Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αθληθείτε στην παραλία

Τους καλοκαιρινούς μήνες όλοι έχουμε μπει στον πειρασμό να δοκιμάσουμε μερικά παιχνίδια στην άμμο, που μας χαρίζουν ευεξία, ζωντάνια και μας θυμίζουν την ....ανεμελιά των παιδικών μας χρόνων.
Ωστόσο, για την ασφάλειά μας, καλό είναι να γνωρίζουμε τους βασικούς κανόνες και τον σωστό τρόπο εκτέλεσής τους.
*  Beach Volley (Βόλεϊ Παραλίας).
Όπως ίσως γνωρίζετε, στο βόλεϊ, οι συνεχείς μετακινήσεις και τα άλματα γυμνάζουν ιδιαίτερα τα πόδια, ενώ τα χτυπήματα της μπάλας ενεργοποιούν τους μυς της πλάτης, των χεριών και των ώμων. Η άμμος κάνει το σπορ πιο "δύσκολο" για τα κάτω άκρα απ ό τι το βόλεϊ στο κανονικό τερέν, ενώ, όπως και στο απλό βόλεϊ, ο τρόπος παιχνιδιού ενισχύει το ομαδικό πνεύμα και την ευγενή άμιλλα.

Τι πρέπει να προσέξετε:
Το ιδανικότερο θα ήταν να χρησιμοποιείτε αθλητικά παπούτσια, για να αποφύγετε πιθανό τραυματισμό από αιχμηρά αντικείμενα που μπορεί να "κρύβει" η άμμος. Διαφορετικά, φροντίστε η άμμος στην περιοχή όπου παίζετε να είναι καθαρή.
Επίσης, είναι προτιμότερο να γνωρίζετε καλά τους συμπαίκτες σας, ώστε να συντονίζετε καλύτερα μαζί τους και να αποδώσετε τα μέγιστα κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Πόσες θερμίδες καίτε:
Με χαλαρούς ρυθμούς μπορεί να κάψετε 380 - 460 θερμίδες, ενώ, αν υπάρχει ένταση στο παιχνίδι, οι θερμίδες που θα κάψετε μπορεί να φτάσουν και τις 700.
*  Ρακέτες.
Το θεαματικό και για πολλές δεκαετίες πλέον δημοφιλές σπορ στην παραλία έχει να προσφέρει στους λάτρεις του πολλές συγκινήσεις, αρκεί να μυηθούν σωστά στην τεχνική του και να έχουν πάντοτε στο μυαλό τους πως όλα γίνονται "ανοιχτά", κάτω από το φως του ήλιου.

Θυμηθείτε ότι οι πιο βαριές ρακέτες (450-500 γρ) εξυπηρετούν το αμυντικό και αργό παιχνίδι, ενώ οι ελαφριές (350-400 γρ) το γρήγορο και επιθετικό, γι αυτό και προτιμώνται από τους νεότερους. Γενικά, μια ρακέτα που δεν είναι ούτε πολύ ελαφριά, ώστε να δημιουργεί προβλήματα σταθερότητας στις μπαλιές, ούτε πολύ βαριά, ώστε να δυσκολεύει τις κινήσεις σας και να σας κουράζει υπερβολικά, θεωρείται από τους ειδικούς ιδανική επιλογή.

Στο παιχνίδι με τις ρακέτες κινούμε συνέχεια χέρια και πόδια από το μηρό μέχρι τη γάμπα, με την άμμο να κρατά συνέχεια αντίσταση και να μην αφήνει τις αρθρώσεις να "σκουριάζουν". Όσο περισσότερο, λοιπόν, εξασκηθείτε στο σπορ και καταφέρετε να ανταλλάσσετε πολλές και γρήγορες μπαλιές, χωρίς να διακόπτεται το παιχνίδι, τόσο καλύτερα θα γυμνάζεστε.
Τι πρέπει να προσέξετε:
Αν ξεχαστείτε και παίζετε επί ώρες χωρίς την ανάλογη προστασία, εγκυμονεί ο κίνδυνος να πάθετε εγκαύματα, ηλίαση ή αφυδάτωση λόγω της εκτεταμένης έκθεσής σας στον ήλιο. Μην ξεχνάτε, λοιπόν, να ανανεώνετε το αντηλιακό σας, το οποίο θα πρέπει να περιέχει απαραιτήτως υψηλό δείκτη προστασίας, να πίνετε συχνά νερό και να φοράτε καπέλο σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού.

Επίσης, αποφύγετε να παίζετε κοντά σε κόσμο, για να μην ενοχλείτε, αλλά και για να απολαμβάνετε χωρίς έγνοια τις μπαλιές. Μια εναλλακτική σε αυτή την περίπτωση είναι οι ρακέτες μέσα στη θάλασσα, με "συν" τους την άνωση του νερού, που αντισταθμίζει τη βαρύτητα, μειώνει την επιβάρυνση συνδέσμων και αρθρώσεων, ενώ ταυτόχρονα δίνει μια ευχάριστη αίσθηση δροσιάς.
Πόσες θερμίδες καίτε:
Σε μια μέτρια ένταση καίτε περίπου 250-400 θερμίδες την ώρα, ενώ οι συνεχείς γρήγορες και δυνατές μπαλιές σας προσφέρουν τη δυνατότητα να αποβάλλεται μέχρι και 600 θερμίδες.

* Beach Soccer (Ποδόσφαιρο Παραλίας)
Ένα ακόμη ομαδικό σπορ της παραλίας, το οποίο μπορείτε να απολαύσετε με την παρέα σας. Παίξτε ποδόσφαιρο με αντίσταση την άμμου και με συντροφιά τον ήλιο και τη θάλασσα, γυμνάζοντας γάμπες και μηρούς.
Οι διαστάσεις ενός γηπέδου beach soccer πρέπει να είναι 37 μέτρα μήκος και 28 μέτρα πλάτος. Αν θέλετε να ακολουθήσετε πιστά τους κανόνες του παιχνιδιού, δεν απομένει παρά να συμμετάσχετε σε μια οργανωμένη ομάδα. Στο σύνολο οι βασικοί παίκτες είναι πέντε, εκ των οποίων ο ένας είναι ο τερματοφύλακας.
Φορέστε κοντό παντελονάκι, φανέλα και, αν βρείτε, προστατευτικές ασπίδες αστραγάλων. Κάθε παιχνίδι περιλαμβάνει δύο περιόδους των δώδεκα λεπτών, με μια μικρή διακοπή διάρκειας τριών λεπτών ανάμεσα στις περιόδους.

Τι πρέπει να προσέξετε:
To beach soccer μπορεί να γίνει αρκετά κουραστικό, αφού η κίνηση στην άμμο είναι αρκετά πιο δύσκολη, κάτι που αυξάνει την ένταση της αεροβικής προσπάθειας αλλά και την καύση των θερμίδων.
Το ποδόσφαιρο στην αμμουδιά ενέχει περισσότερους κινδύνους τραυματισμού, γιατί είναι ένα σπορ το οποίο χαρακτηρίζετε από ένταση, ταχύτητα και επαφή με τον αντίπαλο, ενώ μπορεί να γίνει και αρκετά επιθετικό, αν δεν υπάρχει αυτοσυγκράτηση εκ μέρους των παικτών.
Μπορούν όμως όλοι να συμμετάσχουν, αφού όλοι λίγο - πολύ έχουμε κλοτσήσει μια μπάλα στη ζωή μας.

Πόσες θερμίδες καίτε:
Μπορείτε, συμμετέχοντας για μισή ώρα σε έναν αγώνα beach soccer, να χάσετε 300 - 400 θερμίδες. Το ποδόσφαιρο παραλίας αποτελεί άριστη αερόβια άσκηση και το κάψιμο λίπους, σε συνδυασμό με την αλλαγή του μεταβολισμού, αποτελούν τα "γερά χαρτιά" αυτού του αθλήματος.
* Τρέξιμο στην άμμο.
Το τρέξιμο στην αμμουδερές πλαζ, αν γίνει σωστά, αποτελεί τον πλέον ιδανικό τρόπο άσκησης τους καλοκαιρινούς μήνες. Γυμνάζει το πόδι, εξαφανίζει το λίπος στην περιφέρεια της μέσης και στους γλουτούς και ενισχύει τόσο το καρδιαγγειακό όσο και το αναπνευστικό σύστημα.

Τι πρέπει να προσέξετε:
Το αμμώδες έδαφος, που είναι αρκετά ανώμαλο, σε κάποια σημεία μαλακό, αλλού πιο σκληρό, μπορεί τελικά να αποτελέσει εμπόδιο στη σωστή προσαρμογή του πέλματος κατά το τρέξιμο.

Κάτι επίσης σημαντικό είναι πως οι παραλίες ως επί το πλείστον παρουσιάζουν κλίση προς την πλευρά της θάλασσας, με αποτέλεσμα κατά το τρέξιμο η μία πλευρά του σώματος να καταπονείται περισσότερο, ενώ η άλλη να γυμνάζεται λιγότερο. Έτσι, προκαλούνται φλεγμονές στους συνδέσμους και τους τένοντες, ειδικά στις περιοχές του γαστροκνημίου και των γονάτων και διαστρέμματα, κυρίως στον αστράγαλο.

Για να αποφύγετε τις παραπάνω καταπονήσεις, καλό θα ήταν να κάνετε λιγότερα χιλιόμετρα, να απέχετε μία ημέρα μετά το τρέξιμο στην άμμο και να επιμείνετε σε περισσότερες διατάσεις πριν και μετά την άσκηση.

Πόσες θερμίδες καίτε:
Η μισή ώρα τρέξιμο "μεταφράζεται" σε απώλεια περίπου 300 θερμίδων. Καλό θα ήταν να αποφύγετε τις πολύωρες προπονήσεις και να περιοριστείτε σε έναν σταθερό, ασφαλή για το σώμα σας, ρυθμό.
ΟΔΗΓΙΕΣ ΓΙΑ ΑΣΦΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ
* Πίνετε αρκετά υγρά, ακόμη κι αν δεν διψάτε, και κάντε συχνά διαλείμματα κατά τη διάρκεια της άσκησης.

* Ασκηθείτε πιο αργά και με λιγότερη ένταση για μεγαλύτερο διάστημα, ιδιαίτερα αν είστε άνω των 50 ετών και δεν αθλείστε τακτικά.

* Γυμναστείτε νωρίς το πρωί ή αργά το απόγευμα, αποφεύγοντας τις καυτές ώρες του μεσημεριού.

* Να φοράτε πάντα αντηλιακό με υψηλό δείκτη προστασίας, για να αποφύγετε τα εγκαύματα.

* Μη γυμνάζεστε μετά το φαγητό. Καλύτερα να έχετε φάει ελαφρά και αρκετή ώρα πριν.

* Γενικότερα, φροντίστε, σε οποιοδήποτε σπορ κι αν επιδοθείτε μέσα στο καλοκαίρι, να ανεβάσετε το χρόνο και την ένταση προοδευτικά, πάντα σε σχέση με τη φυσική σας κατάσταση.

* Αρχίστε συγκρατημένα, μην το παρακάνετε σε διάρκεια και μη δοκιμάζετε παρακινδυνευμένα πράγματα. Κάντε πάντα ένα ζέσταμα πριν αφοσιωθείτε στο αγαπημένο σας σπορ. Το απλούστερο που μπορείτε να κάνετε είναι ένα χαλαρό τζόκινγκ, για να προετοιμάσετε το σώμα σας.
Μην ξεχνάτε επίσης στην αποθεραπεία τις διατάσεις, που δρουν ευεργετικά στο σώμα και το επαναφέρουν στην αρχική του κατάσταση.
* Εφόσον εκτεθείτε στον ήλιο, είναι καλό να φοράτε πάντα κάποιο μπλουζάκι και σορτσάκι για προστασία, ακόμη κι αν βρίσκεστε μέσα στη θάλασσα.

* Επιλέξτε ανοιχτόχρωμα ρούχα που να "αναπνέουν" (υπάρχουν πολλά εξελιγμένα υφάσματα, κυρίως σε καταστήματα με αθλητικά είδη, που δεν απορροφούν την υγρασία).

* Επίσης, μην αμελείτε να φοράτε πάντα καπέλο και τα κατάλληλα αθλητικά παπούτσια, για να αποφύγετε μικροτραυματισμούς ή ενοχλήσεις στο πέλμα.

* Αν νομίζετε ότι στο σπορ που επιλέξατε είναι απαραίτητη η καθοδήγηση κάποιου ειδικού, για να έχετε μεγαλύτερη ασφάλεια αλλά και καλύτερα αποτελέσματα, ιδιαίτερα αν ξεκινάτε τώρα, μη διστάσετε να κάνετε κάποια μαθήματα ώστε να εξοικειωθείτε καλύτερα με τους κανόνες και την τεχνική του αθλήματος που έχετε επιλέξει.
fitness

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια