Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Από το προσούτο στο πηγούνι και τα πόδια χοιρινού ★

Στις παραδοσιακές συνταγές των προγόνων τους στρέφονται οι Ιταλοί, καθώς η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει κατά κόρον τα νοικοκυριά της γείτονος χώρας.
Είναι απίθανο να συναντήσει κανείς σούπες με μπαγιάτικο ψωμί και πνευμόνια χοίρου σε ιταλικό εστιατόριο με αστέρι "Μισελέν" στο Λονδίνο, στη Γαλλία, ακόμη και στη Ρώμη, ωστόσο εν μέσω περιόδων φτώχειας φαίνεται πως τέτοιου είδους συνταγές αποτελούν όαση.

Ο Κάρλο Πετρίνι, ο επικεφαλής κινήματος που προωθεί το φτηνό και παραδοσιακό φαγητό, υποστηρίζει πως δεν πρέπει τίποτα να πηγαίνει χαμένο και πως θα πρέπει πλέον να γίνεται σωστή χρήση των υλικών.
Αυτό σίγουρα περιλαμβάνει την αξιοποίηση όλων των κομματιών του ζώου, συμπεριλαμβανομένων των εντοσθίων, που αποτέλεσαν τη βασική τροφή των χωρικών για αιώνες.

Η μύτη, το πηγούνι και τα πόδια του χοίρου κοστίζουν μόνο μισό ευρώ το κιλό σε σύγκριση με τα 20 ευρώ που χρεώνεται το χοιρινό ζαμπόν ή το προσούτο.
Ο Αρνέο Νιτζόλι διατηρεί δικό του εστιατόριο στη Βόρεια Ιταλία και όπως αναφέρει αισθάνεται σαν "αρχαιολόγος της μαγειρικής".
 Ο 76χρονος υποστηρίζει πως κάποτε τα παιδιά έτρωγαν κρέας αλόγου για να λαμβάνουν τις βιταμίνες σιδήρου, ωστόσο οι νέοι καταναλωτές έχουν "εκλεπτυσμένα" γούστα και αρνούνται πεισματικά να το δοκιμάσουν, δείχνοντας φανερά την προτίμησή τους στο ριζότο με σαλάμι και άλλες γκουρμέ λιχουδιές.
Αθηνά Σούτζου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια