Οινούσσες Oinousses

Οι Οινούσσες είναι ένα ξεχωριστό νησί του Αιγαίου, πασίγνωστο για τη μεγάλη ναυτική παράδοση και τον πρωταγωνιστικό του ρόλο στη διεθνή ναυτιλιακή σκηνή.
Αναδύθηκε μέσα από τα καταγάλανα νερά, στο πέρασμα μεταξύ Χίου και Μικρασίας, στη συνάντηση του Αιόλου με τη σκληρή ηλιοκαμένη γη του νησιού.
Σήμερα, οι Οινούσσες είναι ειδυλλιακός τόπος διακοπών, με μαγευτικές παραλίες, με γραφικό οικισμό και φιλόξενους κατοίκους, που καμαρώνουν για το νησί, αλλά και θέλουν να το γνωρίσουν στους φίλους τους.
Αιώνια σύντροφος της μυροβόλου Χίου, πλημμυρισμένη από τον ήλιο και το γαλάζιο του Αιγαίου, χαρίζει στον επισκέπτη τον μοναδικό τόπο διακοπών, που δεν θα ξεχάσει ποτέ.
Ο ταξιδιώτης, που θα έρθει στις Οινούσσες εύκολα θα διαπιστώσει ότι έφθασε στο νησί της ναυτοσύνης.
Στην είσοδο στο λιμάνι βλέπει τη γοργόνα, ακούραστο συνταξιδιώτη του Έλληνα ναυτίλου.
Στη συνέχεια συναντάει την πλατεία της Ναυτοσύνης και το Μνημείο του Αφανή Ναύτη, το Ναυτικό Μουσείο, τα Ναυτικά Εκπαιδευτήρια.
Οι θρύλοι και οι παραδοθείς του ένδοξου παρελθόντος και οι προοπτικές της συνέχισης της μεγάλης αυτής ναυτικής παράδοσης συνθέτουν τον κοινωνικό ιστό των Οινουσσών.
Ναυτικοί και καραβοκύρηδες, οι περισσότεροι Οινούσσιοι, δεν βγάζουν ούτε στιγμή από τη σκέψη τους την αγαπημένη τους πατρίδα.
Το καλοκαίρι επιστρέφουν για να χαρούν τα πλούσια αγαθά της θάλασσας, τις πανέμορφες παραλίες, τις αξέχαστες εμπειρίες και την μοναδικότητα του τόπου τους.
Ζωντανή και δυναμική η παρουσία της εκπαιδευτική κοινότητας και της νεολαίας του νησιού, που χαρίζουν δράση και δημιουργικότητα στους πιο ήρεμους και ανθρώπινους ρυθμούς μιας άλλης
Ελλάδας.
Παραλίες
Μικρές δαντελωτές αμμουδιές εναλλάσσονται με βράχια, που το κύμα έχει σκάψει.
Φανταστικά μισοφέγγαρα άμμου προσελκύουν τους τουρίστες.
Παραλίες κατάλληλες για παιδιά, για θαλάσσια σπορ, υποβρύχιο ψάρεμα, για ατέλειωτες ώρες μπάνιου και ηλιοθεραπείας.
Στ' ανοιχτά αγκυροβολούν θαλαμηγοί υψηλών επισκεπτών, που απολαμβάνουν κάθε χρόνο τη θάλασσα του νησιού.
Ήρεμες παραλίες ανάμεσα σε σκίνους και συκιές, σε εγκαταλελειμμένες "σκάλες" αμπελιών, που μαρτυρούν τους πολλούς αμπελώνες της περιοχής. "Μπιλάλι", "Φασόλι" και μετά π μεγάλη αμμώδης παραλία τ' Απηγάνου, που διαθέτει και μικρή μαρίνα για σκάφη, όλες ξεχωριστές και ειδυλλιακές. Ακολουθούν βορειότερα η "Φώκια" και του Τσελεπή.
Στα βόρεια του νησιού ο "Χόχλακας", η "Κατσίκα", δυσκολοδιάβατες από τον περιφερειακό δρόμο, παρθένες παραλίες, που δέχονται τα μελτέμια τ' Αυγούστου.
 Πανέμορφες και οι ανατολικές ακτές του Αγ. Γιάννη, ο όρμος του Φουρκερού, του Ασπαλαθρόκαμπου, του Μάρμαρου, της Αλυκής, γραφικές, ήσυχες, με άμμο και καταγάλανα νερά, περιμένουν τους επισκέπτες να τις εξερευνήσουν.

Related Posts