Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Αλήθειες & ψέματα για την κυτταρίτιδα και το τοπικό πάχος

ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΤΟΠΙΚΟ ΠΑΧΟΣ.
ΤΙ ΜΑΣ ΒΛΑΠΤΕΙ ΚΑΙ ΤΙ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ. ΤΙ ΜΑΣ ΠΡΟΣΦΕΡΟΥΝ ΟΙ ΚΡΕΜΕΣ ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΤΙ ΤΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΑ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ..........

ΚΥΤΤΑΡΙΤΙΔΑ
Η κυτταρίτιδα εμφανίζεται όταν έχουμε περιττά κιλά και χάνεται αν αδυνατίσουμε.

ΨΕΜΑ Μολονότι τόσο το πάχος όσο και η κυτταρίτιδα συνδέονται με τη συσσώρευση λίπους, τα περιττά κιλά δεν συνεπάγονται κυτταρίτιδα. Η διαχείριση του βάρους και η καταπολέμηση της κυτταρίτιδας είναι δύο εντελώς ξεχωριστά προβλήματα. Δεν αποκτούμε κυτταρίτιδα όταν παίρνουμε βάρος, ούτε απαλλασσόμαστε από αυτή όταν χάσουμε τα περιττά κιλά. Ωστόσο, όσο λιγότερο λίπος έχει το σώμα μας, τόσο πιο απίθανος είναι ο μετασχηματισμός του λίπους σε κυτταρίτιδα.

Καθώς μεγαλώνουμε, η όψη φλοιού πορτοκαλιού γίνεται πιο αισθητή.
ΑΛΗΘΕΙΑ Ενα από τα σημάδια γήρανσης είναι η λέπτυνση της επιδερμίδας. Εξαιτίας του φαινομένου αυτού και του συνδυασμού του με τη φθορά του κολλαγόνου και με τη χαλάρωση, η πίεση που ασκούν τα διογκωμένα λιποκύτταρα προς την επιφάνεια του δέρματος είναι περισσότερο ορατή και έτσι η χαρακτηριστική όψη φλοιού πορτοκαλιού φαίνεται εντονότερα.
Το στρες είναι ένας από τους παράγοντες που ευνοούν την εμφάνιση κυτταρίτιδας.
ΑΛΗΘΕΙΑ Οταν βρισκόμαστε σε διαρκές στρες, ο οργανισμός μας απελευθερώνει κατεχολαμίνη, την αποκαλούμενη «ορμόνη της πάλης ή της φυγής», η οποία ευνοεί τη διόγκωση του λιπώδους ιστού τοπικά και συνεπώς την εμφάνιση κυτταρίτιδας.

Η γυμναστική εξαφανίζει την κυτταρίτιδα.
ΨΕΜΑ Η κυτταρίτιδα συνδέεται κυρίως με γενετικούς και ορμονικούς παράγοντες και γιʼ αυτό -δυστυχώς- δεν εξαφανίζεται με τη γυμναστική. Μπορούμε πάντως να προλάβουμε την εμφάνισή της αν χτίσουμε εγκαίρως ένα σώμα με γερό μυϊκό σύστημα και λιγότερα αποθέματα λίπους.
Μπορούμε να απαλλαγούμε από την κυτταρίτιδα με λιποαναρρόφηση.
ΨΕΜΑ Η κυτταρίτιδα είναι επιφανειακό λίπος που συσσωρεύεται στον υποδόριο ιστό, κάτω ακριβώς από το κυρίως δέρμα. Με την κλασική λιποαναρρόφηση απομακρύνεται όμως λίπος από βαθύτερες στιβάδες. Από την άλλη, νεότερες και μη επεμβατικές τεχνικές -όπως η ενδερμολογία, οι ραδιοσυχνότητες, το needling, οι ενέσεις λιποδιάλυσης, η μη ενέσιμη μεσοθεραπεία- προσφέρουν ικανοποιητικές λύσεις και στο πρόβλημα του τοπικού πάχους και σε αυτό της κυτταρίτιδας.

Οι κρέμες για την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας έχουν αποτέλεσμα.
ΑΛΗΘΕΙΑ Οι καλλυντικές συνθέσεις προηγμένης τεχνολογίας που βρίσκουμε στην αγορά καλλυντικών δρουν στοχευμένα και σε πολλά επίπεδα. Προσφέρουν ορατή λείανση και σύσφιξη στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Συμβάλλουν στην αποσυμφόρηση της λέμφου και στην ενίσχυση της μικροκυκλοφορίας. Διοχετεύουν στα λιποκύτταρα -με τη βοήθεια ειδικών συστημάτων μεταφοράς- ενεργά συστατικά που μπλοκάρουν την αποθήκευση περισσότερου λίπους και συγχρόνως ενθαρρύνουν τη διάσπαση του ήδη συσσωρευμένου λίπους (λιπόλυση). Τα αποτελέσματα σε πολλές περιπτώσεις είναι αμέσως ορατά, αλλά προσωρινά. Για να τα διατηρήσουμε, χρειάζεται να δείξουμε συνέπεια και επιμονή.
Low budget tip: Το καθημερινό τρίψιμο στο ντους με λούφα ή με τα ειδικά γάντια μικροαπολέπισης, στα επίμαχα σημεία του σώματος, λειαίνει την επιδερμίδα, διεγείρει τη μικροκυκλοφορία και διευκολύνει την απορρόφηση των ενεργών συστατικών της κρέμας κατά της κυτταρίτιδας.

ΑΔΥΝΑΤΙΣΜΑ
Με ειδικές ασκήσεις μπορούμε να κάψουμε το λίπος στα «ψωμάκια» και στην κοιλιά.
ΨΕΜΑ Το λίπος δεν καίγεται τοπικά. Οταν ασκούμαστε, ο εγκέφαλος δίνει εντολή στα λιποκύτταρα που βρίσκονται μοιρασμένα σε όλο το σώμα να χρησιμοποιήσουν το αποθηκευμένο λίπος για να παραχθεί η ενέργεια που απαιτείται. Γυμνάζοντας συγκεκριμένα σημεία του σώματός μας (για παράδειγμα, κάνοντας κοιλιακούς), δυναμώνουμε τους μυς αλλά δεν καίμε το λίπος της περιοχής.

Πρέπει πρώτα να χάσουμε τα περιττά κιλά και στη συνέχεια να κάνουμε γυμναστική για να σφίξουμε.
ΨΕΜΑ Οταν κάνουμε δίαιτα χωρίς να ασκούμαστε, χάνουμε μυϊκό ιστό -και όχι μόνο λίπος- και έτσι οδηγουμαστε σε σοβαρή μείωση του μεταβολικού ρυθμού. Σε κάθε περίπτωση, τα καλύτερα αποτελέσματα έρχονται από έναν συνδυασμό ισορροπημένης διατροφής, αεροβικής γυμναστικής και ασκήσεων ενδυνάμωσης των μυών (με βάρη).

Υπάρχουν τροφές που περιορίζουν την όρεξη ή δημιουργούν ευκολότερα αίσθημα κορεσμού.
ΑΛΗΘΕΙΑ Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι οι καυτερές πιπεριές και η κανέλα κόβουν την όρεξη. Από την άλλη, τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό (μήλο, αχλάδι, καρπούζι, ωμά λαχανικά, σαλάτες) καταλαμβάνουν μεγαλύτερο χώρο στο στομάχι μας κι έτσι μας χορταίνουν γρήγορα και μας προσφέρουν αίσθημα κορεσμού για αρκετή ώρα. Τέλος, το γιαούρτι και το αβγό περιέχουν πρωτεΐνες που χωνεύονται δύσκολα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αναγκάζεται να κάψει περισσότερες θερμίδες.

Το πράσινο τσάι καίει τα λίπη.
ΑΛΗΘΕΙΑ Η τεΐνη του (η λεγόμενη καφεΐνη του τσαγιού) αυξάνει τον βασικό μεταβολισμό, οι τανίνες του εμποδίζουν την αφομοίωση του λίπους της τροφής και -σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες- οι κατεχίνες του περιορίζουν την αποθήκευση λίπους στην περιοχή της κοιλιάς.

Για να αδυνατίσουμε, πρέπει να πίνουμε πολύ νερό.
ΨΕΜΑ Η ενυδάτωση του οργανισμού είναι απαραίτητη, γιατί διευκολύνει την αποβολή των τοξινών που παράγονται στη διάρκεια της δίαιτας. Ομως το νερό δεν καίει τα λίπη, ούτε μας αδυνατίζει.

Η αερόβια άσκηση είναι το μόνο είδος γυμναστικής που βοηθά στην απώλεια κιλών.
ΑΛΗΘΕΙΑ Αν συνδυαστεί με ισορροπημένο -αλλά φτωχό σε υδατάνθρακες- διαιτολόγιο, η αερόβια άσκηση -δηλαδή το είδος γυμναστικής που βελτιώνει την κατανάλωση οξυγόνου από το σώμα- συμβάλλει στην ταχύτερη καύση λίπους και συνεπώς στην απώλεια περιττών κιλών. Αερόβια άσκηση σημαίνει τρέξιμο, κολύμπι, ποδηλασία, έντονο περπάτημα και βέβαια αερόμπικ.

Τα συμπληρώματα διατροφής αδυνατίζουν.
ΨΕΜΑ Δυστυχώς δεν υπάρχουν «μαγικά» χάπια που μας αδυνατίζουν χωρίς τη δική μας προσπάθεια. Τα συμπληρώματα διατροφής που κυκλοφορούν στο φαρμακείο περιέχουν φυτικές ουσίες, έλαια, βιταμίνες και ενεργά συστατικά, που εμποδίζουν τη συσσώρευση λίπους και ευνοούν την αποβολή του, που ενεργοποιούν τη μικροκυκλοφορία και διευκολύνουν την απομάκρυνση των τοξινών και των υγρών. Αν συνδυαστούν με ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής, με ήπια εκγύμναση και με την τοπική εφαρμογή μιας καλλυντικής σύνθεσης για την καταπολέμηση του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας, θα ενισχύσουν την προσπάθειά μας και πιθανότατα θα μας βοηθήσουν να έχουμε ορατά αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.
Low budget tip: Αρκούν 5 λεπτά τεντώματος με το λάστιχο γυμναστικής σε καθημερινή βάση, ώστε να βελτιώσουμε τη φυσική κατάσταση της πλάτης και να σφίξουμε τα μπράτσα.

ΤΟ ΣΩΣΤΟ ΠΡΟΪΟΝ
Για τοπικό πάχος: Αν το πρόβλημά σας δεν είναι η κυτταρίτιδα, δηλαδή έχετε απλώς «ψωμάκια» ή μερικά παραπανίσια κιλά στους γλουτούς, στους μηρούς ή στην κοιλιά, επιλέξτε μια κρέμα «μείωσης πόντων».
Για κυτταρίτιδα και κατακράτηση υγρών: Αν η κυτταρίτιδα είναι επίμονη, προκαλεί προβλήματα στη μικροκυκλοφορία του αίματος και κάνει τα πόδια σας να βαραίνουν και να πρήζονται, αναζητήστε ένα αντικυτταριτιδικό τζελ ή λάδι, πάντα με αντι-οιδηματικά συστατικά, και ενισχύστε τη δράση του με ένα συμπλήρωμα διατροφής.
Για εγκατεστημένη κυτταρίτιδα: Αν η καπιτονέ όψη της επιδερμίδας σας είναι πολύ σκληρή στην υφή και εσείς κάνετε εύκολα κατακράτηση υγρών, καλύτερα να αναζητήσετε ένα προϊόν κατά της κυτταρίτιδας (κρέμα ή λάδι) με αποσυμφορητική δράση, το οποίο να εφαρμόζεται με μασάζ.
Για τη χαλάρωση: Αν σας απασχολεί η έλλειψη σφριγηλότητας, είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω απώλειας βάρους, επιλέξτε ένα αδυνατιστικό-συσφιγκτικό προϊόν (κρέμα ή ορό) με συστατικά που προσφέρουν τόνωση και αμέσως ορατό εφέ λίφτινγκ.
-Λένα Ιωαννίδου
ΓΥΝΑΙΚΑ, Μάιος

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια