Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μάνος Χατζιδάκις 1925-1994 συνθέτης

 συνθέτης, ποιητής, τραγουδοποιός, μαέστρος και πιανίστας
Γέννηση: 23 Οκτωβρίου 1925, Ξάνθη
Απεβίωσε: 15 Ιουνίου 1994, Αθήνα
Ο Μάνος Χατζιδάκης θα περνάει πάντοτε σαν αστραπή στον ουρανό του νου και της καρδιάς μας για να μας φωτίζει και να μας ξεσηκώνει με τις σημαντικές τροχιές της μουσικής του. 
*  Γεννιέται στις 23 Οκτωβρίου 1925. Η Ξάνθη, η πόλη του, είναι όμορφη. Τότε περισσότερο απ ό τι σήμερα. Αυτή, την παλιά.. Ξάνθη, αγαπά ο Μάνος Χατζιδάκις. Εκεί, από τα τέσσερά του ήδη, αρχίζει να κάνει μαθήματα πιάνου. Μαζί μαθαίνει βιολί και ακορντεόν.

*  Είναι πολύ μικρός ακόμα όταν η ζωή τους αλλάζει καθοριστικά. Οι γονείς του χωρίζουν. Και η μητέρα του, αυτός και η αδερφή του, η Μιράντα, μετακομίζουν στην Αθήνα. Τα επόμενα χρόνια θα είναι δύσκολα για τον ίδιο και την οικογένειά του. Χάνει τον πατέρα του σε αεροπορικό δυστύχημα ενώ, λίγο μετά, ξεσπάει το Β' Παγκόσμιος Πόλεμος.
Εργάζεται οπουδήποτε για να επιβιώσει. Φορτοεκφορτωτής, εργάτης, υπάλληλος, βοηθός νοσοκόμος. Και, όπως γράφει...
"Στο μεταξύ, μεγάλωνα
 χωρίς να κορεστεί η δίψα
 μου για τις άγνωστες
 πλευρές του κόσμου
 που με περιέβαλλε"
Έτσι, κάνει ανώτερα θεωρητικά μαθήματα μουσικής, αρχίζει σπουδές Φιλοσοφίας και, το σπουδαιότερο, γνωρίζει καλλιτέχνες και διανοούμενους που του προσφέρουν υλικό για όνειρα και δημιουργία. Τότε γνωρίζει και τον ποιητή Νίκο Γκάτσο, το μεγάλο δάσκαλο και ακριβό του φίλο.

* Για πρώτη φορά η μουσική του ακούγεται σε ένα πρωτοποριακό θέατρο της εποχής, το Θέατρο Τέχνης του Καρόλου Κουν.
 Στη συνέχεια, ντύνει με τη μουσική του πολλά σύγχρονα θεατρικά έργα, αλλά και αρχαίες τραγωδίες. Παράλληλα γράφει πολλά τραγούδια για τον κινηματογράφο.
 Τα τραγούδια του γίνονται το διαβατήριο για να ακουστεί η ελληνική μουσική έξω από τα σύνορα της χώρας.

* Ταξιδεύει εκτός Ελλάδας, συνεργάζεται με διεθνείς προσωπικότητες της τέχνης, γράφει μουσική για σπουδαίες παραστάσεις. 'Όταν επιστρέφει στην Ελλάδα, διευθύνει τη Λυρική Σκηνή, την Κρατική Ορχήστρα, το Τρίτο Πρόγραμμα του ραδιοφώνου, συνθέτει, μιλάει, γράφει, ανοίγει νέους δρόμους όχι μόνο στη μουσική, αλλά κυρίως στη σκέψη, στον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τους άλλους, τον κόσμο, τη ζωή.

* Αυτός ήταν ο λόγος που οι νέοι της εποχής του και της εποχής μας τον αγάπησαν και τον αγαπούν πολύ.
Γιατί, ο Μάνος Χατχηδάκις σε κάθε εποχή, απλώνει τον ορίζοντα πέρα από κει όπου μπορούν να δουν τα μάτια μας, μας αποκαλύπτει πώς να μετοικούμε, έστω για λίγο, εκεί όπου μπορούμε πάντα να ονειρευόμαστε.
Άλλωστε, όπως ο ίδιος είχε πει:
"Η ζωή μου δεν ήταν
 η ζωή ενός μουσικού.
 Ήτανε περισσότερο
 η ζωή ενός ανήσυχου
 και επικίνδυνου νέου..."

Ο Μάνος Χατζιδάκις πέθανε 15 Ιουνίου 1994.

"Είσαι ένα περιστέρι
που πετάς στον ουρανό
πάμε να βρούμε ένα αστέρι
σ ένα δρόμο μακρινό.."

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια