Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Μήλα, ρόδια, αμύγδαλα και άλλα προιόντα της Θεσσαλίας σύμμαχοι για καλή υγεία

Τα αγροτικά προϊόντα της Θεσσαλίας που έχουν ευεργετική δράση ενάντια στον καρκίνο και τα καρδιαγγειακά νοσήματα μελέτησαν οι ερευνητές του Τμήματος Βιοχημείας - Βιοτεχνολογίας του τοπικού Πανεπιστημίου.
Τα αμύγδαλα Συκουρίου, τα μήλα Αγίας και Ζαγοράς, τα φασόλια, οι φακές και τα ρεβίθια Φαρσάλων, τα κάστανα Μελιβοίας, τα κρασοστάφυλα, μαύρο μεσενικόλα Καρδίτσης, ξινόμαυρο Ραψάνης και μπαντίκι Τυρνάβου, καθώς και τα θεσσαλικά ρόδια, είναι τα τοπικά προϊόντα τα οποία μελετήθηκαν για τις ευεργετικές τους ιδιότητες, λόγω των ουσιών που περιέχουν.

Παράλληλα, έρευνες σε τοπικές μυζήθρες, ανθότυρα και γενικά στα προϊόντα που προέρχονται από το τυρόγαλα που παράγεται στο θεσσαλικό κάμπο έχουν δείξει ότι βελτιώνουν την άμυνα του οργανισμού ενάντια στον καρκίνο.

Ωστόσο, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, η ευεργετική δράση των αγροτικών προϊόντων ενάντια σε διάφορες παθήσεις εξαρτάται από την ποιοτική, αλλά και την ποσοτική περιεκτικότητα των συστατικών σε αυτό. Η σύστασή τους, δηλαδή, διαφοροποιείται ανάλογα με το μικρόκλιμα που επικρατεί στις περιοχές όπου παράγονται.

'Ετσι, λόγου χάρη ένα σταφύλι της ίδιας ποικιλίας που θα φυτευτεί στη Λάρισα, στην Ξάνθη ή στη Σαντορίνη θα διαφέρει τόσο στα συστατικά όσο και στις ευεργετικές ιδιότητες που προσφέρει στον ανθρώπινο οργανισμό.
Αυτός είναι και ο λόγος που, σύμφωνα με τους επιστήμονες, πρέπει να γίνουν μεγαλύτερες προσπάθειες να κατανοηθεί η δράση κάθε τροφής στον οργανισμό.
Ιδιαίτερα η αντιοξειδωτική που είναι πολύ σημαντική, καθώς θα συμβάλει στην υιοθέτηση ενός μοντέλου διατροφής, το οποίο θα είναι πλούσιο σε ευεργετικές ουσίες και θα βοηθήσει τον οργανισμό στην πρόληψη ασθενειών που σχετίζονται με τον καρκίνο.
"Ε.Τ" "τεσσα"

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια