Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μπακού - Αζερμπαϊτζάν - باد کوبہ

Το Μπακού (στα αζερικά: προφερεται Bakı) και είναι η πρωτεύουσα του Αζερμπαϊτζάν.
Σύμφωνα με την απογραφή του 2003 η πόλη έχει 1.827.500 κατοίκους.
Βρίσκεται στις νότιες ακτές της χερσονήσου Αμπσερόν και αποτελείται από τήν κεντρική (νέα πόλη) και την παλαιά πόλη.
Πιστεύεται γενικά ότι το όνομα προέρχεται από τα περσικά και το Baad-kube "باد کوبہ", που σημαίνει "ανεμοδαρμένη πόλη",πράγμα που επιβεβαιώνεται από το γεγονός ότι η πόλη δέρνεται από ισχυρούς ανέμους και είναι συχνές οι χιονοθύελλες.
Επίσης, το Baghkuh, σημαίνει "όρος του Θεού" και οι αραβικές πηγές αναφέρουν την πόλη με τα ονόματα Baku, Bakukh, Bakuya και Bakuye, από τα οποία όλα φαίνονται να προέρχονται από το αρχικό περσικό όνομα.
Άλλες θεωρίες για την προέλευση του ονόματος το θέλουν να προέρχεται από το ζωροαστρισμό και τη λέξη Baga που σημαίνει "θεός" στα Αβεστάν και στα σανσκριτικά

Η ίδρυση της πόλης ανάγεται στον 6ο αιώνα μ.Χ. Το οχυρωμένο κέντρο της παλιάς πόλης έχει ανακηρυχθεί Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς από την UNESCO.

Είναι επίσης υποψήφια για τη διοργάνωση των Θερινών Ολυμπιακών Αγώνων του 2016. Η πόλη είναι η γενέτειρα του σκακιστή Γκάρι Κασπάροβ.
Το Μπακού υποδιαιρείται σε 11 επαρχίες (Azizbeyov, Binagadi, Qaradagh, Narimanov, Nasimi, Nizami, Sabayil, Sabunchu, Khatai, Surakhany και Yasamal) και 48 townships.
Κλίμα
Ένα περίεργο γεγονός για το Μπακού, είναι ότι η μέση θερμοκρασία του όλο το χρόνο (14,2 Κελσίου) ταιριάζει με τη μέση θερμοκρασία του συνόλου ξηράς της γης με ακρίβεια δεκάτου του βαθμού. Τα καλοκαίρια είναι ζεστο και υγρο, δροσεροι χειμώνες, και με ανεμους. Ωστόσο, η θερμοκρασία είναι λιγότερη από ό, τι σε πολλές ηπειρωτικές περιοχές σε αυτό το γεωγραφικό πλάτος (περίπου 40 μοίρες βόρεια) λόγω της παρουσίας της Κασπίας Θάλασσας.
φωτογραφία Andreas Kontokanis
Ο Μέγας Αλέξανδρος στο Μετρό !!!
Εντυπωσιακό το Μετρό στο Μπακού. Αν και εμφανή τα σημάδια της παλαιότητας (έχει κλείσει 41 χρόνια λειτουργίας) ο σταθμός Νιζάμι με εντυπωσίασε με τα ψηφιδωτά που απεικονίζουν ιστορικά γεγονότα του Μπακού.
Ο Μέγας Αλέξανδρος παρουσιάζεται σε δύο ψηφιδωτά. Το πρώτο δείχνει τον Μέγα Αλέξανδρο πάνω από το πτώμα του Βασιλιά Δαρείου. Έναν βασιλιά που τον κυνήγησε και ήθελε να τον σκοτώσει ο ίδιος αλλά ο εσωτερικός εχθρός του Δαρείου τον πρόλαβε. Τον βασιλιά Δαρείο ο Μέγας Αλέξανδρος τον έθαψε με βασιλικές τιμές. Δεν ξέρω αν έχω ακούσει λάθος αλλά υποστήριζε πως ένας βασιλιάς πρέπει να πεθαίνει μόνο από βασιλιά για αυτό κιόλας τιμώρησε τους στασιαστές αντί για να τους ευχαριστήσει.
Κουλτούρα και τουρισμός
Η πόλη του Μπακού με τον τεράστιο αριθμό θεάτρων της, με τις όπερες και το μπαλέτο, απολαμβάνει μια πλούσια και πολιτιστική ανοδο. Η πόλη του Μπακού είναι επίσης διάσημη ως ένα από τα κύρια πολιτιστικά και εκπαιδευτικά κέντρα του Καύκασου. Συγχρόνως, με το μεγάλο αριθμό του φυσικών πηγών, θαυμάσιων παραλιών και κοσμοπολίτικης ατμόσφαιρας, το Μπακού γίνεται γρήγορα διάσημο σε ολο το κόσμο ως το κόσμημα του Καύκασου.

Ξενοδοχεία, από πέντε αστέρων , έχουν ανοιξει παντού για να φιλοξενήσουν την έλευση των τουριστών κάθε χρόνο. Υπάρχουν πολλά ξενοδοχεία στις επιχειρηματικές περιοχές του Μπακου.
Προκειμένου να φιλοξενηθεί ο μεγάλος αριθμός τουριστών και επισκεπτών που ταξιδεύουν σε αυτήν την όμορφη πόλη κάθε έτος, το Μπακού έχει διάφορα ξενοδοχεία και guesthouses, πολυτελώς σχεδιασμένα και εξοπλισμένα με τις ανέσεις για έναν σύγχρονο, μητροπολιτικό τρόπο ζωής.
Παραλίες
Amburan Beach Club, Bilgah, ☎ 994 12 453-86-85 , fax: 994 12 453-86-84.
Αυτό το συγκρότημα που έχει τρεις πισίνες, καταστήματα fast food, εστιατόρια με μάγειρες από το Αζερμπαϊτζάν και την Ευρώπη, Disco, Παιχνίδι Hall, Wi-Fi Internet, Θαλάσσια σπορ, Beach Volley, Beach Football, θεάματα, Επαγγελματική Ομάδα ψυχαγωγών. Υπάρχουν μια-δυο παραλίες, συμπεριλαμβανομένης της Shikhov παραλίας, αλλά έχουν ρυπανθεί από λύματα και βιομηχανικά απόβλητα. Έξω από την πόλη, εντούτοις, υπάρχουν μερικές πολύ ωραίες παραλίες με άμμο στην περιοχή της Κασπίας. Ειδικότερα ειναι οι Bilgəh και Amburan παραλίες, στη βόρεια ακτή της χερσονήσου Absheron.
Αξιοθέατα
Η πόλη μπορεί να υπερηφανεύεται για τα πολλά και δημοφιλή τουριστικά αξιοθέατα της, όπως το κέντρο της πόλης, τα σιντριβάνια, την πλατεία Διοικητηρίου, το Διεθνές Mugam Κέντρο του Αζερμπαϊτζάν, το Maiden Tower, το Παλάτι των παραλιών Shirvanshahs, Amburan, Τις μια και χίλιες νύχτες το Shikov, το Yanar Dag και αλλα..
Ψώνια
Στο Μπακου θα βρειτε....
Αντίκες από την Παλιά Πόλη (İçəri Şəhər)
Χαλιά
Μήλα από Quba
Τσάι και Talish κάλτσες
Χαλβάς από Sheki
Παραδοσιακές κούκλες
Επισης υπαρχουν καταστήματα αλυσίδες όπως, Gucci, Emporio Armani, Burberry, Salvatore Ferragamo, Dolce & Gabbana και Bulgari. Η πόλη έχει πολλά εμπορικά κέντρα, συμπεριλαμβανομένων των Amay Shopping Center.
Φαγητό
Προτεινομενα εστιατορια με ενδεικτικα καλες τιμες
Half Way Inn, 6, 28 May Street, ☎ 994 012 598-09-05. Διεθνης κουζινα 5-10 AZN.
L’aparte, 51, Istigaliyyet Street, ☎ 994 012 497-77-79. Ευρωπαικη και Αζερικη 6-10 AZN.
Lebanese, 12, Z. Taguyev Street, ☎ 994 012 493-78-49. Λιβανεζικη κουζινα 4-8 AZN.
Onassis, 3, Inshaatchilar Avenue, ☎ 994 012 439-17-34. Ελληνικη και διεθνης 2-7 AZN.
U Dali, 5, M. Ibragimov Street, ☎ 994 012 494-93-56. γεωργιανη κουζινα 3-6 AZN.
Υπάρχουν πολλά υπαίθρια μαγαζια που σερβιρουν τσάι (Κέι xanalar) και γλυκά . Μπορεί να είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να πάρετε μια αίσθηση του τοπικού πολιτισμού.
Συγκοινωνία
Το μετρό πηγαίνει σε πολλά μέρη στο Μπακού και κοστίζει μόνο 0,15 AZN. Είναι ο λιγότερο δαπανηρός τρόπος για να γυρισετε το Μπακού, εκτός από το περπάτημα. Ρωτήστε έναν ταμία ή του συνοδού.
Να είστε προσεκτικοί διοτι υπήρξαν αναφορές για ανθρώπους που συνελήφθησαν κατά τη λήψη φωτογραφιών από το σταθμό του μετρό.
Υπάρχουν 2 επίσημες εταιρείες ταξί στην πόλη: το κίτρινο ( Star ) και το λευκό ταξί με μπλε σημάδι από το "Αζερμπαϊτζάν Taxis".
Πως να πάτε
Το διεθνες αεροδρομιο του Μπακου βρίσκεται 25 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης. Εξυπηρετείται από μεγάλες αεροπορικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένων των, Austrian Airlines, turkish Airlines και της Lufthansa, καθώς και μια ολόκληρη σειρά από μικρότερες αεροπορικές εταιρείες. Το λιγότερο δαπανηρός τρόπος για να πατε στο Μπακού απο Ευρώπη είναι μέσω της Air Baltic, με φθηνό εισιτηριο και πτήσεις προς / από Ρίγα αρκετές φορές την εβδομάδα.
 dodekanissaweb
Στο Μπακού του Αζερμπαϊτζάν, το Σάββατο 26 Μαϊου, θα διεξαχθεί ο φετινός μουσικός διαγωνισμός της Eurovision.
Στο Μπακού ο φετινός διαγωνισμός της Eurovision
Από την πλευρά της η Ελλάδα ανακοίνωσε τη συμμετοχή της στον διαγωνισμό.
Στη φετινή διοργάνωση συμμετέχουν συνολικά 43 χώρες.

ΣΧΟΛΙΑ

1 Σχόλια

  1. Η φωτογραφία του Αλέξανδρου στο Μετρό είναι δική. Με τιμά που τη θεωρήσατε χρήσιμη. Αν θέλτε μπορείτε να προσθέστε και την πρωτογενή πηγή. https://flickr.com/photos/karpidis/2302692482/

    ΑπάντησηΔιαγραφή