Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τα πιο σημαντικά Ολυμπιακά Στάδια

Το ολυμπιακό στάδιο είναι στο κέντρο του ενδιαφέροντος σε όλους τους Ολυμπιακούς. Παραδοσιακά είναι το μέρος όπου πραγματοποιείται η έναρξη και η λήξη των Αγώνων καθώς και πολλά από τα αθλήματα.
Ας δούμε τα καλύτερα Ολυμπιακά Στάδια ως τώρα:

Πεκίνο- The birds nest
Το 2002, κυβερνητικοί επίσημοι διοργάνωσαν διαγωνισμό σχεδίου ανοιχτό για αρχιτέκτονες από όλο τον κόσμο.
Η αρχιτεκτονική φίρμα Herzog & de Meuron σε συνεργασία με την ArupSport και την Κινεζική Ομάδα Αρχιτεκτονικού Σχεδίου και Έρευνας κέρδισαν τον διαγωνισμό.
Τον Ιανουάριο του 2008, η παγκόσμια κοινότητα ανέγειρε ανησυχίες για τις εργασιακές συνθήκες κατασκευής όταν έγινε γνωστό πως τουλάχιστον 10 θάνατοι είχαν επέλθει κατά την κατασκευή.
Amazing Beijing Birds Nest Stadium in China_MyClipta
 Επίσημοι του Πεκίνου ανακοίνωσαν πως υπήρξαν μόνο 2 θάνατοι, καθώς επίσης και ένας σοβαρός τραυματισμός και τρεις ελαφρείς τραυματισμοί.
Το στάδιο έχει χωρητικότητα 91.000 θεατών.
Η χωρητικότητα θα μειωθεί στις 80.000 μετά τους Αγώνες. Κόστισε τουλάχιστον 3,5 δισεκατομμύρια γιουάν.

Μόναχο
Σχεδιασμένο από τον Γερμανό αρχιτέκτονα Gόnther Behnisch, θεωρήθηκε επαναστατικό για την εποχή του. Πανοραμικά στέγαστρα από πλεξιγκλάς που σταθεροποιούνται με τη βοήθεια καλωδίων χάλυβα τοποθετήθηκαν έτσι ώστε να μοιάζουν με τις Άλπεις.


Μόντρεαλ- Big 0
Το γήπεδο σχεδιάστηκε από τον Γάλλο αρχιτέκτονα Ρότζερ ΗΤΑΝ Taillibert και κρατάει το ρεκόρ του ψηλότερου κεκλιμένου κτιρίου στον κόσμο.
Ο πύργος του φτάνει τα 175 μέτρα ύψος.
 

Σίδνεϊ - ΑΝΖ Stadium
Μία πρωτότυπη αρχιτεκτονική κατασκευή χωρητικότητας 110.000 θεατών, με κύριο χαρακτηριστικό της την ημιδιαφανή οροφή από πολυάνθρακα σε σχήμα σέλας.
Το εκπληκτικό με αυτό το στάδιο είναι ότι μπορεί να αναμορφωθεί από οβάλ σε ορθογώνιο μέσα σε 12 ώρες.

Αθήνα - Σπύρος Λούης
Χτίστηκε το 1982 και ανακατασκευάστηκε από τον Ισπανό αρχιτέκτονα Santiago Calatrava και φέρει το όνομα του Σπύρου Λούη, νικητή του Μαραθωνίου στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες της σύγχρονης εποχής (1896).
Τα τόξα της οροφής του σταδίου έχουν μήκος 304και ύψος 72 μέτρα... η οροφή ζυγίζει συνολικά 19.000 τόνους... χρησιμοποιήθηκαν 5.000 φύλλα πολυκαρβονικού υλικού για το στέγαστρο, που έχει εμβαδόν 25.000 τμ.... 72 μέτρα κύλισε το δυτικό και 65 το ανατολικό τόξο, για να φτάσουν στην τελική τους θέση... το στέγαστρο αντέχει σε σεισμό 8 Ρίχτερ και ανέμους 120 χλμ/ώρα.

Ολυμπιακό Στάδιο Λονδίνου
Το Στάδιο, που σχεδιάστηκε από την εταιρεία σχεδιασμού Populous, είναι ελαφρύ και κομψό και μετά τους Ολυμπιακούς θα μετατραπεί σε στάδιο χωρητικότητας 25.000 θέσεων.

Ολυμπιακό Στάδιο Ελσίνκι
Πρόκειται για το μεγαλύτερο στάδιο της χώρας. Εκεί έλαβαν χώρα τα περισσότερα αθλήματα των Ολυμπιακών αγώνων το 1952 αν και το στάδιο κατασκευάστηκε αρχικά για να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1940, που ακυρώθηκαν εξαιτίας του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
Το στάδιο είναι σήμερα η έδρα της εθνικής ομάδας ποδοσφαίρου της Φιλανδίας.
 
Η κατασκευή του ξεκίνησε το 1934 και ολοκληρώθηκε το 1938 σε σχέδια των μοντερνιστών αρχιτεκτόνων Yrjö Lindegren και Toivo Jäntti.
Το στάδιο ανακαινίσθηκε εξ’ ολοκλήρου το 1990-1994 και έφτασε στη σημερινή του μορφή το 2005 για να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου.
Αρχικά μπορούσε να χωρέσει 70.000 θεατές, ενώ σήμερα μετά τις εργασίες ανακαίνισης μπορεί να φιλοξενήσει 45.000-50.000 θεατές.
Ο πύργος του σταδίου αποτελεί το ορόσημο της περιοχής, φτάνοντας τα 72 μέτρα, απ’ όπου απολαμβάνει κανείς πανοραμική θέα του Ελσίνκι.

Ολυμπιακό Στάδιο Μεξικού
Το στάδιο σχεδιάστηκε για να μοιάζει με ένα ηφαίστειο και χτίστηκε πάνω σε ηφαιστειακή επιφάνεια.
Ίσως ένα από τα πιο συναρπαστικά μέρη του κτιρίου, που σχεδιάστηκε από τη μεξικανική ομάδα του Αουγκούστο Perez, Ραούλ Σαλίνας, και Jorge Bravo-Moro, είναι μια τοιχογραφία στην ανατολική πλευρά του γηπέδου από τον Ντιέγκο Rivera.
wikipedia,

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια

  1. Ανώνυμος17/8/12, 4:08 μ.μ.

    δεν ξερω ποιο ειναι το καλυτερο ολυμπιακο σταδιο...αλλα οι χειροτεροι ολυμπιακοι αγωνες ηταν αυτοι του λονδινου!δεν μ αρεσαν καθολου...ωραια και η τελετη ληξης http://www.xrimaonline.gr/190852/londreziko-parti-stin-teleti-lixis αλλα αν δεν ειχες παρει ναρκωτικα δεν ελεγε!χαχα...

    ΑπάντησηΔιαγραφή