Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ανάφη Anafi

Η Ανάφη,ανατολικά της Σαντορίνης,στο νοτιοανατολικό άκρο του συμπλέγματος των Κυκλάδων,είναι τόπος γαλήνιος,ιδανικός για όσους αναζητούν ηρεμία,ειδυλλιακές παραλιές με κρυστάλινα νερά και μονοπάτια για πεζοπορία.
Ο παραδοσιακός οικισμός της Χώρας οι ενδιαφέροντες αρχαιολογικοί χώροι,τα ξωκλήσια της υπαίθρου,ο επιβλητικός βράχος του Καλάμου,οι θαυμάσιες ακρογιαλίες γοητεύουν τους παραθεριστές του νησιού!
Χώρα
Απλωμένη πάνω σε λόφο,η πυκνοδομημένη Χώρα με την υπέροχη θέα διατηρεί τη χαρακτηριστική παραδοσιακή αρχιτεκτονική,στην οποία κυριαρχούν οι θόλοι και οι καμάρες!
Οι μικρές πλατείες τα καμαροσκεπή και επιπεδόστεγα σπίτια και τα στενά δρομάκια συνθέτουν ένα ρομαντικό περιβάλλον.
Ιστορία
Το νησί οφείλει το όνομά του από την εποχή της Αργοναυτικής εκστρατείας.
Επιστρέφοντας οι Αργοναύτες από την Κολχίδα στην Ιωλκό εν μέσω σφοδρής κακοκαιρίας "ανεφάνη"(από το ρήμα αυτό προήλθε και το όνομά του)ένα μικρό νησάκι όπου εκεί ξαπόστασαν οι Αργοναύτες.
Κατά τους Βυζαντινούς χρόνου η Ανάφη μαστιζόνταν από πειρατικές επιδρομές,γεγονός που ανάγκασε πολλούς κατοίκους να φύγουν για την Κρήτη.Στην επανάσταση του 1821 το νησί βοήθησε με όλες του τις δυνάμεις.
Κατά το μεσοπόλεμο το νησί υπήρξε τόπος εξορίας.Τέλος σημαντική υπήρξε η συμβολή της Ανάφης στην προώθηση στρατιωτικών και πολιτικών προς την Μέση Ανατολή κατά το Β΄Παγκόσμιο Πόλεμο.
 Μουσεία και Αρχαιολογικοί Χώροι
#Κατάλοιπα της αρχαίας πρωτεύουσας (4ος-2ος αι. π. Χ.). Θα δείτε κυρίως ίχνη του τείχους, νεκροταφείο με εντυπωσιακούς τάφους σε μορφή οίκων, αλλά και ρωμαϊκά επιτύμβια μνημεία.
#Μονή της Κάτω Παναγίας της Καλαμιώτισσας. Είναι κτισμένη πάνω στα ερείπια του αρχαίου ναού του Απόλλωνα του Ασγελάτα. Ο ναός αποτελούσε το επίκεντρο της θρησκευτικής ζωής των αρχαίων κατοίκων. Το πολιτικό κέντρο (Καστέλι) και το θρησκευτικό συνδέονταν με μια ιερά οδό, τμήματα της οποίας έχουν εντοπιστεί.
#Καταλυμάτσο. Η τοποθεσία ταυτίζεται με το αρχαίο λιμάνι του νησιού.
Παραλίες
  • Άγιος Νικόλαος. Μια μικρή και όμορφη παραλία στο λιμάνι του νησιού. Είναι εύκολα προσβάσιμη.
  • Άγιοι Ανάργυροι. Παραλία μικρή σε έκταση αλλά ήσυχη και όμορφη.
  • Κατελιμάτσα. Παραλία με ιστορία μιας κι εκεί κοντά είναι βυθισμένο το αρχαίο λιμάνι της Ανάφης.\
  • Κατσούνι. Παραλία με ξανθή άμμο και καταγάλανα νερά, ιδανική για στιγμές χαλάρωσης και ηρεμίας
  • Κλεισίδι. Σε μικρή απόσταση από τη Χώρα, με όμορφη αμμουδιά με γραφικά ταβερνάκια για καλό φαγητό και φοίνικες για υπέροχη σκιά.
  • Μέγας Ποταμός. Βοτσαλωτή παραλία που σχηματίζει μια χαράδρα μεταξύ των λόφων του Καστελιού και της Χαλέπας.
  • Μεγάλος Ρούκουνας. Πρόκειται για τη δημοφιλέστερη παραλία του νησιού. Έχει σχετικά μεγάλη έκταση και παρέχει ταβέρνα αλλά και ενοικιαζόμενα δωμάτια.
  • Μοναστήρι. Άλλη μια παραλία στα νότια του νησιού με άμμο.
  • Φλαμουρού. Από τις πιο γνωστές παραλίες του νησιού που συγκεντρώνει πλήθος τουριστών.
Φαγητά
Γεμιστό ντόπιο κατσίκι
Σουπιές με μάραθο και κοφτό μακαρονάκι
Ρεβιθοκεφτέδες
Αστακομακαρανόδα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια