Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ψαρά - Psara

Οι περισσότεροι μάθαμε τα Ψαρά στο σχολείο, τότε που διαβάζαμε για την Επανάσταση του 1821 και αφήσαμε το θέμα εκεί, χωρίς να ξανασχοληθούμε ποτέ με αυτό το μικρό νησάκι.
Και πολύ καλά κάναμε γιατί έτσι παρέμεινε παρθένο και "καθαρό", ένα από τα ομορφότερα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου.
Στα εδάφη του υπάρχει μόνο ένας οικισμός αμφιθεατρικά γύρω από το ιστορικό λιμάνι, με αρχιτεκτονική που ακολουθεί την Αιγαιοπελαγίτικη παράδοση, δηλαδή λευκά διώροφα σπίτια που καλύπτονται από κεραμοσκεπές.
Είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι ακόμα και σε ένα τόσο μικρό νησάκι, υπάρχουν αξιοθέατα για να επισκεφθείτε όπως το σπίτι του Κωνσταντίνου Κανάρη, καθώς και το μοναστήρι της Κοίμησης της Θεοτόκου που βρίσκεται στο βόρειο άκρο. Καμάρι της Μονής είναι η βιβλιοθήκη της, όπου φυλάσσονται σπάνια χειρόγραφα και ιερατικά βιβλία, τυπωμένα στη Βενετία και τη Μόσχα.
Μην ανησυχείτε για τις παραλίες.
Το νησί μπορεί να είναι μικρό αλλά σίγουρα είναι...θαυματουργό, αφού μπορεί να ικανοποιήσει όλα τα γούστα: μεγάλες αμμουδιές, βατσαλωτές ακρογιαλιές, ο κόλπος της Αγίας Κυριακής, η βατσαλωτή παραλία του Κάτω Γιαλιού, τα Λαζαρέτα, η απέραντη Λάκκα και η παραλία της Λήμνου.
Όσο για το φαγητό, ετοιμαστείτε να απολαύσετε μοναδικό φρέσκο ψάρι και εξαιρετικό αστακό, ντόπια μυζήθρα και κοπανιστή.
Συμβουλή: μη φύγετε χωρίς να αγοράσετε θυμαρίσιο μέλι.

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια