Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Asperger syndrome / Σύνδρομο Ασπεργκερ

International Asperger’s Day 
Το σύνδρομο πήρε το όνομά του από τον Hans Asperger, που το 1944, στη Βιέννη, παρατήρησε τη δυσκολία μερικών έφηβων αγοριών να ενταχθούν αρμονικά στο πλαίσιο μιας ομάδας.
Παρατήρησε επίσης ότι παρουσίαζαν δυσκολίες στην κοινωνική χρήση του λόγου και περιορισμένη κατανόηση χειρονομιών και εκφράσεων του προσώπου.
Εντόπισε και θετικά χαρακτηριστικά, όπως υψηλό επίπεδο μαθηματικής σκέψης και ιδιαίτερες ικανότητες στις γνωστικές τους λειτουργίες.
 Παρ όλα αυτά, τα άτομα αυτά ήταν ευάλωτα στα πειράγματα και στους εκφοβισμούς των συμμαθητών τους.
Τα συμπέρασμά του δεν βρήκαν υποστηρικτές και μόλις το 1970 οι εργασίες του Asperger μεταφράστηκαν στα Αγγλικά, ενώ στα τέλη της δεκαετίας του ΄80 το σύνδρομο άρχισε να αναγνωρίζεται.
Από τον Μιχαήλ Άγγελο ως τον Γούντι Άλεν.
Ειδικοί έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι σημαντικές προσωπικότητες του παρελθόντος διέθεταν - σύμφωνα με έρευνες - όλα τα κριτήρια προκειμένου να θεωρούνται σήμερα άτομα με Άσπεργκερ. Κανείς βέβαια δεν πρόκειται να το μάθει με σιγουριά...
Στη λίστα, μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται οι Μιχαήλ Άγγελος, Μπετόβεν, Τζέιν Όστιν, Γκράχαμ Μπελ, Τόμας Έντιστον, Μπένζαμιν Φράκλιν, Άλπρερτ Αϊνστάιν, Καρλ Γιουνκ, Μαρκ Τουέιν, Φρίντριχ Νίτσε αλλά και ο Μάικλ Τζάκσον.
Από τους εν ζωή αξίζει να αναφέρουμε τους Μπομπ Ντίλαν, Μπιλ Γκέιτς (δίνει εκατομμύρια δολάρια ετησίως στο σύλλογο ατόμων με Άσπεργκερ), Αλ Γκορ, Γούντι Άλεν.
Παιδί με Άσπεργκερ είναι και ο μικρός ήρωας του μυθιστορήματος "Εξαιρετικά δυνατά και απίστευτα κοντά" του Τζόναθαν Σάφραν Φόερ (2009, εκδόσεις Μελάνι), του οποίου η κινηματογραφική μεταφορά διεκδίκησε το Όσκαρ Καλύτερης Ταινίας.
"Κ"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια