Σαλάτα φακής με κουκουνάρι και ρόδι இ இ இ

Η φακή είναι ένα σπουδαίο τρόφιμο αγαπητό σε όλη τη Μεσόγειο και όχι μόνο.
Σας θυμίζω ότι ο Ησαύ εξαγόρασε τα πρωτοτόκια για ένα πιάτο φακές οπότε κάτι θα ήξερε αυτός!
Η ιστορία αυτή αναλύεται και επιστημονικά, αλλά θα σας την πω μια άλλη φορά. '
Για την ώρα απολαύστε μια σαλάτα φακής που διατηρείτε για κανά 2 μέρες στο ψυγείο σας.........

Υλικά
½ κιλό χοντρές φακές
1 μεγάλο κρεμμύδι
1 κουτ γλυκού κύμινο
2 φύλλα δάφνης
3 σκελίδες σκόρδο
αλάτι

Για το στήσιμο της σαλάτας
100 γραμ κουκουνάρι
Σπόρους από 1 ρόδι
1 φλιτζάνι τσαγιού ψιλοκομμένο μαϊντανό
2 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
1 φλιτζάνι τσαγιού ελαιόλαδο
Ξύδι μπαλσάμικο για το σερβίρισμα
Λίγη πρασινάδα για το ντεκόρ

Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνετε 2 λίτρα νερό και ρίχνετε μέσα το κρεμμύδι, το κύμινο, τη δάφνη, το σκόρδο και λίγο αλάτι.
Μόλις πάρει βράση ρίχνετε τη φακή καλά πλυμένη, ανακατεύετε και αφήνετε να βράσει καλά μέχρι να μαλακώσει χωρίς όμως να διαλυθεί.
Τη σουρώνετε, πετάτε το κρεμμύδι, τα σκόρδα και τη δάφνη και την αφήνετε να κρυώσει.
Σε ένα τηγανάκι με λίγο λαδάκι καβουρδίζετε τα κουκουνάρια μέχρι να ροδοκοκκινίσουν. Ξεσποριάζετε το ρόδι και μαζεύετε τους σπόρους και έχετε έτοιμο δίπλα τον ψιλοκομμένο μαϊντανό και το κρεμμυδάκια.
Το στήσιμο της σαλάτας είναι εξαιρετικά εύκολο.
Τα ανακατεύετε όλα αυτά και τα περιχύνετε με το ελαιόλαδο, ανακατεύετε πάρα πολύ καλά και όταν βάλετε τη σαλάτα σας στη σαλατιέρα ρίχνετε και το ξύδι μπαλσάμικο.
Αν θέλετε, από πάνω βάζετε 2-3 φύλλα κατσαρού μαρουλιού.
Ηλίας Μαμαλάκης:

Related Posts