Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Καλέντουλα ( συνταγές υγείας)

Η καλέντουλα η φαρμακευτική μοιάζει με μια απλή κίτρινη μαργαρίτα, ανήκει στην οικογένεια των Σύνθετων και είναι το ιδανικό βότανο για τη θεραπεία τοπικών δερματικών προβλημάτων (χρησιμοποιούνται μόνο τα κίτρινα πέταλα, τα ανθύλλια).

Δεν υπάρχει φλεγμονή του δέρματος - είτε από μόλυνση είτε από τραύμα - την οποία δεν μπορεί να αντιμετωπίσει με ασφάλεια.
http://1.bp.blogspot.com/_HY3jnhtqFsk/RknGEE2JcbI/AAAAAAAAAFQ/zWHQAO7REx4/s200/calendul.jpg 
Ως κρέμα ή έλαιο, δεν πρέπει να λείπει από το φαρμακείο του σπιτιού, καθώς επουλώνει από ελαφρά ζεματίσματα μέχρι εγκαύματα, τραύματα που αργούν να κλείσουν και δερματικά έλκη, σταματά την εξωτερική αιμορραγία, κάνει καλό σε μωλωπισμούς, μέχρι και σε διαστρέμματα.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί και ως καλλυντικό, έπειτα από έκθεση στον ήλιο, δρα όμως ευεργετικά και στο "άγριο" δέρμα. Εκτός από επουλωτικό και στυπτική, είναι βότανο αντιφλεγμονώδες, αντιμυκητιαστικό και εμμηναγωγό.
Χρησιμοποιείται ως ρόφημα για τη θεραπεία φλεγμονών ή ελκών του πεπτικού συστήματος, ανακουφίζει από προβλήματα της χοληδόχου κύστης και δίνει λύση σε πολλά προβλήματα που σχετίζονται με τη δυσπεψία. Σε τέτοιες περιπτώσεις μπορεί να χρησιμοποιηθεί μαζί με γεράνιο και ρίζα αλθαίας.
Τέλος ως εμμηνοναγωγό, θεωρείται ότι βοηθά στην εξομάλυνση της εμμηνορρυσιακής λειτουργίας.
http://swstidiatrofi.files.wordpress.com/2010/11/25ce259a25ce25b125ce25bb25ce25ad25ce25bd25cf258425ce25bf25cf258525ce25bb25ce25b12528calendulaofficinalis2529.jpg?w=300
Συνταγές για καλύτερη ζωή.

*  Μετά την εξαγωγή δοντιών
Για ταχύτερη επούλωση των ούλων, φτιάξτε έγχυμα και κάντε μπουκώματα ή αντίστοιχα, με αραιωμένο βάμμα καλέντουλας (10 σταγόνες σε ένα ποτήρι νερό).
Είναι εξίσου καλό και για τη διατήρηση της υγείας της στοματικής κοιλότητας.

*  Για φλεβίτιδες και κιρσούς.
Κάντε κομπρέσες αναμιγνύοντας 1 μέρος βάμματος καλέντουλας με 4 μέρη απεσταγμένο νερό αμαμηλίδας. Αν δεν έχετε χρόνο, ακόμη και μια απλή επάλειψη είναι αρκετή.

*  Ανακούφιση από την ακμή.
Πλύνετε το πρόσωπό σας με έγχυμα (τσάι) καλέντουλας και αφήστε το να στεγνώσει στο δέρμα.

*  Για καψίματα, εγκαύματα ή πληγές.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε κρέμα καλέντουλας που κυκλοφορεί στο εμπόριο ή να φτιάξετε το δικό σας γιατρικό: Γεμίστε με άνθη καλέντουλας ένα γυάλινο δοχείο και ρίξτε λάδι μέχρι να σκεπαστούν. Αφήστε το στον ήλιο, ανακινώντας το ελαφρώς κάθε 3-4 ημέρες. Μετά 2 εβδομάδες σουρώστε το και φυλλάξτε το σε σκουρόχρωμο γυάλινο δοχείο.
Για καλύτερα αποτελέσματα, διαλύστε μία σταγόνα αιθέριο έλαιο λεβάντας σε κάθε 10 ml ελαίου καλύντουλας.

*  Για το έκζεμα.
Ρίξτε 2 κουταλιές ξερά άνθη σε μισό λίτρο βραστό νερό. Αφήστε το να κρυώσει. Κάντε κομπρέσες. Να τις διατηρείτε συνέχεια βρεγμένες για 1 ώρα (τόσο πρέπει να μείνουν πάνω στην προβληματική περιοχή).
http://2.bp.blogspot.com/_c_TlHXtoAZ4/SRmxajW4s4I/AAAAAAAABJg/Xqfbk5mwTDw/s400/P1020702.JPG
 Πώς να τη χρησιμοποιήσω;

* Έγχυμα:
Ρίξτε 1-2 κουταλάκια του γλυκού ανθύλλια σε ένα φλιτζάνι βραστό νερό και αφήστε τα για 10-15 λεπτά πριν τα σερβίρετε. Πίνετε 3 φορές την ημέρα.

* Βάμμα:
1-4 ml βάμματος σε ένα ποτήρι νερό, 3 φορές την ημέρα.
Β.Παναγοπούλου, Θ.Ραζής

ΣΧΟΛΙΑ

2 Σχόλια

  1. Ανώνυμος6/2/12, 12:45 μ.μ.

    γεια σας θα ηθελα να μαθω αν ξερεται βεβαια ποια εποχη μαζευεται η αγρια καλεντουλα ευχαριστω

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μαζεύονται τα πέταλα από τα άνθη της, από το χειμώνα έως την άνοιξη που ανθίζει.

    ΑπάντησηΔιαγραφή