Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καλοκαιρινά Φρούτα: Πόσες Θερμίδες Έχουν; Παχαίνουν;🥝🍇🍎🍈🍉

Πολλά είναι τα φρούτα που περιλαμβάνονται στο καλοκαιρινό μας διαιτολόγιο.
Κύριο και κοινό χαρακτηριστικό τους η έντονη παρουσία ζάχαρης και νερού αλλά και η…απίθανη γεύση που τα κάνει πραγματικά πειρασμό για όλους μας.
Πόσες θερμίδες έχουν;
Παχαίνουν;…
Απαντήσεις δίνει η Φαίη Καλλίδου Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc. Επιστημονικός Συνεργάτης Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου «ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ»

Στα πλαίσια ενός σωστού διαιτολογίου που ακολουθεί τις αρχές της Μεσογειακής διατροφής τα φρούτα πρέπει να εντάσσονται καθημερινά στη διατροφή μας, με μοναδική εξαίρεση άτομα με συγκεκριμένα προβλήματα υγείας που δεν τα επιτρέπουν καθόλου ή σε μεγάλες ποσότητες (π.χ. προβλήματα χολής, διαβήτης κ.ά.).
ΚΑΡΠΟΥΖΙ: Το χαρακτηριστικότερο φρούτο του καλοκαιριού. Ανά 100 g προσδίδει: 21 θερμίδες , 5.3 g υδατάνθρακες και 94 g νερό. Δροσερό και πλούσιο σε νερό είναι ένα ευχάριστο φρούτο που δροσίζει και αποτελεί ένα ευχάριστο ενδιάμεσο σνακ αλλά και ένα ελαφρύ βραδινό, συνοδευόμενο με ένα τυρί χαμηλό σε λιπαρά. Δεν έχει ιδιαίτερη διατροφική αξία αλλά αποτελεί μια καλή επιλογή για το καλοκαίρι. Δε θα πρέπει να ξεγελάει η ελαφριά του γεύση, αφού έχει αρκετή φυσική ζάχαρη και έτσι η υπερκατανάλωση του μπορεί να είναι επιβαρυντική για το βάρος μας.
ΠΕΠΟΝΙ: Ανά 100 g προσδίδει: 21 θερμίδες, 5 g υδατάνθρακες, 94.2 g νερό και 0.9 g φυτικές ίνες. Φρούτο γλυκό και σαρκώδες που ,επίσης, χαρακτηρίζει το καλοκαίρι με τη γεύση του. Συνδυάζεται με αλλαντικό τύπου προσούτου ή με τυριού και είναι μέτριας περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Σε
πολλά άτομα είναι ιδιαίτερα δύσπεπτο και για αυτό θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση του.
ΡΟΔΑΚΙΝΑ: Φρούτο σαρκώδες και μέτριας περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες. Ανά 100 g προσδίδει: 37 θερμίδες, 9.1 g υδατάνθρακες, 86.2 g νερό και 1.4 g φυτικές ίνες. Ιδιαίτερα πλούσιο σε βιταμίνες (κυρίως C) αλλά και ιχνοστοιχεία. Μας δίνει ωραίες μαρμελάδα και κομπόστα, ενώ είναι εξίσου γευστικός και ο χυμός του.
ΒΕΡΙΚΟΚΑ: Ανά 100 g: δίνει 28 θερμίδες, 6.7 g υδατάνθρακες, 86.6 g νερό και 2.1 g φυτικές ίνες. Είναι φρούτο πλούσιο σε κάλιο, ασβέστιο και ρετινόλη(βιταμίνη Α). Το χνούδι στη φλούδα του είναι για πολλούς αίτιο δυσανεξίας και για αυτό το αποφεύγουν. Δίνει ωραία τόσο ωραία μαρμελάδα όσο και κομπόστα. Ευεργετικό στην αντιμετώπιση της δυσκοιλιότητας τόσο σε ωμή όσο και ξερή μορφή.
ΚΕΡΑΣΙΑ: Ανά 100 g δίνουν: 47 θερμίδες, 11.9 g υδατάνθρακες, 81.5 g νερό και 1.7 g φυτικές ίνες. 10 κεράσια ισοδυναμούν με ένα φρούτο, γι’ αυτό θέλει προσοχή η συνολική ποσότητα κατανάλωσής τους, αφού εύκολα ξεπερνάμε το όριο. Είναι μέτριας περιεκτικότητας σε ασβέστιο και κάλιο. Τα κεράσια δίνουν πολύ ωραίο γλυκό του κουταλιού και αποτελούν βασικό διακοσμητικό γλυκών τύπου τούρτας και τάρτας.
ΣΥΚΑ: Ανά 100 g δίνουν: 41 θερμίδες, 9.5 g υδατάνθρακες, 84.6 g νερό και 2.5 g φυτικές ίνες. Είναι ένα φρούτο πολύ πλούσιο σε φυτικές ίνες και η κατανάλωσή του συνίσταται σε άτομα με μη ομαλή λειτουργία εντέρου. Καταναλώνονται ωμά αλλά και αποξηραμένα και έχουν ιδιαίτερα γλυκιά γεύση. Τα μικρά σποράκια που περιέχουν ενοχλούν άτομα με διαβήτη, κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις, και έτσι πρέπει να αποφεύγονται.
ΝΕΚΤΑΡΙΝΙΑ: Ανά 100 g δίνουν: 50 θερμίδες, 12.4 g υδατάνθρακες, 80.2 g νερό και 2.5 g φυτικές ίνες. Είναι πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, οπότε συνίσταται και η κατανάλωσή του σε δυσκοίλια άτομα.
ΦΡΑΟΥΛΕΣ: Ανά 100 g δίνουν: 26 θερμίδες, 6.2 g υδατάνθρακες, 88.9 g νερό και 2.5 g φυτικές ίνες. Τα μικρά σποράκια που έχουν προκαλούν ενοχλήσεις (όπως συμβαίνει και με τα σύκα) σε άτομα με κολίτιδες ή άλλες γαστρεντερικές παθήσεις, και για αυτό πρέπει να αποκλείονται από τα διαιτολόγια τους. Μας δίνουν ωραία μαρμελάδα και γλυκό του κουταλιού, ενώ χρησιμοποιούνται συχνά τόσο σε γλυκά όσο και σε παγωτά.
ΣΤΑΦΥΛΙΑ: Δίνουν ανά 100 g: 63 θερμίδες, 16.1 g υδατάνθρακες, 79.3 g νερό και 0.9 g φυτικές ίνες. Είναι ένα φρούτο με ωραία γεύση και φανατικούς οπαδούς! Θέλει πολλή προσοχή η ποσότητα που καταναλώνουμε, αφού 1 ισοδύναμο φρούτου είναι 10-12 ρόγες! Δίνει γευστικότατο γλυκό του κουταλιού αλλά χρησιμοποιείται πολύ και στην μαγειρική (π.χ. χοιρινό με γλυκόξινη γεύση).
ΜΟΥΣΜΟΥΛΑ: Δίνουν ανά 100 g: 42 θερμίδες, 10.6 g υδατάνθρακες, 74.5 g νερό και 10.2 g φυτικές ίνες. Είναι πολύ πλούσια σε ίνες και άρα αποτελούν μία πολύ καλή επιλογή για τα άτομα με δυσκοιλιότητα. Είναι αρκετά πιο πλούσια σε ασβέστιο συγκριτικά με άλλα φρούτα. Λόγω της ιδιαιτερότητας της γεύσης τους δεν είναι και από τα πιο δημοφιλή φρούτα.

Oι υψηλές θερμοκρασίες του καλοκαιριού μειώνουν την όρεξη και το μόνο που αποζητάμε είναι κάτι δροσιστικό!!! Η απάντηση στη δίψα μας είναι τα καλοκαιρινά φρούτα, χάρη στην υψηλή τους περιεκτικότητα σε νερό! Πολλοί φοβούνται να καταναλώσουν τα καλοκαιρινά φρούτα, θεωρώντας ότι έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη. Ωστόσο, η αφθονία τους σε βιταμίνες, μέταλλα και το χαμηλό τους θερμιδικό περιεχόμενο, τα κατατάσσουν στα τρόφιμα που πρέπει να αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της καλοκαιρινής μας διατροφής!!!
in-fo-stires

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια