Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ο αιώνας του κραγιόν

* Το 1914 κυκλοφορεί το πρώτο μακιγιάζ για χρήση στον κινηματογράφο.
* Το 1915 δημιουργείται η πρώτη μεταλλική θήκη.
* Στη δεκαετία του ΄20 δημιουργείται το πρώτο κραγιόν διαρκείας, ενώ το ανεξίτηλο εμφανίζεται τη δεκαετία του ΄40.
* Το 1928 παράγεται το πρώτο λιπ γκλος, το οποίο θα προτιμηθεί, κόντρα στο κραγιόν, τη δεκαετία του ΄60 από τις φεμινίστριες.
* Το 1929 λανσάρεται το πρώτο πινελάκι εφαρμογής του κραγιόν. Την ίδια εποχή είναι της μόδας το σαρκώδες πάνω χείλος, το οποίο οι γυναίκες εξασφαλίζουν με τη χρήση ενός εργαλείου σαν μέγγενη, το οποίο έσφιγγε το χείλος ώσπου να πρηστεί!.
* Κατά τη διάρκεια του Β' Παγκόσμιου Πολέμου η μεταλλική συσκευασία αντικαθίσταται από πλαστική ή χάρτινη, αφού όλο το μέταλλο από τα κραγιόν όσο και από τους κορσέδες γίνεται κανόνια.
* Τη δεκαετία του ΄50 το περίγραμμα ανεβαίνει για να μεγαλώσει τα χείλη.
* Στη διάρκεια του ΄60 το στυλ του δρόμου απαιτεί κραγιόν ασημί, χρυσά ή μπρονζέ που συνδυάζονται άψογα με τα μίνι της Mary Quant.
* To 1997 η φίρμα Tony & Tina προτείνει έναν καινούργιο τύπο κραγιόν: στα συστατικά του περιλαμβάνει και μια ουσία αντίστοιχη του Πρόζακ, γιατί τα όμορφα χείλη απαιτούν και ανεβασμένη διάθεση.
* Την ίδια χρονιά το κραγιόν βρίσκει τη θέση του στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης του Σαν Φρανσίσκο ως ένα από τα 12 αντικείμενα που διαμόρφωσαν την αμερικανική κουλτούρα.
Κοινωνιολόγοι και ψυχολόγοι προσπαθούν να ερμηνεύσουν το φαινόμενο. Η εξέλιξή του αλληλεπιδρά με την κουλτούρα της εποχής, αποφαίνονται - ερμηνεύοντας π.χ. την επικράτηση των παλ χρωμάτων στα τέλη των 80s ως αντίδραση στη φανταχτερή υπερβολή των δύο δεκαετιών που προηγήθηκαν.
Μερικοί ψυχολόγοι υποστηρίζουν ότι το κραγιόν αντικατοπτρίζει τη σεξουαλικότητα των ενηλίκων, συσχετίζοντας το κόκκινο του κραγιόν με το κόκκινο του αιδοίου. Δεν αφήνουν να περάσει απαρατήρητο δε το γεγονός ότι το design του κραγιόν παραπέμπει στο φαλλικό σύμβολο.
Άλλοι ειδικοί εξακολουθούν να προειδοποιούν τις γυναίκες για τους κινδύνους από τη χρήση του κραγιόν. Υπολογίζεται ότι μια γυναίκα καταναλώνει από 2 έως 4 κιλά στη ζωή της και ότι άθελά της καταπίνει μια ολόκληρη συσκευασία.
Woman's Enigma

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια