Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι λεκέδες των εορτών

Γιορτές!
Επισκέψεις, τραπεζώματα, συγκεντρώσεις.....

Στο σπίτι πιατέλες, ποτήρια κι αναστάτωση.....
Ατυχήματα, όπως ανατροπές κρασιών και καφέδων, σάλτσες, λιωμένα κεριά....και άλλα τρομερά.
Μην πανικοβάλλεστε!
Κρατήστε ως κόρη οφθαλμού τη λίστα που ακολουθεί, με λύσεις αστραπιαίες και αποτελεσματικές για τους πιο συνήθεις λεκέδες των ημερών:
Λευκό ή κόκκινο κρασί:
σε ύφασμα που πλένεται, ρίχνετε αμέσως αλάτι. Ξεπλένετε και στη συνέχεια ταμπονάρετε μ ένα διάλυμα από 15ml βόρακα σε 1/2 λίτρο ζεστό νερό. Ξεπλένετε πάλι και πλένετε ως συνήθως.
Για να βγουν οι λεκέδες από κόκκινο κρασί, μουσκεύετε το λεκιασμένο σημείο με λευκό κρασί ή ούζο.
Σε ύφασμα που δεν πλένεται, σφουγγίζετε και ταμπονάρετε με κρύο νερό. Όσο το σημείο που έχει γίνει ο λεκές είναι ακόμη υγρό, ρίχνετε ταλκ και βουρτσίζετε μετά από μερικά λεπτά.
Σε χαλί ταμπονάρετε με κρύο νερό, ραντίζετε με αναψυκτικό σόδας κι έπειτα πλένετε με το ειδικό σαμπουάν για χαλιά.
*  Σοκολάτα:
σε ύφασμα που πλένεται, αφαιρέστε όσο μπορείτε, μουλιάστε και στη συνέχει πλύνετε με βιολογικό απορρυπαντικό. Αν ο λεκές επιμένει ρίχνετε πάνω του σκόνη βόρακα, βάλτε τον κάτω από καυτό νερό και ξεπλύνετε.
*  Κερί:
αν λέκιασε ύφασμα που πλένεται, ξύστε όσο μπορείτε. Για να γίνει ευκολότερη αυτή η διαδικασία, βάλτε το ύφασμα στην κατάψυξη για να σκληρύνει το κερί. Στη συνέχεια σιδερώστε με κρύο σίδερο
πάνω από στρατσόχαρτο ή εφημερίδα. Αν χρειάζεται χρησιμοποιήστε διαλυτικό λεκέδων και πλύνετε κανονικά, για να φύγει και το χρώμα, αν το κερί ήταν χρωματιστό.
* Τσάι ή καφές:
λεκέδες από αυτά τα δύο ροφήματα σε ύφασμα που πλένεται, φεύγουν αν πλύνετε με κρύο νερό, μουλιάστε σε βιολογικό απορρυπαντικό και πλύνετε έπειτα με το κανονικό απορρυπαντικό σας.
*  Κραγιόν:
Σε ύφασμα που πλένεται. Αφαιρείτε όσο βγαίνει με λίγο χαρτί και πλένετε με μαλακό υγρό απορρυπαντικό. Σε ύφασμα που δεν πλένεται, θα χρειαστεί καθαριστήριο.

* Για όλες τις περιπτώσεις λεκέδων σε υφάσματα που δεν πλένονται απευθυνθείτε στο καθαριστήριο.
Λιναρδάτου

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια