Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ελλάδα… μια χώρα τυφλή στο θέμα του αυτισμού

Υπάρχουν μέρες που δεν θέλεις να βγεις από το σπίτι σου και δεν θέλεις να επιτρέψεις σε τίποτα να διαταράξει την ηρεμία σου. Αυτές οι μέρες είναι υπαρκτές για όλους μας, αλλά για κάποιους ανθρώπους δεν είναι απλά μόνο λίγες μέρες τις ζωής τους αλλά η καθημερινότητά τους.
Για τα άτομα που ανήκουν στο Αυτιστικό Φάσμα, η δυνατότητα να αντιληφθούν τον κόσμο και να δράσουν μέσα σε αυτόν όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι είναι μια καθημερινή μάχη. Μια μάχη στην οποία στόχος είναι η κοινωνικοποίηση και η ένταξη των ατόμων με αυτισμό στο κοινωνικό σύνολο, δυστυχώς όμως οι οικογένειες που έχουν κάποιο αυτιστικό μέλος τη δίνουν μόνες τους, αφού το Ελληνικό κράτος «κλείνει τα μάτια του» μπροστά στις ανάγκες τους.
Περισσότερες από 100.000 οικογένειες στην Ελλάδα είναι αντιμέτωπες με το πρόβλημα που δημιουργούν οι ελλιπείς εκπαιδευτικές και προνοιακές δομές της χώρας μας όσον αφορά τα άτομα με αυτισμό. Σε μια προσπάθεια, να ανατραπεί πλέον η πάγια κατάσταση αδιαφορίας από πλευράς κράτους για τα αυτιστικά άτομα, σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων Αυτιστικών Ατόμων από όλη τη χώρα συνέταξαν και κατέθεσαν ψήφισμα στον πρωθυπουργό της χώρας αλλά και προς τα αρμόδια υπουργεία ζητώντας τα αυτονόητα.
Μιλώντας στην Κρητική Επιθεώρηση ο πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Αυτιστικών Ατόμων Ρεθύμνου κ. Παύλος Μελισσινός μίλησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειες με αυτιστικά άτομα και ανέλυσε τα αιτήματα του συλλόγου προς την κυβέρνηση. Προτού όμως κάνουμε μια «περιήγηση» στα όσα δεν γίνονται και πρέπει να γίνουν έτσι ώστε να εξασφαλιστεί η αξιοπρεπής κρατική μέριμνα για τα άτομα με αυτισμό, θα πρέπει να επικεντρωθούμε στο γεγονός που καταγγέλλουν οι σύλλογοι: «η παρούσα  κατάσταση στην Ελλάδα, αποτελεί παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και του συνταγματικού δικαιώματος κάθε παιδιού στην υγεία, την εκπαίδευση και σε όλους τους τομείς της κοινωνίας σαν ίσο άτομο, κάτι που αφορά όχι μόνο τα άτομα με αυτισμό, αλλά όλα τα ΑμεΑ αλλά και όλους τους ανθρώπους».
«Σκοπεύουμε να κινηθούμε νομικά και θα προσφύγουμε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έτσι ώστε να δικαιωθούμε» σημείωσε ο κ. Μελισσινός ο οποίος κάλεσε τους Ρεθυμνιώτες να στηρίξουν την προσπάθειά τους, υπογράφοντας το ψήφισμα που έχει κατατεθεί.
Φρένο στο μέλλον… από τις εκπαιδευτικές δομές 
Ως ελλιπείς καταγγέλλουν τις εκπαιδευτικές δομές για τα άτομα με αυτισμό στο ψήφισμά τους οι σύλλογοι, κάνοντας λόγο για ευθύνες του υπουργείου όσον αφορά τη μη τοποθέτηση κατάλληλων εκπαιδευτικών στο θεσμό της παράλληλης στήριξης αλλά και για την γραφειοκρατική διαδικασία η οποία μπλοκάρει επί της ουσίας την παροχή της παράλληλης στήριξης σε αρκετά αυτιστικά παιδιά.
«Η παράλληλη στήριξη για τα παιδιά του Αυτιστικού Φάσματος δεν είναι θεσμός απλής εκπαιδευτικής ενίσχυσης ή βελτίωσης. Είναι αναγκαία συνθήκη τήρησης των Ανθρώπινων και Συνταγματικών τους Δικαιωμάτων στην εκπαίδευση, την ένταξη, την ίση μεταχείριση και την υγεία» αναφέρουν οι σύλλογοι.
Αξίζει να σημειωθεί πως η σωστή εκπαίδευση ενός αυτιστικού ατόμου είναι μεγάλης σημασίας για τη δυνατότητα της μετέπειτα εξέλιξης του.
«Εμείς δε θέλουμε άσυλα αυτισμού» σημείωσε ο κ. Μελισσινός τονίζοντας πως ζητούν από την κυβέρνηση να προχωρήσει στη δημιουργία κέντρων ημέρας τα οποία λειτουργούν ήδη σαν δομές σε χώρες του εξωτερικού και προσφέρουν στα αυτιστικά άτομα δωρεάν τις απαραίτητες θεραπείες που πρέπει να κάνουν και κοστίζουν υπέρογκα ποσά. «Δεν πρόκειται για σχολείο, τα παιδιά που μπορούν θα παρακολουθούν ταυτόχρονα και το σχολείο» σημείωσε ο ίδιος, μιλώντας όμως και για τα έντονα προβλήματα που συναντούν οι καθηγητές των τμημάτων ένταξης, καθώς ο αριθμός των παιδιών που καλούνται να βοηθήσουν είναι ιδιαίτερα αυξημένος εν αντιθέσει με τον αριθμό των εκπαιδευτικών.
Ο κ. Μελισσινός στάθηκε ιδιαίτερα και στην ανάγκη δημιουργίας ειδικών εκπαιδευτικών μονάδων οι οποίες θα μπορούν να προσφέρουν μαθήματα σε πιο βαριές περιπτώσεις αυτιστικών ατόμων. «Τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό όσο βαρύς και να είναι αυτός είναι εκπαιδεύσιμα και μπορούν να μάθουν να εξυπηρετούνται». Όπως είπε ο ίδιος , τα ήδη υπάρχοντα ειδικά σχολεία δεν είναι εξειδικευμένα στην εκπαίδευση ενός αυτιστικού ατόμου.
Το μοναδικό σχολείο για αυτιστικά παιδιά που λειτουργεί στην Κρήτη βρίσκεται στα Χανιά αλλά όπως εξήγησε ο κ. Μελισσινός δεν είναι δυνατόν να εξυπηρετηθούν από αυτό τα παιδιά του Ρεθύμνου αφού «το σταθερό πρόγραμμα είναι πολύ σημαντικό για τα άτομα με αυτισμό, θα πρέπει να μην κουράζονται και η μετακίνηση είναι ένα πρόβλημα».
Τα προβλήματα στην εκπαίδευση όμως δεν τελειώνουν εκεί για τα αυτιστικά παιδιά. Με την εκπαίδευσή τους να έχει αφεθεί στα ειδικά σχολεία , τα παιδιά αυτά μετά την ολοκλήρωση του δημοτικού καλούνται να φοιτήσουν είτε σε κανονικά σχολεία ή στα ΕΕΕΕΚ, από τα οποία όμως δεν λαμβάνουν απολυτήριο γυμνασίου έτσι ώστε να έχουν τη δυνατότητα μετέπειτα εκπαίδευσης.
«Στην εκπαίδευση τα παιδιά με αυτισμό έχουν αποκλειστεί από το ποσοστό εισαγωγής στο πανεπιστήμιο (5%) που αναλογεί στα άτομα με αναπηρία» πρόσθεσε τέλος ο ίδιος σημειώνοντας πως καλούνται να δώσουν κανονικά εξετάσεις. «Κάποια αυτιστικά παιδιά δεν μπορούν να αποδώσουν καλά είτε στο γραπτό είτε στο προφορικό κομμάτι των εξετάσεων. Δεν καταλαβαίνουν τις έννοιες όπως τις καταλαβαίνουμε εμείς» εξήγησε ο κ. Μελισσινός υπογραμμίζοντας την άνιση αντιμετώπιση των αυτιστικών ατόμων στη διαδικασία σε σχέση με άλλα ΑμεΑ.
Χαμηλά έως ανύπαρκτα τα προνοιακά επιδόματα
Με χαμηλά έως και ανύπαρκτα επιδόματα ενισχύει τις οικογένειες με αυτιστικά άτομα το κράτος , καθώς ο αυτισμός δεν έχει αναγνωριστεί ως ξεχωριστή κατηγορία αναπηρίας. «Πολλές είναι οι φορές που οι επιστημονικές επιτροπές που εξετάζουν το κατά πόσο ένα παιδί δικαιούται να λάβει το επίδομα αναπηρίας δε γνωμοδοτούν υπέρ της οικογένειας» ανέφερε επίσης ο κ. Μελισσινός, τονίζοντας πως αυτό οφείλεται εκτός από την κρατική νομοθετική αδιαφορία και στο γεγονός πως οι συμμετέχοντες στην επιτροπή συνήθως δεν είναι ειδικά καταρτισμένοι σχετικά με τον αυτισμό.
«Ο Αυτισμός ως νεότερη αναπηρία, αντιμετώπισε αρχικά το έλλειμμα επιστημονικής γνώσης, το οποίο εδώ και δεκαετίες πλέον, εξακολουθεί να συντηρείται, εξυπηρετώντας την κατάπνιξη της ανάπτυξης παροχών υγείας και πρόνοιας και την εμμονική εχθρότητα του Ελληνικού κράτους προς τις δαπάνες για κοινωνικούς σκοπούς και κατοχύρωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» αναφέρουν οι σύλλογοι στο ψήφισμά τους καταγγέλλοντας πως το κράτος έχει μειώσει την ούτως ή άλλως ελάχιστη συνεισφορά του στα έξοδα των θεραπειών που πρέπει να κάνει ένα αυτιστικό άτομο, δεν μοριοδοτεί τους γονείς ενός αυτιστικού παιδιού όπως αυτούς άλλων ΑμεΑ, δεν παρέχει άδειες σε γονείς με αυτιστικά παιδιά ώστε να μπορούν να στηρίξουν τα παιδιά τους ενώ ταυτόχρονα προχώρησε σε περικοπές μισθών και συντάξεων και στις οικογένειες με αυτιστικά άτομα , δίχως να υπολογίζει ως κριτήριο την ύπαρξη αυτιστικού ατόμου στην οικογένεια. Από την πλευρά τους οι σύλλογοι κάνουν λόγο για «νομοθετικό αποκλεισμό» των αυτιστικών ατόμων .
Πως μπορείτε να βοηθήσετε
Ο αυτισμός δεν είναι θεραπεύσιμος, με την έννοια που αντιλαμβανόμαστε όλοι μας τη θεραπεία. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζουμε πως τα άτομα με αυτισμό είναι ικανά με την κατάλληλη στήριξη να μπορούν να ενταχθούν στην κοινωνία και να πετύχουν να έχουν μια φυσιολογική ζωή με το δικό τους ξεχωριστό και διαφορετικό τρόπο. Βέβαια αυτό δεν ισχύει για όλες τις περιπτώσεις των αυτιστικών ατόμων καθώς κάποιοι έχουν ανάγκη στήριξης με δομές από το κράτος και μετά την ενηλικίωση τους, εφόσον η μορφή του αυτισμού είναι πιο σοβαρή.
Αν θέλετε κι εσείς να στηρίξετε την προσπάθεια των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αυτιστικών Ατόμων, τότε μπορείτε να συμβάλετε υπογράφοντας το ψήφισμα που έχουν καταθέσει προς τον πρωθυπουργό και τα αρμόδια υπουργεία.
Το ψήφισμα πρόκειται να αναρτηθεί στο διαδίκτυο ενώ οι ενδιαφερόμενοι για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με αυτό και το πώς μπορεί κανείς να συνεισφέρει, μπορούν να επικοινωνούν με το Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων Αυτιστικών Ρεθύμνου στα τηλέφωνα 6948590359 και 2831071784, στη διεύθυνση Πηγή Δήμου Ρεθύμνου τ.θ. 9045, στο e-mailautismos@gmail.com ή στην ιστοσελίδα του συλλόγου στο facebook.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια