Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ταξιάρχης Χαλκιδικής​, ένα χωριό....μ​ε άρωμα Χριστουγέν​νων

Είναι το χωριό των Χριστουγέννων. Σκαρφαλωμένος στις πλαγιές του Χολομώντα Χαλκιδικής, ο Ταξιάρχης αποτελεί την "πρωτεύουσα" της παραγωγής ελάτων.
Η πλειονότητα των κατοίκων του (σχεδόν 90%) ασχολείται με την καλλιέργεια των πανέμορφων δέντρων που προορίζονται για στολισμό τις μέρες  των Χριστουγέννων.
Φέτος, σε πείσμα των οικονομικών και πολιτικών καταστάσεων, η γιορτή ξεκίνησε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά.
Ήδη το πρώτο στολισμένο χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι γεγονός και δεν θα μπορούσε να τοποθετηθεί πουθενά αλλά παρά στην κεντρική πλατεία του Ταξιάρχη.
Στις 6 Νοεμβρίου, το βράδυ οι περίπου 1.100 κάτοικοι του μικρού χωριού μαζεύτηκαν μετά τη Θεία Λειτουργία στην πλατεία.
Στο κέντρο έστεκε ένα πανέμορφο έλατο, ύψους δέκα μέτρων, ενώ στην είσοδο του χωριού είχαν τοποθετηθεί περισσότερα από 100 μικρά στολισμένα έλατα.
Με χριστουγεννιάτικα τραγούδια και καλό κρασί, οι κάτοικοι - οι οποίοι είναι καλλιεργητές ελάτων - πήραν μία πρώτη γεύση των Χριστουγέννων.
Η φετινή χρονιά είναι κρίσιμη, καθώς η οικονομική στενότητα ίσως περιορίσει τη ζήτηση των ελάτων.
http://www.i-diadromi.gr/
Σε λίγες μέρες οι πωλητές των χριστουγεννιάτικων δέντρων θα κάνουν την εμφάνισή τους σε κεντρικά σημεία της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης και των άλλων μεγάλων πόλεων.
Περισσότερα από 50.000 από αυτά θα προέρχονται από την περιοχή του Ταξιάρχη.
Η τιμή πώλησής τους παραμένει σταθερή τα τελευταία χρόνια και κυμαίνεται από 20 έως 60 ευρώ, ανάλογα την ποιότητα του δέντρου.
Η ενασχόληση των κατοίκων του Ταξιάρχη με τα έλατα ξεκίνησε ...τυχαία πριν από μισό αιώνα.
ΤΑΞΙΑΡΧΗΣ ΧΑΛΚΙΔΙΚΗΣ
Ήταν το 1960 όταν στην περιοχή εγκαταστάθηκε σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η οποία υλοποίησε ένα πρόγραμμα αποκατάστασης των εγκαταλειμμένων ορεινών περιοχών.
Εκατοντάδες ιδιόκτητα στρέμματα άγονων εκτάσεων άρχισαν και πάλι να παίρνουν ζωή, καθώς σε αυτά φυτεύτηκαν έλατα.
Πάντως, η καλλιέργεια του συγκεκριμένου δέντρου δεν είναι εύκολο εγχείρημα, καθώς απαιτούνται περισσότερα από 12 χρόνια για να αναπτυχθεί.
Ύστερα από αυτή τη χρονική περίοδο, αρχίζει ο παραγωγός να κόβει ή να ξεριζώνει (έλατα σε γλάστρες) δέντρα για την αγορά και στη θέση τους να φυτεύει καινούργια.
Έτσι, σε μόνιμη πλέον βάση, πολλές χιλιάδες άγονα στρέμματα καλύπτονται από πράσινο χειμώνα - καλοκαίρι.
Οι καλλιεργητές στη θέση ενός δέντρου που κόβουν φυτεύουν τουλάχιστον δύο νέα ενώ τα φυσικά έλατα δίνουν μια πιο ζωντανή αίσθηση στο σπίτι, μυρίζουν έντονα και όμορφα, με αποτέλεσμα να τονίζουν το εορταστικό και ζεστό κλίμα των γιορτών.
Εξάλλου, το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο είναι βιοδιασπώμενο και άρα ανακυκλώνεται εύκολα, σε αντίθεση με το τεχνητό.
Εκείνο, πάντως, που θα πρέπει να προσέχουν οι καταναλωτές που θέλουν να αγοράσουν φυσικό έλατο είναι ότι τα δέντρα που προέρχονται από ελληνικές ιδιωτικές καλλιέργειες φέρουν στη βάση του κορμού τους τη σφραγίδα του δασαρχείου και ειδική μολυβδοσφραγίδα που κρέμεται στην κορυφή κάθε δέντρου και την οποία δίνει στον παραγωγό το δασαρχείο.
aaggelidis@e-typos.com

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια