Ροφός με μπάμιες από την Κρήτη☆.☃.✯

Προετοιμασία: 30'
Μαγείρεμα + ψήσιμο: 1 1/2 ώρα.

* Υλικά για 6 άτομα : 
 1 1/2 - 2 κιλά ροφός, καθαρισμένος και κομμένος στη μέση αν δεν χωράει ολόκληρος στη γάστρα μας.
1 κιλό μπάμιες, καθαρισμένες, περασμένες από το ξύδι και λιασμένες ή φουρνισμένες.
1 κιλό ντομάτες ξεφλουδισμένες και ξεσποριασμένες σε κυβάκια 1 εκ.
2 μεγάλα κρεμμύδια, κομμένα σε ψιλά καρέ.
100 ml λευκό κρασί.
2 σκελίδες σκόρδου, καθαρισμένες.
1 φύλλο δάφνης.
2 κομμάτια αστεροειδής γλυκάνισος (προαιρετικά).
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι φρέσκο θυμάρι ψιλοκομμένα ή 1 κουτ. σούπας ξερό, τριμμένο.
200 ml ελαιόλαδο
τα φύλλα από 1/2 ματσάκι δυόσμο, ψιλοκομμένα.
αλάτι, πιπέρι φρεσκοτριμμένο.
* Διαδικασία.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα σοτάρουμε το κρεμμύδι με 150 ml από το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά για περίπου 15 λεπτά. Προσθέτουμε την ντομάτα και σιγοψήνουμε για περίπου 25-35 λεπτά ή μέχρι να μελώσει η σάλτσα.
Παράλληλα, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τις μπάμιες στο υπόλοιπο λάδι, σε δυνατή φωτιά, σε 4 δόσεις, για 1 1/2 λεπτό την κάθε δόση. Όταν είναι έτοιμη η μία δόση, παίρνουμε με τρυπητή κουτάλα τις μπάμιες και τις βάζουμε σε μια γάστρα ή μεγάλο ταψί. Συνεχίζουμε με τις επόμενες δόσεις.
Όταν τελειώσουμε με τις μπάμιες, τις αλατοπιπερώνουμε και προσθέτουμε στη γάστρα τη σάλτσα με τις ντομάτες και το κρεμμύδι, το σκόρδο, τη δάφνη, το γλυκάνισο (αν θέλουμε) και το θυμάρι.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 190 βαθμούς. Αλατίζουμε το ψάρι, το βάζουμε στο σκεύος και καπακώνουμε.
Αν χρησιμοποιήσουμε ταψί, θα πρέπει να το σκεπάζουμε καλά με αλουμινόχαρτο. Ψήνουμε το φαγητό για περίπου 40 λεπτά, μέχρι να γίνει το ψάρι και να μαλακώσουν οι μπάμιες. Αν το ψάρι έχει γίνει και οι μπάμιες "κρατάνε", το βγάζουμε και το ξαναβάζουμε περίπου 5 λεπτά πριν από το τέλος του ψησίματος, οπότε προσθέτουμε και το δυόσμο.
Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε τη γάστρα κλειστή για 20 λεπτά, να "ξεκουραστεί" το φαγητό, και σερβίρουμε.
* Παραλλαγή.
Μπορούμε να βάλουμε φέτες ροφού και όχι ολόκληρο το ψάρι. Επειδή, όμως, θέλουν λιγότερο ψήσιμο, τις βάζουμε στο ταψί στο μέσον του ψησίματος.
* Σε άλλα μέρη αντί για ροφό βάζουν τσιπούρες.
Χριστόφορος Πέσκιας

Related Posts