Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τι λέει το φυσικό χρώμα των μαλλιών σου για την υγεία σου

Οι μελαχρινές καπνίζουν, οι ξανθιές έχουν τα καλύτερα μαλλιά και οι κοκκινομάλλες εκνευρίζονται εύκολα!
Τι πρέπει να προσέχεις;
Εάν ο οδοντίατρος, ο οφθαλμίατρος ή ο δερματολόγος σου σε ρωτήσει....
 «Είναι το φυσικό σου χρώμα;», μη νομίζεις ότι το κάνουν λόγω αδιακρισίας.Έχουν την υγεία σου στο μυαλό τους.
Κλινικές μελέτες διάρκειας 10 ετών δείχνουν ότι υπάρχει ισχυρός συσχετισμός ανάμεσα στο φυσικό χρώμα των μαλλιών μιας γυναίκας και στις πιθανότητες εμφάνισης ασθενειών και διαταραχών που γεμίζουν τις σελίδες των ιατρικών επιθεωρήσεων.

«Τα γονίδια που δίνουν στα μαλλιά σου μαύρη, σοκολατί, μελί, κόκκινη ή ξανθιά απόχρωση επηρεάζουν επίσης παθήσεις όπως η νόσος του Parkinson, η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ενδομητρίωση» επισημαίνει η γενετίστρια Rocio Moran, από την Cleveland Clinic, και προσθέτει: «Αυτό συμβαίνει επειδή «οι μελανοκύτες, ή αλλιώς το DNA, που παράγουν τη χρωστική των μαλλιών ελέγχονται από γονίδια που επηρεάζουν και άλλες λειτουργίες του οργανισμού» εξηγεί.
Τι λέει, λοιπόν, η φυσική σου απόχρωση για την υγεία σου;
Αν είσαι κοκκινομάλλα...
1. Είσαι πιο ευαίσθητη
Πριν καθίσεις στην καρέκλα του οδοντιάτρου, ίσως πρέπει να πάρεις ένα χάπι με ιβουπροφένη. Ακόμη, φρόντισε να του υπενθυμίσεις ότι είσαι φυσική κοκκινομάλλα. 
Οι άνθρωποι με κόκκινα μαλλιά έχουν την τάση να είναι ιδιαίτερα ανθεκτικοί στα τοπικά αναισθητικά που χρησιμοποιούνται στην οδοντιατρική, σύμφωνα με μελέτη του 2009 της Cleveland Clinic.
Αυτό συμβαίνει επειδή οι υποδοχείς μελανοκορτίνης-1 στις κοκκινομάλλες (του DNA που ευθύνεται για το χρώμα των μαλλιών) δυσλειτουργούν.
Μάλιστα, το κόκκινο χρώμα των μαλλιών είναι αποτέλεσμα γενετικής μετάλλαξης.

2. Έχεις υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης Parkinson
Οι κοκκινομάλλες διατρέχουν σχεδόν 50% υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου του Parkinson από τις γυναίκες με άλλο χρώμα μαλλιών, σύμφωνα με μελέτη του 2009 από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ. Οι άνθρωποι με μαύρα μαλλιά έχουν τις λιγότερες πιθανότητες, ακολουθούμενοι από τους καστανούς και μετά από τους ξανθούς, διαπίστωσαν οι ερευνητές.
Το γονίδιο που ευθύνεται για τις φλογερές αποχρώσεις των μαλλιών βρίσκεται κοντά σε ένα γονίδιο που, αν μεταλλαχθεί, αυξάνει τον κίνδυνο εμφάνισης της συγκεκριμένης νόσου.
 «Διαπιστώσαμε ότι οι άνθρωποι με οικογενειακό ιστορικό μελανώματος είχαν αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης της νόσου» τονίζει ένας από τους ερευνητές του Χάρβαρντ, ο δρ. Xiang Gao.
«Επειδή οι κοκκινομάλλες διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο μελανώματος, το Parkinson και το μελάνωμα ενδέχεται να μοιράζονται τα ίδια γενετικά χαρακτηριστικά, πιθανότατα τα γονίδια που σχετίζονται με το χρωματισμό» συμπληρώνει ο ίδιος.

3. Εκνευρίζεσαι πιο εύκολα
Οι κοκκινομάλλες είναι συνήθως πιο αγχώδεις από τις γυναίκες με άλλο χρώμα μαλλιών. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ίδιοι γενετικοί παράγοντες που ελέγχουν την παραγωγή μελανίνης επηρεάζουν επίσης το πώς διαχειρίζεται το σώμα σου το στρες.
Τα γονίδια που ευθύνονται για την ικανότητα παραγωγής αγχολυτικών ορμονών ζουν κοντά στους υποδοχείς μελανοκορτίνης-1, εξηγούν οι γενετιστές.
Επιπλέον, μερικές φορές η γενετική μετάλλαξη που δημιουργεί το κόκκινο χρώμα στα μαλλιά μπορεί να κάνει τα αγχολυτικά γονίδια να ξεστρατίσουν και να προκαλέσουν ατελή παραγωγή ορμονών που μειώνουν το άγχος, όπως η πρεγνενολόνη.
Aν είσαι ξανθιά
1. Eίσαι πιο επιρρεπής σε παθήσεις των ματιών
Εάν δεν το έχεις κάνει ήδη, αγόρασε γυαλιά ηλίου που απορροφούν τις ακτίνες UV.
Ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδος που σχετίζεται με την ηλικία, μια πάθηση των ματιών που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, επηρεάζει πιο συχνά τις γυναίκες από τους άνδρες και τις ξανθές περισσότερο από τις γυναίκες με διαφορετικό χρώμα μαλλιών.
«Όσο πιο ανοιχτόχρωμα είναι τα μαλλιά σου, τόσο υψηλότερο κίνδυνο διατρέχεις» επισημαίνουν οι ειδικοί. Αν, μάλιστα, έχεις και γαλάζια μάτια, οι πιθανότητες είναι ακόμα πιο υψηλές.

2. Έχεις μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης καρκίνου του δέρματος
Δεν είναι μυστικό ότι το ανοιχτόχρωμο δέρμα αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης μελανώματος, αλλά και τα ανοιχτά μαλλιά συντελούν σε αυτό.
Ερευνητές στο Χάρβαρντ λένε ότι, όποιος κι αν είναι ο τόνος του δέρματός σου, αν είσαι ξανθιά δε θα πρέπει να βγαίνεις ποτέ από το σπίτι χωρίς να έχεις βάλει αντηλιακό ευρέος φάσματος UVA και UVB, με δείκτη προστασίας τουλάχιστον 30.
Οι ξανθές παράγουν λιγότερη μελανίνη, τα κύτταρα που δίνουν στα μαλλιά και το δέρμα το χρωματισμό τους.
Μπορεί να τις κάνει ιδιαίτερα ευαίσθητες στα εγκαύματα, τις ηλιακές βλάβες και την ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος, υπογραμμίζουν οι ερευνητές.

3. Έχεις λαμπερά μαλλιά
Οι ξανθές πάντα παίρνουν τα εύσημα ως πιο διασκεδαστικές, αλλά τώρα υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι το… γλεντούν έχοντας και τα πιο λαμπερά μαλλιά.
Τα ξανθά μαλλιά έχουν διαφορετικά χαρακτηριστικά από τα καστανά και τα κόκκινα, γεγονός που τους επιτρέπει να αντανακλούν το φως καλύτερα, ενώ διατηρούν έναν απαλό, ζεστό τόνο, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε το 2009 στην επιθεώρηση Journal of Cosmetic Science.
Αν είσαι καστανή ή μελαχρινή...
1. Μάλλον καπνίζεις
Οι άνθρωποι με σκούρο δέρμα είναι πιο επιρρεπείς στην εξάρτηση από τη νικοτίνη, σύμφωνα με μελέτη του 2009 από το Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνιας. 
 Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η μελανίνη που δίνει στα μαλλιά το σοκολατί χρώμα τους επιβραδύνει, επίσης, την ικανότητα του ήπατος να μεταβολίσει τη νικοτίνη, με αποτέλεσμα να παραμένει περισσότερο στον οργανισμό.
Αυτό αυξάνει της πιθανότητες εξάρτησης από το τσιγάρο.

2. Έχεις περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσεις λέμφωμα
Εκτός κι αν είναι μαύρα, όσο πιο σκούρα είναι τα μαλλιά σου τόσο μεγαλύτερες είναι οι πιθανότητες να εμφανίσεις μη-Hodgkin λέμφωμα (NHL), σύμφωνα με το Τμήμα Επιδημιολογίας και Γενετικής του Καρκίνου του Εθνικού Ινστιτούτου Καρκίνου των ΗΠΑ.
«Οι γυναίκες με σκούρα μαλλιά έχουν συχνά μια συγκεκριμένη κωδικοποίηση DNA που δεν επηρεάζει μόνο το χρώμα τους, αλλά αυξάνει και τον κίνδυνο γι’ αυτή την πάθηση» αναφέρει η κορυφαία ερευνήτρια δρ. Marit Bragelien Veierød.
Παραδόξως, οι μελαχρινές δε διατρέχουν τον ίδιο αυξημένο κίνδυνο με τις καστανές.

3. Κανείς δε θα πιστέψει ότι κινδυνεύεις
Εάν είχε μαύρα μαλλιά, η Ραπουνζέλ ίσως να μη χρειαζόταν διάσωση.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στην αμερικάνικη επιθεώρηση Perceptual and Motor Skills, είναι λιγότερες οι πιθανότητες να θεωρήσει κάποιος ότι οι μελαχρινές έχουν ανάγκη ή διατρέχουν εξίσου σοβαρό κίνδυνο, αντίθετα με τις ξανθές.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια