Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο Λόρδος Βύρωνας είχε εμμονή με το βάρος του

Ο Λόρδος Βύρωνας είχε εμμονή με το βάρος του
"Εμμονή" με το βάρος του είχε ο γνωστός φιλέλληνας και ένας από τους σημαντικότερους εκπροσώπους τους ρομαντισμού, ο Λόρδος Βύρωνας.
Γεννήθηκε στο Λονδίνο στις 22 Ιανουαρίου 1788 και ήταν γιος του πλοιάρχου του αγγλικού Βασιλικού Ναυτικού, Τζον Μπάιρον, και της δεύτερης συζύγου του, Κατερίνας.
Ο Λόρδος Βύρων γεννήθηκε χωλός/κουτσός (στη δεξιά κνήμη) και τα πρώτα χρόνια διέμενε με την μητέρα του στην περιοχή Άμπερτ, μάλλον φτωχικά, όπου και έμαθε και τα πρώτα του γράμματα. Στις 19 Μαΐου του 1798 πέθανε ένας θείος του, από τη μητέρα του, ο οποίος του κληροδότησε όλη την περιουσία και τον τίτλο του 9ου Λόρδου της οικογένειας.

Σύμφωνα με την ιστορικό και δημοσιογράφο Λούσι Φόξκροφτ, ο ποιητής θα πρέπει να συγκαταλεχθεί ανάμεσα στους πρώτους επώνυμους που έδωσε τόσο μεγάλη σημασία στο σωματικό του βάρος και αξίζει να καθιερωθεί ως ...διαιτητικός σύμβολο. Το ερώτημα είναι εάν θα πρέπει να αποτελεί ένα από τα θετικά ή ένα απ΄τα αρνητικά πρότυπα.
"Μια γυναίκα δεν πρέπει να τρώει ή να πίνει μπροστά σε κόσμο, εκτός εάν είναι σαλάτα με αστακό ή σαμπάνια. Τις μόνες πραγματικά θηλυκές τροφές", είχε πει κάποτε ο ίδιος.
Από φοιτητής.
Ενώ φοιτούσε ακόμα στο Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ, ο φόβος της παχυσαρκίας έκανε το Λόρδο Βύρωνα να ξεκινήσει μια ιδιαίτερα αυστηρή δίαιτα. Στόχος του, αφενός, να κρατήσει το σώμα του αδύνατο και, αφετέρου, το μυαλό του σε εγρήγορση. Κατανάλωνε σόδα και μπισκότα ή βραστές πατάτες με ξύδι ενώ πάντα φορούσε βαριά μάλλινα ρούχα για να ιδρώνει.
Η σχέση του με τη ζυγαριά του ήταν ...αγάπης - μίσους, καθώς παρακολουθούσε την αυξομείωση του δείκτη μανιωδώς. Μετά από εβδομάδες ή και μήνες στέρησης και όταν ο οργανισμός του δεν άντεχε πια άλλο, έτρωγε τεράστιες ποσότητες τροφής.
Το 1806 ο Λόρδος Βύρωνας ζύγιζε 88 κιλά αλλά μέσα σε μόλις πέντε χρόνια έφτασε στα 57. Για την εποχή εκείνη, η απώλεια 31 κιλών μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα ήταν τεράστια.
Ο Λόρδος Βύρωνας είχε εμμονή με το βάρος του
Οι λεπτομερείς αυτές πληροφορίες είχαν καταγραφεί στα αρχεία των Berry Bros & Rudd, εμπόρων κρασιού στο Λονδίνο. Στο κατάστημά τους κατέφταναν καθημερινά άνδρες του ...καλού κόσμου και ζυγίζονταν, καθώς οι "προσωπικές" ζυγαριές δεν έκανα την εμφάνισή τους μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα.
Για να καταφέρει να αντιμετωπίσει την πείνα και τις κρίσεις βουλιμίας που αισθανόταν, κάπνιζε ακατάπαυστα πούρα.
Σύμφωνα με την ιστορικό, μέχρι το 1822 η κατάσταση της υγείας του ήταν κακή, παρά το γεγονός ότι ο Λόρδος Βύρωνας γνώριζε ότι οι εξαντλητικές δίαιτες προκαλούν τις "μισές ασθένειες", όπως ισχυρίζονταν οι γιατροί της εποχής.
Κακή επιρροή.
Στην εποχή του ο φιλέλληνας αποτελούσε ιδιαίτερα κακό πρότυπο και για τη νεολαία πολύ κακή επιρροή. Ο Αμερικανός νευρολόγος Δρ Τζόρτζ Μπιρντ του έκανε προσωπική επίθεση και δήλωσε ιδιαίτερα ανήσυχος για τον αντίκτυπο που είχε η συμπεριφορά του ποιητή στη νέα γενιά και ιδιαίτερα στις νεαρές γυναίκες σε ηλικία γάμου.
"Τα κορίτσια μας μεγαλώνουν σε μια κατάσταση πείνας, επειδή φοβούνται ότι κάποια στιγμή θα χρειαστεί να ακολουθήσουν τη δίαιτα του Λόρδου Βύρωνα", έγραψε ο γνωστός νευρολόγος.
.....Και η αυτοκράτειρα Σίσσυ.
Αρνητικό πρότυπο της εποχής ήταν και η πανέμορφη αυτοκράτειρα Σίσσυ, σύζυγος του Φραγκίσκου Ιωσήφ του Α΄, η οποία ήταν ιδιαίτερα αγαπητή και "τραβούσε" το ενδιαφέρον του Τύπου. Οι εφημερίδες του 1860 ακολουθούσαν κάθε βήμα της και γι αυτό το λόγο η αυτοκράτειρα Σίσσυ "υιοθέτησε" αυστηρή δίαιτα, ενώ την ίδια ώρα γυμναζόταν καθημερινά για να καταφέρει να κρατήσει το σωματικό της βάρος στα....48 κιλά.
Ελένη Βέργου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια