Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Θυρεοειδής: Πότε και γιατί πρέπει να τον εξετάσετε

Καθημερινά όλο και περισσότερες γυναίκες – πλέον και άντρες- ανακαλύπτουν ότι πάσχουν από θυρεοειδή μια διάγνωση που τους δίνει την απάντηση στο γιατί νιώθουν πως ο οργανισμός τους έχει κυριολεκτικά τρελαθεί.
Μια πάθηση που επηρεάζεται από την κληρονομικότητα που υπάρχει στην οικογένεια αλλά και από άλλους παράγοντες όπως είναι ο τρόπος ζωής και διατροφής.

Ποια συμπτώματα θα πρέπει να σας οδηγήσουν στον ενδοκρινολόγο:

-Έλλειψη ενέργειας

-Συχνοί πονοκέφαλοι ή ζαλάδες

-Κιλά που ήρθαν απότομα και δεν φεύγουν παρόλο που κάνετε δίαιτα και άσκηση

-Έντονη δυσκοιλιότητα

-Εάν αισθάνεστε μελαγχολικοί, νευρικοί ή ότι ξεχνάτε εύκολα

-Η έντονη τριχόπτωση ακόμα και από σημεία στο σώμα σας

-Εάν κρυώνετε περισσότερο από πριν

-Δυσκολία στην σύλληψη

-Μειωμένη διάθεση για σεξ

Όλα τα παραπάνω λοιπόν μπορεί να είναι ενδείξεις ότι ο θυρεοειδής αδένας σας δεν λειτουργεί σωστά.

Μια ειδική εξέταση αίματος που θα ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών σας (TSH, T4, T3,) και τα αντισώματα σας – ώστε να αποκλείσετε ότι δεν πάσχετε από κάποιο αυτοάνοσο νόσημα- θα σας δώσουν την απάντηση.

Εάν οι τιμές είναι πάνω από τις φυσιολογικές ο ενδοκρινολόγος είναι ο άνθρωπος που θα σας κατευθύνει από εδώ και πέρα μέσα από μια θεραπεία με χάπια θυροξίνης, τα οποία πρέπει συνήθως να λαμβάνετε για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Εάν τώρα βρείτε, συνήθως μέσω ψηλάφησης του γιατρού στην περιοχή του λαιμού ότι διαθέτετε όζους- δηλαδή μικρά τις περισσότερες φορές ς άκακα ογκίδια- ο γιατρός θα σας ζητήσει να κάνετε εκτός από τις παραπάνω εξετάσεις αίματος, έλεγχο των επιπέδων καλσιτονίνης, συν ένα υπερηχογράφημα θυρεοειδούς.

Είναι πολύ σημαντικό εάν διαθέτετε οικογενειακό ιστορικό με καρκίνο του θυρεοειδούς ή εάν έχετε όζους να κάνετε συχνά τσεκ απ. Ο καρκίνος του θυρεοειδούς στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων μπορεί να θεραπευτεί εξ ολοκλήρου εάν διαγνωστεί σε αρχικό στάδιο και δεν έχει προχωρήσει σε επιπλοκές.

Μια ισορροπημένη διατροφή, η άσκηση και βέβαια η σωστή τήρηση της θεραπείας σας θα πρέπει να γίνουν μέρος της καθημερινότητα σας ώστε ο θυρεοειδής σας αδένας να παραμένει ρυθμισμένος και να λειτουργεί σωστά.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια