Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Σιγά τα μούσμουλα / Μαρμελάδα 🍑

.
Όταν ωριμάσει αποκτά κίτρινο χρώμα.
Περιέχει 1-2 μεγάλα ή 2-4 μικρότερα σπόρια, χρώματος σκούρου καφέ , τα οποία θεωρούνται μειονέκτημα γιατί αφήνουν λίγο χώρο για την σάρκα η οποία είναι γλυκόξινης γεύσης και πολύ νόστιμη.
Για το λόγο αυτό αναπτύχθηκαν κάποιες ποικιλίες με πολύ μικρά σπόρια.
Οι βασικές ποικιλίες μούσμουλων είναι δύο , η στρογγυλή και η μακρύκαρπη, που θεωρείται και η πιο νόστιμη.
Το μούσμουλο τρώγεται νωπό ως φρούτο και δεν δέχεται περαιτέρω επεξεργασία γιατί είναι ευαίσθητο.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη C.
H Κίνα παράγει τα περισσότερα μούσμουλα στον κόσμο.
Ακολουθούν η Ινδία, η Ιαπωνία , η Σρι Λάνκα και η Ισπανία.
Στην Ελλάδα την μεγαλύτερη παραγωγή έχουμε στον νομό Κορινθίας.
Μαρμελάδα Μούσμουλο
Η μαρμελάδα μούσμουλο γίνεται γλυκόξινη και θα την λατρέψουν όσοι δεν αγαπούν τις πολύ γλυκιές μαρμελάδες. Η καλύτερη εποχή για να φτιάξουμε μαρμελάδα μούσμουλο είναι τον τον Ιούνιο, όταν πλέον τα μούσμουλα έχουν ωριμάσει και μπορούν να καθαριστούν εύκολα. Με μουσμουλιές στον κήπο μας δεν μπορούσαμε να αντισταθούμε να δοκιμάσουμε κι αυτή την μαρμελάδα. Έχει λίγο κόπο στο καθάρισμα αλλά το αποτέλεσμα θα σας ανταμείψει.

Υλικά 
1 κιλό μούσμουλα (χωρίς κουκούτσια)
1 κιλό ζάχαρη
2 κλωναράκια αρμπαρόριζα
2 φύλλα φρέσκια μέντα
2 κουταλιές χυμό λεμονιού

Εκτέλεση 
Πλένουμε και καθαρίζουμε τα μούσμουλα.
Με το χέρι μας ξεφλουδίζουμε το μούσμουλο και αφαιρούμε τα κουκούτσια.
Όταν είναι ώριμα η φλούδα τους βγαίνει πολύ εύκολα.
Σε μια κατσαρόλα βάζουμε τα μούσμουλα και με ένα μπλεντεράκι τα πολτοποιούμε.
Προσθέτουμε τη ζάχαρη, τα κλωναράκια αρμπαρόριζας και τα φύλλα μέντας.
Βράζουμε σε σιγανή φωτιά για 30 λεπτά περίπου.
Κατά διαστήματα ανακατεύουμε την μαρμελάδα με μια ξύλινη κουτάλα.
Παρατηρούμε ότι στην επιφάνεια θα αρχίσει να σχηματίζεται αφρός και με μια τρυπητή κουτάλα αφαιρούμε τον αφρό.
Μόλις αφαιρέσουμε και τον τελευταίο αφρό, δοκιμάζουμε την μαρμελάδα μας αν έχει δέσει και προσθέτουμε το χυμό λεμονιού.
Ανακατεύουμε και αφαιρούμε την μαρμελάδα απο την φωτιά.
Μόλις κρυώσει η μαρμελάδα τη βάζουμε σε αποστειρωμένα βαζάκια.