Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Anonymous

Ακτιβιστές
Ποιοι είναι οι Anonymous
Η δημιουργία της ομάδας Anonymous είναι αποτέλεσμα μιας μακράς πορείας 9 περίπου χρόνων ενός ιντερνετικού μιμίδιου (ως τέτοιο ορίζεται οτιδήποτε προκαλεί έντονο ενδιαφέρον στους χρήστες του Διαδικτύου και εξαπλώνεται ραγδαίως στον κυβερνοχώρο), το οποίο εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον δημοφιλή ιστότοπο 4chan.
Πλέον γύρω από το μιμίδιο Anonymous έχουν συσπειρωθεί ετερόκλητες ομάδες του Ιντερνετ και χρησιμοποιούν το όνομα αυτό ως υπογραφή για τις πράξεις τους, αλλά και για να προωθούν τη φήμη τους υπερασπιζόμενοι την ανωνυμία στο Ιντερνετ και την ελεύθερη διακίνηση πληροφοριών και δεδομένων.
Οι περισσότερες δράσεις της συλλογικότητας των Anonymous, η οποία έχει ιδιαίτερα χαλαρή οργάνωση, ανοιχτή και προς μεμονωμένους χρήστες, έχουν να κάνουν με ακτιβισμό μέσω χάκινγκ, δηλαδή με επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DoS) και συγκεκριμένα με κατανεμημένες επιθέσεις άρνησης υπηρεσιών (DDoS), στις οποίες μπορεί να συμμετέχουν ακόμη και χρήστες εν αγνοία τους.
Οι Anonymous με αυτόν τον τρόπο έχουν επιτεθεί εναντίον πολλών στόχων, οι οποίοι κυρίως είναι ιστοσελίδες κρατικών φορέων και μεγάλων εταιρειών.
Εχουν σταθεί στο πλευρό του Τζούλιαν Ασάνζ και του WikiLeaks επιτιθέμενοι σε εταιρείες που έπλητταν κυρίως με τη λειτουργία της ιστοσελίδας, ενώ έχουν εξαπολύσει επιθέσεις με αφορμή την προσπάθεια να περάσει ο νόμος SOPA/PIPA από το Κογκρέσο για τη λογοκρισία στο Διαδίκτυο.
ΧΡ. ΣΤΑΣΙΝΟΠΟΥΛΟΣ
Τι είναι η ομάδα Anonymous;
Η ομάδα Anonymous ξεκίνησε σαν αστείο του διαδικτύου πριν πολλά, πολλά χρόνια. Ο λόγος; Όλα τα κείμενα και οι δημοσιεύσεις που δεν είχαν ξεκάθαρο το όνομα του συγγραφέα τους. Όλοι αυτοί οι Ανώνυμοι, με τις διαφορετικές γνώμες και απόψεις, έγιναν μία εννιαία γραφική φυσιογνωμία του παγκόσμιου ιστού: ο Ανώνυμος.(εγώ το αναφέρω ως "ομάδα Anonymous" για να καταλαβαίνουν όσοι δεν έχουν σχέση με τον χώρο πως δεν πρόκειται για ένα άτομο)

Στην αρχή, ο Ανώνυμος πρωταγωνιστούσε σε ανέκδοτα σε στυλ Τσακ Νόρρις. "Ο Ανώνυμος μπορεί να μετρήσει μέχρι το άπειρο - δύο φορές.". Στη συνέχεια όμως, όταν οι πρώτοι νόμοι περί λογοκρισίας άρχισαν να απειλούν το διαδίκτυο, η οντότητα αυτή, έγινε το ζωντανό σύμβολο όλων των ανθρώπων που δεν είχαν τίποτα άλλο κοινό πέραν της αγάπης τους για την ελευθερία λόγου - το internet, ενωμένο ενάντια στους εχθρούς που ήθελαν να το φιμώσουν. Άγνωστοι άνθρωποι, από διαφορετικά στρώματα, και με διαφορετικές πεποιθήσεις, έμαθαν πως μπορείς να βάλεις στην άκρη τις διαφορές σου και να πολεμήσεις έναν κοινό εχθρό, και το έκαναν.

Μετά τις πρώτες επιχειρήσεις που στέφθηκαν με μεγάλη επιτυχία, ο Ανώνυμος άρχισε να μεγαλώνει με τεράστιους ρυθμούς. Πολλά από τα wikileaks προέκυψαν από επιχειρήσεις του Ανώνυμου, ενώ πολλές επιχειρήσεις του έπληξαν παγκόσμιους και πολύ δυνατούς οργανισμούς, όπως τράπεζες ή θρησκείες. Σε αρκετές τέτοιες επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται άτομα με καλή κατανόηση των πληροφοριακών συστημάτων, τα οποία δαιμονοποιούνται από τα media ως "απεχθείς hackers και εγκληματίες του κυβερνοχώρου", και το πραγματικό νόημα αυτών των δράσεων χάνεται στις τηλεοράσεις. Σίγουρα, ανάμεσα στους Ανώνυμους υπάρχουν πολλά άτομα με μεγάλες ικανότητες στον χώρο των ηλεκτρονικών υπολογιστών, αλλά το κίνημα δεν προσανατολίζεται σε αυτά τα άτομα - αφορά τους πάντες.
Το Σχέδιο είναι η μεγαλύτερη επιχείρηση του Ανώνυμου μέχρι τώρα. Πλέον, το internet έχει φτάσει σε κάθε γωνιά του πλανήτη, και μπορούμε να συντονιστούμε όλοι για να επιτύχουμε την αλλαγή που τόσο χρειαζόμαστε. Μην ξεχνάτε ότι ο Ανώνυμος δεν είναι κάποιο κόμμα, δεν υπογράφεις κάποια αίτηση συμμετοχής - αν είσαι εδώ, είσαι κομμάτι του Ανώνυμου, είσαι μαζί με άτομα που ονειρεύονται, με άτομα που θέλουν ένα καλύτερο αύριο και το θέλουν σήμερα.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια