Κρεατόπιτα​, Θεσσαλία ★ * ♥ *

ΥΛΙΚΑ
Για 10 άτομα.
1 κιλό χοιρινό (ψαχνό) από σπάλα κομμένο σε μικρά κομμάτια.
1/2 κιλό κοτόπουλο.
3 μεγάλα κρεμμύδια ψιλοκομμένα.
1 μεγάλο κρεμμύδι ολόκληρο.
2 φλυτζάνια τραχανά γλυκό.
1 1/2 φέτα ψιλοτριμμένη.
3-4 γαρύφαλλα.
2 κομμάτια σέλινο.
2 φύλλα δάφνης.
6 κ τ σ βούτυρο.
1 κ τ γ αλάτι.
1 κ τ γ πιπέρι.
1 κιλό φύλλο χωριάτικο.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ.
Βράζετε δύο λίτρα νερό σε μια ευρύχωρη κατσαρόλα. Ρίχνετε μέσα στο βραστό νερό αρχικά το κρεμμύδι πάνω στο οποίο έχετε καρφώσει τα γαρύφαλλα, τα φύλλα δάφνης, το σέλινο, το κοτόπουλο και το χοιρινό.
Σκεπάζετε και σιγοβράζετε για 35 - 40 λεπτά, αφαιρώντας τον αφρό ο οποίος σχηματίζεται στην επιφάνεια.
Βγάζετε το κρέας με τρυπητή κουτάλα και το αφήνετε να στραγγίσει και να κρυώσει.
Ξεκοκκαλίζετε το κοτόπουλο και το κόβετε σε μικρά κομμάτια.
Τσιγαρίζετε τα ψιλοκομμένα κρεμμύδια με δύο κουταλιές βούτυρο μέχρι να "γυαλίσουν".
Ρίχνετε το κοτόπουλο και τα κομμάτια του χοιρινού και συνεχίζετε το ψήσιμο για 4-5 λεπτά.
Ρίχνετε τον τραχανά, αλατοπιπερώνετε, προσθέτετε μισό φλιτζάνι νερό και ψήνετε για 8-10 λεπτά.
Βουτυρώνετε τη βάση και τη διάμετρο ενός ταψιού και στρώνετε 3-4 φύλλα επίσης αλειμμένα με βούτυρο.
Αδειάζετε τη μισή γέμιση στο ταψί, τη στρώνετε με μια σπάτουλα και σκεπάζετε με ένα μόνο φύλλο.
Ρίχνετε από πάνω την υπόλοιπη γέμιση, τη στρώνετε και πασπαλίζετε με την φέτα.
Σκεπάζετε με 3 φύλλα επίσης βουτυρωμένα.
Χαράσσετε με ένα μυτερό μαχαιρι τα κομμάτια.
Ραντίζετε ε το υπόλοιπο βούτυρο και με λίγο νεράκι.
Ψήνετε στο μέσο του φούρνου στους 180 βαθμούς για 40-45 λεπτά.
Αφήνετε την πίτα να κρυώσει πριν την κόψετε.
"Κ. Χ"

Related Posts