Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ ►

Ντολμαδάκια γιαλαντζί

.
Λατρεμένα τα ντολμαδάκια και όταν τα κάνεις και με φρέσκα, τρυφερά φυλλαράκια είναι ότι καλύτερο!

Υλικά
500 γρ. κληματόφυλλα φρέσκα ή σε άλμη
2 μάτσα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλ/να
3 μεγάλα ξερά κρεμμύδια ψιλ/να
1/2 κιλό ρύζι καρολίνα (έβαλα και λίγο parboiled)
1 φλ. άνιθος ψιλ/νος
1 φλ. μαιντανός ψιλ/νος
1 φλ. ελαιόλαδο (για τη γέμιση)
κουκουναράκι αν θέλω
σταφίδα μαύρη αν θέλω
χυμός 3 λεμονιών
αλάτι και πιπέρι
μερικές ροδέλες ντομάτας
1 φλ. ελαιόλαδο (για την κατσαρόλα)

Εκτέλεση
Αν χρησιμοποιήσω φρέσκα τα πλένω και τα ζεματίζω ελαφρά και προσεκτικά ένα-ένα.
Αν χρησιμοποιήσω της άλμης τα ξεπλένω λίγο και τα ανοίγω επίσης προσεκτικά.
Σε ένα μπωλ ανακατεύω όλα τα υλικά εκτός από το 1 φλ. ελαιόλαδο.
Ανοίγω ένα-ένα τα φυλλαράκια και βάζω στην ανάποδη και όχι στη γυαλιστερή πλευρά, από ένα κουταλάκι γέμισης και τυλίγω σφιχτά και προσεκτικά σαν φάκελο (όπως τους λαχανοντολμάδες).
Στρώνω στον πάτο της κατσαρόλας μου μερικά κληματόφυλλα και από πάνω ροδέλες ντομάτας για να μην μου κολλήσουν τα ντολμαδάκια αλλά παίρνουν και λίγη νοστιμιά από την ντομάτα. Είναι προαιρετική η ντομάτα, αν δεν θέλουμε την παραλείπουμε.
Πάνω από αυτή τη στρώση, αραδιάζω τα ντολμαδάκια μου κοντά-κοντά το ένα στο άλλο, περιχύνω με το χυμό λεμονιού, το υπόλοιπο ελαιόλαδο,ελάχιστο αλατάκι και τοποθετώ ένα βαρύ πιάτο από πάνω, συμπληρώνω λίγο ζεστό νεράκι ίσα να τα καλύπτει, και αφού σκεπάσω με το καπάκι της κατσαρόλας μου αφήνω να σιγοβράσουν για 30-40 λεπτά.
Αφού ελέγξω ότι έχουν μαλακώσει, αποσύρω από τη φωτιά.
Σκεπάζω με μία πετσέτα και με το καπάκι της κατσαρόλας και τα αφήνω να κρυώσουν.

Σερβίρονται πολύ ωραία με αυγολέμονο κρέμα (δεμένο με corn flour και λίγη κρέμα γάλακτος) ή γιαουρτάκι ανακατεμένο με λίγο σκορδάκι αν θέλουμε, εγώ τα άφησα σκέτα με φετούλες λεμονάκι
 epipantosepistitou-efik

ΣΧΟΛΙΑ

0 Σχόλια