Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Τέντες: προστατευθ​είτε από τον ήλιο και τη βροχή

Οι καλοκαιρινοί μήνες πλησιάζουν και η επιθυμία να απολαύσετε ένα καφέ στο μπαλκόνι σας δεν θα αργήσει να έρθει.
Δεν θα χρειαστείτε τίποτε άλλο από μια αναπαυτική καρέκλα και λίγη σκιά για δροσιά.
Για να το εξασφαλίσετε αυτό καλό είναι να το φροντίσετε από τώρα.
Από τα πιο συνηθισμένα συστήματα σκίασης είναι οι τέντες.
Για τις κατοικίες αποτελούν ασπίδα προστασίας αφενός από τον επικίνδυνο ήλιο και την υψηλή θερμοκρασία μέσα και έξω από το σπίτι, αφετέρου από τα αδιάκριτα βλέμματα περαστικών και γειτόνων.
Στην περίπτωση των επαγγελματικών χώρων, οι τέντες, με την πλούσια γκάμα τους σε μηχανισμούς, σχέδια και χρώματα, εκτός από σκίαση, προσφέρουν ικανοποιητική λύση για την προβολή της επιχείρησής σας.
Ο μηχανισμός της τέντας πρέπει να στηρίζεται σε υψηλής αντοχής και ποιότητας βραχίονα ώστε να επιτυγχάνεται άψογο τέντωμα του υφάσματος, να λειτουργεί αθόρυβα, να αντέχει σε μεγάλα φορτία βάρους (σε περίπτωση βροχής πάνω στο ύφασμα) και να μη χρειάζεται ιδιαίτερη μηχανική συντήρηση.
Τύποι τέντας.
*  Με βραχίονες:
Οι βραχίονες μαζεύουν καθώς ανεβαίνει η τέντα με αποτέλεσμα να επιτυγχάνεται μεγαλύτερη εργονομία και ελευθερία χώρου, ενώ ταυτόχρονα χαρίζουν άψογο αισθητικό αποτέλεσμα. Οι βραχίονες είναι κατασκευασμένοι από ανοξείδωτο χάλυβα για όλους τους τύπους μπαλκονιών, Δεν είναι ιδιαίτερα ανθεκτικές στον ισχυρό άνεμο.
*  Κάθετης μορφής ριντό:
Είναι κατάλληλες για την πλαϊνή προστασία του χώρου. Συνήθως τοποθετούνται στο πλάγιο μέρος των μπαλκονιών για να μειώνεται η ένταση του αέρα.
*  Τέντες με αντιρίδες:
Το κλασικό ελληνικό σύστημα τέντας που απαιτεί στήριξη και στο κάγκελο πέρα από τη μαρκίζα. Προτιμώνται όταν η επιλογή γίνεται με γνώμονα την προστασία από πολύ δυνατό αέρα. Έχουν μεγάλη διάρκεια ζωής και αποτελούν αρκετά οικονομική λύση.
*  Τέντες μονομπλόκ:
Συνιστώνται σε ειδικές κατασκευές, όπου η μαρκίζα ή ο τοίχος δεν επιτρέπει να καλύψουμε μεγάλη επιφάνεια. Επίσης χρησιμοποιούνται σε λεπτές επιφάνειες (ψευδοροφές) όπου δεν θέλουμε να κάνουμε πολλές τρύπες.
*  Καποτίνες:
Σκελετός από αλουμίνιο και επένδυση από ύφασμα ή pvc. Είναι σταθερές, μεγάλης αντοχής και είναι κατάλληλες για κάλυψη εισόδων - παραθύρων - βιτρινών καταστημάτων ή ακάλυπτων χώρων.
*  Τέντες με διάφανη ζελατίνα:
Μας επιτρέπουν να προστατέψουμε έναν χώρο από τον αέρα και το κρύο χωρίς να μας στερούν φως και ορατότητα. Συνήθως τοποθετούνται σε καταστήματα μαζικής εστίασης (πχ, καφετέριες, εστιατόρια) και γενικά σε υπαίθριους χώρους (πχ μπάρμπεκιου) όπου επιθυμούμε φυσικό φωτισμό.

Τρεις μηχανισμοί
1.  Απλός χειροκίνητος μηχανισμός με μανιβέλα:
Εφαρμόζει δίπλα από την κατασκευή με δύο επιλογές (ανόδου/καθόδου). Απαιτείται παρέμβαση του χρήστη.
2.  Με ηλεκτρικό τηλεχειριζόμενο μοτέρ (ασύρματο ή ενσύρματο)
Ο συγκεκριμένος μηχανισμός λειτουργεί με επέμβαση του χρήστη, το θετικό είναι όμως ότι αποφεύτουμε τις καλωδιώσεις.
3.  Με αυτόματο μοτέρ:
Χάρη στους αισθητήρες (αέρα - ηλίου) ο μηχανισμός "διαβάζει" τις καιρικές συνθήκες και η τέντα ανεβαίνει/κατεβαίνει αυτόματα χωρίς τη δική σας παρέμβαση. Έτσι η εγκατάστασή σας θα είναι προστατευμένη ακόμη και όταν εσείς απουσιάζετε από το σπίτι.
Σημαντικό είναι το σύστημα που θα επιλέξετε να μπορεί να εφοδιαστεί με διάφορα αξεσουάρ, όπως συστήματα φωτισμού, ηλεκτρικές θερμάστρες ή χρονοδιακόπτες.

Προδιαγραφές.

Τα τεντόπανα κατασκευάζονται από πολυεστερικά ή ακρυλικά πανιά και είναι ειδικά επεξεργασμένα ώστε να αντέχουν στις καιρικές συνθήκες. Προσφέρονται σε μεγάλη ποικιλία σχεδίων (εμπριμέ, ριγέ ή μονόχρωμα) και χρωμάτων, γεγονός που καθιστά πολύ εύκολη την ανανέωση του χώρου σας.

Ένα καλό τεντόπανο διαθέτει φίλτρο για την προστασία από τις υπεριώδεις ακτίνες UVA & UNB, είναι οικολογικό και αδιάβροχο 100%, με ανεξίτηλα χρώματα. Επίσης, πρέπει να έχει υποστεί ειδική επεξεργασία ενάντια στους μύκητες, η οποία εμποδίζει τα τεντόπανα να σαπίσουν εξασφαλίζοντας μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Συνήθως, δίνεται εγγύηση 5-7 χρόνια.
Βάσω Παπασούλη

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια