι της Κέρκυρας, τέλος, βρίσκεται ο Κάβος, όπου μπορείτε να πάτε και χωρίς... διαβατήριο, παρόλο που τελεί υπό... βρετανική κατοχή. Αν, μάλιστα, πάτε αμέσως μετά τη Λευκίμμη, θα πάθετε πολιτισμικό σοκ. Ο λόγος που σας προτείνω να τον επισκεφτείτε είναι επιμορφωτικός, για να μπορέσετε να δείτε «ανάγλυφα» ένα παράδειγμα τουριστικής ανάπτυξης προς αποφυγήν.
ΟΙ ΠΑΡΑΛΙΕΣ
Πολλές και όμορφες είναι οι παραλίες του νησιού για κάθε γούστο!
Οι δημοφιλέστερες εξ αυτών βρίσκονται στα δυτικά της πόλης και είναι η Γλυφάδα, ο Κοντός Γιαλός, το Γιαλισκάρι και ο Αγιος Γόρδης Σιναράδων.
 Και οι τέσσερις έχουν ψιλή άμμο και υπάρχει η δυνατότητα να ενοικιάσετε ομπρέλα και ξαπλώστρα, να κάνετε θαλάσσια σπορ και να φάτε στις παρακείμενες ταβέρνες ή να πιείτε έναν καφέ ή ποτό σε κάποιο beach bar.
Η Γλυφάδα και ο Κοντός Γιαλός έχουν ρηχά νερά και είναι κατάλληλες για παιδιά.
Λίγο πιο πάνω από τη Γλυφάδα βρίσκεται η Μυρτιώτισσα, μια μικρή παραλία με αρκετό βάθος.
Είναι η παραλία των γυμνιστών και, εκτός από ένα ταβερνάκι πάνω στο χωματόδρομο, δεν υπάρχει τίποτε άλλο: ούτε ομπρέλες ούτε τραπεζοκαθίσματα.
Και πιο νότια από τον Αγιο Γόρδη βρίσκεται η Παραμόνα, μια μικρή παραλία με άμμο και πού και πού λεπτά βοτσαλάκια.
Στη νότια άκρη της υπάρχει ταβέρνα, καθώς και ξαπλώστρες μετά ομπρελών.
Ακόμα πιο κάτω είναι το Πρασούδι, και αυτή με άμμο και βότσαλα, χωρίς τουριστικό εξοπλισμό και με ένα καλό εστιατόριο, που λέγεται «Πρασούδι» και έχει και ενοικιαζόμενα δωμάτια. Επίσης νότια βρίσκεται η μεγάλη αμμώδης παραλία Αλωνάκι.
Κοντά υπάρχει και μια πολύ καλή ταβέρνα, που λέγεται «Alonaki Bay» και έχει ενοικιαζόμενα δωμάτια.
Και συνεχίζοντας, βρίσκεται η μεγάλη παραλία της Χαλικούνας, με μήκος 3 χλμ. και μεγάλο πλάτος. Μπροστά σας θα έχετε τη θάλασσα και πίσω τη λίμνη Κορισσίων. Εδώ δεν υπάρχει τίποτα εκτός από ένα μισογκρεμισμένο beach bar. Και το Αλωνάκι, όπως και η Χαλικούνα, «ταλαιπωρούνται» από τους ανέμους.
Πιο κάτω είναι οι παραλίες της Ισσού, του Αγίου Γεωργίου, του Μαραθιά και της Αγίας Βαρβάρας.
Ολες τους υπέροχες, αμμώδεις και μεγάλες, με ρηχά νερά, κατάλληλες για τους μπόμπιρες, και με απαξάπασες τις τουριστικές υποδομές. Βέβαια, επειδή και οι τέσσερις παραλίες είναι μεγάλες (του Μαραθιά έχει μήκος 5 χλμ.), μπορείτε ακόμα και τον Αύγουστο να βρείτε «γωνιά» για να είστε μόνοι σας.
Το Γάρδενο είναι μια μεγαλούτσικη αμμώδης παραλία, με ένα ποταμάκι να εκβάλλει στη μια της άκρη. Κι εδώ υπάρχουν τα «αγαθά» του πολιτισμού, καθώς και μαγαζιά για φαγητό.
Από την άλλη μεριά, δηλαδή ανατολικά της πόλης μέχρι τη Λευκίμμη, υπάρχουν πολλά μέρη να κάνετε μπάνιο, αλλά λίγες αξιόλογες παραλίες.
Η πρώτη που θα βρείτε είναι το Τσάκι μετά τις Μπενίτσες, πανέμορφη παραλία με βότσαλα και άμμο, με μοναδικό μειονέκτημα το ότι βρίσκεται ακριβώς πάνω στο δρόμο.
Η παραλία στα Μοραΐτικα έχει κι αυτή βότσαλα και άμμο, καθώς και ταβέρνες, ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Η πιο κάτω παραλία της Μεσογής διαθέτει, εκτός από άμμο και βότσαλα, θαλάσσια σπορ και όλο τον τουριστικό εξοπλισμό.
Η περιοχή της Μπούκαρης έχει συνεχόμενες μικρές παραλίες με άμμο και βότσαλο και πολλές αξιόλογες ψαροταβέρνες.
Η παραλία του Μώλου είναι μεγάλη και αμμώδης με ταβέρνες, ξαπλώστρες και ομπρέλες.
Τέλος, υπάρχουν και οι παραλίες που θα συναντήσετε ξεκινώντας από την πόλη με βόρεια κατεύθυνση για το γύρο της βόρειας Κέρκυρας.
Πρώτη στη σειρά είναι η Γουβιά, μια μικρή παραλία με βότσαλα και αρκετό κόσμο, με θαλάσσια σπορ και ξαπλώστρες. Ακολουθεί η παραλία της Δασιάς, με ψιλό βοτσαλάκι και πλήρη τουριστικό εξοπλισμό.
Το Υψος και το Μπαρμπάτι είναι οι επόμενες παραλίες που θα βρείτε, αμφότερες αμμώδεις με πολύ λεπτό βοτσαλάκι, με πολύ κόσμο και πλήρη οργάνωση. Το Μπαρμπάτι είναι η «προτίμηση» των Ιταλών τουριστών.
Το Νησάκι και το Καμινάκι, που συναντάμε αμέσως μετά, έχουν και οι δύο βότσαλα και τουριστικό εξοπλισμό.
Η παραλία της Αγνής, με άμμο και βότσαλο, είναι περισσότερο γνωστή για τις ταβέρνες της. Δεν σας τη συνιστώ για μπάνιο, γιατί δυνατότητα παρκαρίσματος υπάρχει μόνο... για τους πελάτες των ταβερνών.
 Το Καλάμι είναι η επόμενη παραλία στο ομώνυμο χωριό με άμμο και βότσαλα. Θα βρείτε κρυστάλλινα νερά, ξαπλώστρες και ησυχία.
Ακολουθεί η Κερασιά, την οποία θα προσεγγίσετε αφού περάσετε μέσα από τον Αγιο Στέφανο Σινιών. Εχει λεπτό βοτσαλάκι και σμαραγδένια νερά, ταβέρνα και ξαπλώστρες.
Πιο πάνω, το Αυλάκι είναι μεγάλη παραλία, και αυτή με λεπτά βότσαλα, ξαπλώστρες αλλά και θαλάσσια σπορ, ταβέρνες και beach bar. To σημαντικό είναι ότι δεν μαζεύει πολύ κόσμο.
Στον οικισμό της Κασσιόπης θα βρείτε δύο παραλίες με άμμο και βότσαλο και τουριστικό εξοπλισμό. Η Ημερολιά και η Συκή απέχουν από την Κασσιόπη 1 και 3 χλμ. αντίστοιχα -η πρώτη με άμμο και η δεύτερη με βοτσαλάκι- και δεν έχουν υποστεί καμιά ανθρώπινη παρέμβαση.
Το Καλαμάκι είναι μεγαλούτσικη παραλία με άμμο και πολύ ρηχά νερά. Υπάρχει, όμως, ξύλινη προβλήτα, απ' όπου πέφτετε κατευθείαν στα βαθιά. Επίσης, θα βρείτε ξαπλώστρες κι ένα beach bar. Πλησιάζοντας δε την Αχαράβη, θα συναντήσετε τις παραλίες του Αγίου Σπυρίδωνα και του Αλμυρού, αμφότερες κυρίως αμμώδεις, με λίγο βοτσαλάκι. Και στις δύο θα βρείτε ξαπλώστρες και ταβέρνες, ενώ κοντά στην πρώτη υπάρχει και μια μικρή λίμνη που λέγεται Αντινιώτη. Από την Αχαράβη και μετά μέχρι το Σιδάρι θα βρείτε τεράστιες αμμώδεις παραλίες που τόπους-τόπους έχουν ομπρελοκαθίσματα και πολιτισμό.
Και μετά το Σιδάρι, το περίφημο «Kανάλ ντ' αμούρ», όπου μπορείτε να αφήσετε το αποτύπωμά σας στα βραχάκια από πηλό (αν βρείτε χώρο ελεύθερο)!
Οσο για τα Λογγά, είναι μια στενή αμμώδης και απόμερη παραλία, κοντά στους Περουλάδες, όπου θα κάνετε μπάνιο κάτω από το λόφο που μοιάζει σαν να έχει κοπεί με μαχαίρι.
Από πάνω υπάρχει ένα beach bar.
Η αμμώδης παραλία του Αρίλλα θα ήταν η δική μου επιλογή αν πήγαινα διακοπές στην Κέρκυρα. Μεγάλη, αβαθής παραλία, με λίγες ταβέρνες και ομπρελοκαθίσματα.
Πιο κάτω, θα βρείτε τον Αγιο Γεώργιο των Πάγων και την Παλαιοκαστρίτσα.
Ο πρώτος είναι μια μεγάλη αμμώδης παραλία με μικρό οικισμό και τα συμπαρομαρτούντα. Θεωρείται, όμως, και ιδανικό μέρος για τους φίλους της ιστιοσανίδας.
Η γνωστή Παλαιοκαστρίτσα, πάλι, έχει ψηλούς βράχους και ανάμεσά τους μικρές παραλίες με όλα τα «κομφόρ».
ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΜΕ ΤΟ ΝΕΡΟ
Εκτός από βόλτες στα χωριά, φαγητό και μπάνια, το νησί διαθέτει δύο water parks, την AquaLand στον Αγιο Ιωάννη, που θεωρείται το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη, και την Hydropolis στην Αχαράβη. Και τα δύο είναι για παιδιά από 3 έως 93 ετών! Σας μιλώ για τρελές χαρές!
ΓΚΟΛΦ
Tο γκολφ, για διάφορους λόγους, όχι και πολύ βάσιμους, το έχουμε θεωρήσει παιχνίδι των πολύ πλουσίων. Τα πράγματα, όμως, δεν είναι ακριβώς έτσι. Οι κανονισμοί είναι απλοί. Το γήπεδο έχει 18 τρύπες, όπου πρέπει σε όλες να βάλεις το μπαλάκι σου με έναν ορισμένο αριθμό προσπαθειών. Νομίζω πως είναι 78 και για τις 18 τρύπες.
Το «Γκολφ της Κέρκυρας» είναι ένα από τα παλαιότερα στην Ελλάδα, σε ένα σχεδόν παραδεισένιο σκηνικό. Η διεύθυνση αποφάσισε να κάνει καλές εκπτώσεις στους Ελληνες και ίσως είναι μια καλή ευκαιρία για εσάς που θα πάτε στην Κέρκυρα να μάθετε κάτι καινούργιο.
Αν μη τι άλλο, πηγαίνετε μια βόλτα για καφέ, ποτό ή φαγητό, για να δείτε το χώρο.
 Τα μαθήματα σε αρχάριο διαρκούν μισή ώρα και θα χρειαστούν τουλάχιστον 5 μαθήματα.
 Ήθη, έθιμα & παραδόσεις
@Απόκριες. Οι Απόκριες στην Κέρκυρα θα σας θυμίσουν καρναβάλι Βενετίας.
@Πάσχα. Το Πάσχα στην Κέρκυρα είναι πασίγνωστο σε όλη την Ελλάδα, λόγω των εθίμων του. Στο νησί Ορθόδοξοι και Καθολικοί γιορτάζουν μαζί και δημιουργείται μία εκπληκτική ατμόσφαιρα. Ο επιτάφιος συνοδεύεται από τις ξακουστές φιλαρμονικές και τις χορωδίες της Κέρκυρας. Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου γίνεται η πιο κατανυκτική και αρχαιότερη Λιτανεία του Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνα. Επίσης, το Μεγάλο Σάββατο λαμβάνει χώρα το γνωστό έθιμο με τα κανάτια. Οι Κερκυραίοι από τα παράθυρά τους πετούν και σπάνε κανάτια στο δρόμο ως αναβίωση του ειδωλολατρικού εθίμου της υποδοχής της άνοιξης με τη σύναξη των καρπών σε νέα δοχεία και το σπάσιμο των παλιών. Συγχρόνων στην «Πίνια» λαμβάνει χώρα το έθιμο της «μαστέλας», η οποία είναι μεσογεμισμένη με νερό. Όταν σημάνει 11 η ώρα ένας περαστικός πέφτει μέσα και μαζεύει όλα τα κέρματα τα οποία έχουν ρίξει στη «μαστέλα» τις προηγούμενες μέρες οι περαστικοί. Πρώτα γίνεται η Καθολική και έπειτα η Ορθόδοξη αναστάσιμη λειτουργία στην πλατεία Σπιανάδα.
@Λιτανείες/Περιφορές. Εκτός από τον Άγιο Σπυρίδωνα και την περιφορά του Επιταφίου, γίνονται και οι λιτανείες του Πρωτοκύριακου (τελευταία Κυριακή του Νοεμβρίου), της Κυριακή των Βαΐων και της Αγ. Θεοδώρας (Κυριακή της Ορθοδοξίας).
@Φιλαρμονικές. Οι φιλαρμονικές της Κέρκυρας είναι παγκοσμίως γνωστές. Σήμερα στο νησί υπάρχουν 18 φιλαρμονικές μπάντες.
Τι να δοκιμάσετε
Μπουρδέτο (ψάρι με πικάντικη κόκκινη σάλτσα)
Σοφρίτο (μοσχάρι κομμένο με σάλτσα λευκού κρασιού και σκόρδο)
Παστιτσάδα (μοσχάρι ή κόκορας με κόκκινη σάλτσα και μακαρόνια)
Στραπατσάδα (είδος ομελέτας)
Τσιγαρέλι (χόρτα με κόκκινη σάλτσα)
Κουμ-κουάτ (ποικιλία κινέζικου πορτοκαλιού)
Συκομάιδα (σύκα αποξηραμένα και δεμένα μεταξύ τους)
Μάντολες (αμύγδαλα ψημένα με καραμέλα)
Μαντολάτο (γλυκό με σουσάμι, αμύγδαλα, μέλι και ροδόνερο)
Τσιτσιμπύρα (αφρώδες αναψυκτικό με βάση το τζίντζερ)
Τσιλίχουρδα (Πασχαλινό έδεσμα)
Φρεσκαμέντα (ποικιλία αχλαδιού)
Κολομπίνα (τούρτα)
Τι να ψωνίσετε
Λάδι
Γλυκό κουμ – κουάτ (ποικιλία μικρού κινέζικου πορτοκαλιού που το έφερε στην Κέρκυρα το 1924 ο Άγγλος ταξιδευτής Μέρλιν)
Λικέρ κουμ – κουάτ
Πορτοκάλια ποικιλίας Μέρλιν
Βούτυρο Κερκύρας
Τυρί Corfu
Μάντολες
Μαντολάτο
Παστέλι
Τσιτσιμπύρα (τοπικό αναψυκτικό από τζίντζερ και λεμόνι)

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια