Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Marche les 13 desserts

Η γαλλική παράδοση των 13 επιδορπίων.
Μια θεματική χριστουγεννιάτικη αγορά μας προτείνει η πόλη Aix-en-Provence, περίπου 30 χλμ βόρεια της Μασσαλίας, από τις 16 έως τις 24 Δεκεμβρίου.
Η πλατεία Jeann d' Arc θα φιλοξενήσει κατά το διάστημα αυτό την ετήσια Marche des 13 desserts.
Η παράδοση των 13 επιδορπίων έχει καθαρά θρησκευτικές ρίζες, καθώς αυτά αντιπροσωπεύουν τον Χριστό και τους 12 Αποστόλους στον Μυστικό Δείπνο.
Τέσσερα από τα επιδόρπια, τα ξερά σύκα, τα καρύδια, οι σταφίδες και τα αμύγδαλα, συμβολίζουν αντίστοιχα τα τέσσερα θρησκευτικά τάγματα:
τους Φτραγκισκανούς, τους Δομινικανούς, τους Αυγουστίνους και τις Καρμελίτες.
Πέρα από τα βασικά αυτά επιδόρπια, η λίστα συναντά μικρές διαφοροποιήσεις από πόλη σε πόλη κι από χωριό σε χωριό, στην επαρχία Provence.
Σε γενικές γραμμές, όμως, συμπληρώνετε με λευκή και μαύρη νουγκατίνα, φοντάν, ξερά φρούτα, αλλά και φρέσκα φρούτα εποχής - μήλα, αχλάδια, πορτοκάλια, μανταρίνια - και το παραδοσιακό pompe a l huile (ένα μπριός φτιαγμένο με ελαιόλαδο και αρωματισμένο με πορτοκάλι ή λεμόνι).
Σύμφωνα με την παράδοση τα 13 επιδόρπια πρέπει να σερβιριστούν όλα μαζί στο χριστουγεννιάτικο τραπέζι, συνοδευόμενα από γλυκό κρασί.
Κατά τις εννιά ημέρες της Marche des 13 desserts, παραγωγοί από την επαρχία Provence θα βρίσκονται στην πλατεία Jeanne d Arc, προσφέροντας τα σχετικά με την παράδοση προϊόντα τους, δίπλα σε γλυκές γευστικές δημιουργίες και διακοσμητικά αντικείμενα.
taste&style

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια