Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Οι ηλικίες της Αθήνας

* 1833
Η Αθήνα γίνεται πρωτεύουσα του ελληνικού κράτους και το πρώτο πολεοδομικό σχέδιό της (Κλεάνθη - Schaubert) είναι για μια πόλη 40.000 κατοίκων.
* 1834
Πρόταση το Βαυαρού Schinkel για την ανέγερση των ανακτόρων στο βράχο της Ακρόπολης. ' Έξι χρόνια αργότερα, τα ανάκτορα ανεγείρονται - ευτυχώς - στην Πλατεία Συντάγματος, σε σχέδια του Fr.von Gaitner.
* 1896
Πρώτοι Ολυμπιακοί Αγώνες. Η Αθήνα έχει ήδη 125.000 κατοίκους και αρχίζει να επεκτείνεται προς όλες τις κατευθύνσεις με φόντο την εκτυφλωτική δύση του Νεοκλασικισμού.
* 1917
Το πρώτο 7ώροφο κτίριο ανεγείρεται στην Πλατεία Συντάγματος. Αρχίζουν τα μαθήματα στη νεοσύστατη Σχολή Αρχιτεκτονικής στο ΕΜΠ.
* 1918
Κατατίθεται το πολεοδομικό σχέδιο Λελούδη για μια πόλη 500.000 κατοίκων.
* 1921
Οι πρώτες κηπουπόλεις εμφανίζονται στα βόρεια της πόλης (Ψυχικό, Φιλοθέη, Εκάλη).
* 1929
Ληξιαρχική πράξη γέννησης της πολυκατοικίας. Συντάσσεται ο πρώτος Γενικός Οικοδομικός Κανονισμός (με το άρθρο περί οριζόντιας ιδιοκτησίας) για να αντιμετωπιστεί η ραγδαία αύξηση του πληθυσμού μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.
* 1933
Οργανώνεται στην Αθήνα το 4ο διεθνές αρχιτεκτονικό συνέδριο CIAM. Τα πορίσματά του συνέθεσαν τη Χάρτα των Αθηνών, που επεξεργάστηκε και εξέδωσε το 1943 ο Le Corbusier ως τον
πρώτο οδηγό για την "τέχνη της κατασκευής των πόλεων". Μια τέχνη που δεν εφαρμόστηκε ποτέ στην Αθήνα.
* 1950
Η Αθήνα παραδίδεται στην "αισθητική του μπετόν" με την πολυκατοικία ως βασική οικοδομική μονάδα.
* 1961
Η Πλατεία Ομονοίας με τα σιντριβάνια της γίνεται το σύμβολο της μεταπολεμικής Αθήνας.
* 1963
Ολοκληρώνεται το ξενοδοχείο Hilton (αρχιτέκτονες: Βασιλειάδης, Βουρέκας, Στάικος), κορόνα στην προσπάθεια για τουριστική, κοσμοπολίτικη ανάπτυξη της πόλης.
* 1970
Η δεκαετία του θριάμβου της μαζικής και ανώνυμης παραγωγής πολυκατοικιών αρχίζει. Η φυσιογνωμία της πόλης αλλοιώνεται οριστικά και αμετάκλητα.
* 1990
Η δεκαετία που εδραιώνεται ο lifestyle, ενώ κτίρια νέου τύπου μαζικής κατανάλωσης και ψυχαγωγίας εμφανίζονται περιφερειακά, υποβαθμίζοντας το πραγματικό κέντρο της πόλης.
* 2004
Ολυμπιακοί Αγώνες, στάδια, αεροδρόμια και αβάσταχτα άρθρα σε ξένα έγκυρα έντυπα για την αρχιτεκτονική της πόλης.
* 2009
Η Αθήνα αποκτά το νέο αρχιτεκτονικό έμβλημά της το Νέο Μουσείο Ακρόπολης (αρχιτέκτων: Bernard Tschumi), 300 μ. από τον Παρθενώνα, ο οποίος φαντάζει νεότερος από το οικοδομικό χάος που τον περιβάλλει.
casaviva

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια