Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Κρίταμο ή αλμύρα, το βότανο του γιαλού

Είναι το λεγόμενο "βότανο του γιαλού", αλλά συνήθως, όταν το βλέπουμε στις κοιλότητες των βράχων, στα παραθαλάσσια μέρη, το προσπερνάμε αδιάφοροι.

Όταν όμως το βρούμε συσκευασμένο σαν τρόφιμο στα ράφια των καταστημάτων με την ταμπέλα να γράφει κρίταμο, τότε είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε αδρά για να το δοκιμάσουμε.
Στα νησιά, το φτιάχνουν ζεματιστό με ξύδι και θεωρείται ένας εκλεκτός μεζές για ούζο και τσίπουρο.
http://2.bp.blogspot.com/_mmICXngFP2k/S7-Z8cw_oII/AAAAAAAAUGs/irwgHclO_Ck/s1600/%CE%9A%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF.jpg
Ακόμα όμως και αυτοί που δεν θέλουν να συνοδεύσουν το ποτό τους με αυτό, το ζητάνε γιατί είναι νόστιμο και σπουδαίο διεγερτικό της όρεξης και έχει σημαντική διατροφική αξία.
http://5dim-pyrgou.ilei.sch.gr/sea_web/photo/html_photo/fita_kritamo.jpg 
Το Μεσαίωνα, οι ναυτικοί το έπαιρναν μαζί τους στα ταξίδια για να γλιτώσουν από το σκορβούτο, καθώς, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, ιώδιο, μεταλλικά άλατα, μικρές συγκεντρώσεις βιταμίνης Ε και Κ, καθώς και λιπαρά οξέα ωμέγα - 3.
Στον οργανισμό έχει δράση σαν διουρητικό, καθαριστικό του αίματος και αποτοξινωτικό.
http://3.bp.blogspot.com/_-BiEKW-Skmg/SoKL9AburWI/AAAAAAAAD-M/lARDE-k3pyc/s400/%CE%BA%CF%81%CE%AF%CF%84%CE%B1%CE%BC%CE%BF.jpg
Θεωρείται, επιπλέον, ευεργετικό για το συκώτι και στη βοτανοθεραπεία, χρησιμοποιείται από τα χρόνια του Ιπποκράτη ως τις μέρες μας για εντερικές και νεφρικές δυσλειτουργίες.
Στη μαγειρική έχει αρκετές εφαρμογές, αλλά είναι ευρέως γνωστό το τουρσί από κρίταμα, σε ξίδι και άλμη.
Οι σύγχρονοι σεφ το έχουν ανακαλύψει ξανά και με τις συνταγές τους το εντάσσουν στο πάνθεον της μεσογειακής γαστρονομίας και το δοκιμάζουν όχι μόνο σε σαλάτες, αλλά και σε αρωματικές ή πικάντικες σάλτσες που συνοδεύουν ψάρια και κρεατικά.
Τουρσί από κρίταμο.
* Μαζεύουμε τα τρυφερά κλωναράκια του φυτού και όπως είναι μαζί με τα φύλλα, τα βράζουμε σε νερό για 5 λεπτά περίπου, ώστε να μείνουν τα φυλλαράκια "ζωντανά" - προσοχή να μη μαλακώσουν γιατί θα λιώσουν.
* Τα αφήνουμε να κρυώσουν λίγο και ύστερα παίρνουμε ένα αποστειρωμένο γυάλινο βαζάκι και βάζουμε μέσα τα κρίταμα, ρίχνοντας από πάνω άλμη, ξύδι, και λίγο λάδι.
* Αν θέλουμε κάτι πιο μερακλίδικο, μπορούμε να προσθέσουμε μια στρώση ψιλοκομμένα σκόρδα σε κάθε στρώση κρίταμου, πριν βάλουμε ξύδι και λάδι.
* Αφού το ετοιμάσουμε, το αφήνουμε όλη νύχτα στο ψυγείο και το καταναλώνουμε από την επόμενη ημέρα.
τα νέα

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια